Kutatók éjszakája

2 órája

Különleges programokkal nyílt meg a Kutatók éjszakája a Nyíregyházi Egyetemen

Látványos kísérletekkel és érdekes előadásokkal várják késő estig a Nyíregyházi Egyetem több helyszínén is az érdeklődőket. Harminc helyszínen közel hetven izgalmas programot szerveztek a fiataloknak, akik még Kisvárdáról is érkeztek.

Szon.hu

Izgalmas kísérleteket mutattak be

Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

A Nyíregyházi Egyetem évekkel ezelőtt csatlakozott a Kutatók éjszakája rendezvénysorozathoz, az ország legnagyobb tudományt népszerűsítő kezdeményezéséhez. A legfontosabb cél: a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. 

Kígyózó sorokban érkeztek kicsik és nagyok, középiskolás osztályok és egész családok is az egyetem különböző épületeibe. Folyamatosan böngészték a programfüzetet, alig tudták megtalálni, hogy a nagy kínálatból mit nézzenek, hallgassanak meg. A C épületben dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatokért és Innovációért Felelős elnökhelyettese nyitotta meg ezt a nagyszabású rendezvényt. Elmondta, hogy minden évben szeptember utolsó hétvégéjén szervezik meg a Kutatók éjszakáját azzal a céllal, hogy egy kicsit kinyissák az intézmény ajtaját. 

SPS_7316
Forrás: Fotó: Sipeki Péter

– Bemutatjuk azokat az különleges kutatásokat, amelyeket itt a kollégák végeznek, természetesen nem szigorú tudományos nyelven, hanem egyszerűbb, érthetőbb, de mégis izgalmas formában. Valójában az életünk során a hétköznapokban is nagyon sok kutatómunkát végzünk, még ha nem is vagyunk ezzel mindig tisztában, azonban ilyenkor ez kiderül. Remélem, hogy sok diák kap egy kis iránymutatást a pályaválasztáshoz, és hogy minél többen fogják majd itt folytatni a felsőfokú tanulmányaikat. Azt kívánom mindenkinek, hogy ma sok-sok élménnyel gazdagodjon – mondta az elnökhelyettes, és arra biztatta a megjelenteket, hogy ne csak egy-egy programelemet látogassanak meg, hanem a campus teljes területét járják be. A bőséges programkínálatból még a csípőspaprika – kóstolás is népszerű, de sorban állnak a kísérletbemutató show-k, lézerbemutató, 3D nyomtatás, repülőgép szimulátor mellett is, de késő estig még inspiráló előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők többek között a mesterséges intelligenciáról, vadászatról, természetvédelemről, énekesmadarakról kávézásról, csontvázakról, vagy éppen a szerelem molekuláiról. 

 



 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában