Holokauszt

2024.09.10. 11:34

Gettómelódiákkal idézik fel a fájó múltat

Szon.hu

Újfehértón a XIX. század második felében saját temetőt hoztak létre a zsidók

Fotó: M. Magyar László

Az idei esztendő a Holokauszt 80 Emlékév elnevezést kapta, hiszen nyolc évtizeddel ezelőtt, 1944 áprilisában kezdődött meg a magyar zsidóság elhurcolása a koncentrációs táborokba, ahonnan nagyon kevesen tértek haza. Szülők, gyermekek, testvérek, rokonok vesztették életüket a halálgyárak poklában. Az Újfehértó Zsidó Múltjáért Kulturális Egyesület ebben az évben már szervezett egy kiállítást a magyar holokauszt emléknapja alkalmából, most pedig a Nagykállói Zsidó Hitközséggel közösen egy kulturális programmal emlékezik Újfehértó egykori zsidó lakosságára, amelynek tagjai jelentősen hozzájárultak a település fejlődéséhez, gazdasági fellendüléséhez. 

 

Részlet a tavaszi kiállításról
Fotó: M. Magyar László

A csodarabbik tanításai

Az újfehértói zsidóság magas létszámát jelzi, hogy a település határában a XIX. század második felében saját temetőt alakítottak ki. A zsidó lakosok a haszid irányzathoz tartoztak. Ennek a közösségnek az egyik fő jellemzője, hogy mély tisztelettel övezték a rabbikat, illetve az úgynevezett csodarabbikat. A csodarabbik tanításokkal és útmutatásokkal látták el a hozzájuk fordulókat. Ennek az összetartó és szorgos gyülekezetnek vetett véget a holokauszt. 

A gettókban keletkeztek

2024. szeptember 22-én, vasárnap 17 órától az újfehértói Nonprofit Közösségi és Szolgáltató Házban Gettómelódiák címmel lesz megemlékezés a mártírokról. A zenés-irodalmi összeállításban olyan dalok és versek is felcsendülnek, amelyek gettókban keletkeztek. Közreműködik: Klein Judit (ének), Nagy Péter (klarinét), Neumark Zoltán (zongora). 
Az előadást megnyitja prof. dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Blajer Gábor, a Nagykállói Zsidó Hitközség elnöke, Szoka Margit, az Újfehértó Zsidó Múltjáért Kulturális Egyesület elnöke.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában