Árvíz

2 órája

Hazatértek a dunai árvíztől a tiszai legények

A FETIVIZIG 145 munkatársa segítette a dunai árvíz elleni védekezést.

Miklós István

Elismerően nyilatkoztak a FETIVIZIG munkatársainak helytállsáról

Fotó: FETIVIZIG

Ütemesen apad a Duna, így a vízügyi szakemberek a vízpótlásra koncentrálhatnak, már nem veszélyezteti az árvíz az emberek biztonságát – olvasható a Országos Vízügyi  Főigazgatóság közleményében. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az évtized legnagyobb árhulláma vonult le a napokban a Dunán, és az áradat miatt a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendelték el. A védekezéshez rengeteg szakemberre és önkéntesre volt szükség, ezért a a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) munkatársai is az érintett területekre utaztak. A FETIVIZIG 145 szakembere hozzávetőleg egy hétig teljesített szolgálatot a Dunán, a munkájukról pedig a társigazgatóságok vezetői is elismerően nyilatkoztak. Az árvízi helyzetről Dajka István, a FETIVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztályának vezetője mesélt lapunknak. Mint mondta, az élő erő mellett védelmi anyagokkal, zsákokkal is támogatta a társigazgatóságok munkáját a FETIVIZIG.

– Ez egy nagy árvíz volt, az első csapatunk szeptember 15-én indult útnak a győri igazgatóság területére, a Mosoni-Duna bal partján lévő védelmi szakaszra. Ebben a térségben érkezik a Duna hazánkba, így ez volt az első terület, ahol „hadba kellett lépni”. A 76 kollégánk a töltések magasításában vett részt, továbbá nagyon fontos figyelő- és vészőri szolgálatot láttak el. Gépészek is mentek tőlünk, ők a szivattyútelepeket üzemeltették, és mobil szivattyúk telepítésére is szükség volt.

 

Rendkívül gyorsan reagáltak

– A másik csapatunk 69 szakemberrel a Dunakanyarban dolgozott. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén a fő védvonalon tevékenykedtek a kollégáink, akik 11 település önkormányzati védekezését koordinálták. Ez a szakmai felügyelet nagyon fontos, ugyanis a védekezés munkálataiért ezen esetekben az önkormányzatok felelnek, de a vízügyes szakemberek határozzák meg, milyen intézkedésekre van szükség, milyen magas ideiglenes gátat kell építeni, és így tovább – részletezte a FETIVIZIG munkatársainak feladatait Dajka István, akitől azt is megtudtuk, Nagymaroson és Szentendrén mobilfalak építésére is szükség volt. Európa egyes részein óriási károkat okozott az árvíz, sőt emberéleteket is követelt, de Magyarországon nem történtek ilyen esetek.

– A vízügyi szolgálat nagyon gyorsan reagált, még nálunk híre sem volt az árvíznek, csupán a más országokban történtekről és a csapadék-előrejelzésekről tudtunk, amikor a védekezés szervezése megkezdődött. Én is kint voltam a Dunakanyarban, meglátogattam a kollégákat, és megnéztem a munkát. Minden és mindenki a helyén volt, ráadásul a vízügyesek olyan erős védműveket építettek, amik nagyobb vízzel is elbírtak volna. Az előrejelzések alapján nagyobb árra számítottunk, de ez a jobbik eset, hiszen az is előfordulhat, hogy a vártnál nagyobb árhullám jön. A honvédség, a katasztrófavédelem és az önkéntesek is remekül helytálltak. A katonák rendkívül jól szervezetten dolgoztak, a kollégáink is dicsérték őket. Ilyen összefogással jól ment a védekezés, és úgy vélem, ennek köszönhető, hogy nálunk nem volt olyan nagy kár, mint más országokban. Persze voltak olyan házak, amelyek az ártér közelében épültek, és víz alá kerültek, de ezzel a tulajdonosok is számoltak, és időben elhagyták a helyszínt – ismertette a védekezés sikerének kulcsát az osztályvezető.

 

Nincs idő pihenni

A FETIVIZIG munkatársai a napokban hazatértek az árvíz sújtotta területekről, ám a munka nem állhat meg, hiszen fel kell készíteni a FETIVIZIG illetékességi területén lévő infrastruktúrát a téli-tavaszi időszakra.

– Az érintett társigazgatóságok megköszönték a kollégáink munkáját, a vezetők is elismerően nyilatkoztak a helytállásról. A tapasztalt munkatársaink mellett olyanok is utaztak a védekezéshez, akik korábban nem vettek részt ekkora volumenű munkában, és értékes tapasztalatokkal tértek haza. Nemsokára kiértékeljük az árvíz tapasztalatait, és egy országos összegzés is várható. Ezek nagyon fontosak, mivel csak így lehet a következő árvizeket hatékonyan kivédeni. A munkatársaink itthon már munkába is álltak, nincs idő pihenni. Bár a létesítmények felkészítése jól halad, az árvíz elleni védekezés miatt van némi bepótolni való – tette hozzá Dajka István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában