Jegyzet

3 órája

Kultúr-sokk a fesztiválon

Lengyel Nóra

A Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál megnyitója

Fotó: LENGYEL NORA

Jegyzet a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál három napjához. 

Azt hiszem, nem kell bizonygatni és boncolgatni, hogy a mai világban milyen létjogosultsága van a filmművészetnek. Egyetemes rendeltetése mind az alkotó, mind a befogadó számára megadja azt a varázslatos világot, amibe a művészi szabadság betekintést enged. Szinte mindenkinek van olyan film az életében, ami nagy hatással van/volt rá. Egy jó film kiszakít a mindennapokból, egy új világ örvényébe, történetébe, izgalmába, szomorúságába, szerelmébe vagy éppen fantazmagóriájába húzza bele a nézőt. 
Egy jó film körbefon, és nem enged még azután se, amikor vége van. Gondolkozásra késztet, vagy éppen felszabadít. Egy jó film olyan, mint egy álom: csak akkor jövünk rá, hogy álmodtunk, amikor már felébredtünk. Számomra egy jó film az intellektuális kételkedés biztonságos szabadságát teszi lehetővé. Bármilyen érzést is váltson ki, a lényeg: a hatás….amiben nem volt kevés a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztiválon sem. A kultúrsokk nem lehet elég sok, hiszen így egyre jobban megismerjük önmagunkat is. 

Lengyel Nóra
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában