Stroke

1 órája

Figyelem! A néma gyilkos...

L. Tóth Lajos

A Magyar Rotary District, a Magyar Stroke Társaság és az Országos Mentőszolgálat hároméves szerződést kötött a Stoke betegség megelőzésével és felismerésével kapcsolatos edukációs programsorozatról.

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club kezdeményezésére Országos Stroke Prevenciós Délelőttöt, M.O.S.T kampányt szerveznek a hazai Rotary klubok az ország közel 20 városában. Október 12-én, szombaton 9 és 13 óra között a Magyar Rotary District 2024-2025-ös Rotary évének az egyik legnagyobb projektje lesz.

Baja, Budapest, Dunakeszi, Göd, Győr, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Kiskunhalas, Komárom, Kozármisleny, Mátészalka, Miskolc, Nyíregyháza, Orosháza, Pécs, Szeged, Szekszárd, Szentendre, Vác városában hívják fel a figyelmet a „néma gyilkosra”, a stroke-ra.

A program célja a betegség megelőzése, a kialakult betegség esetén a tünetek felismerése, illetve az ellátás megkezdésének mielőbbi elősegítése.

A rendezvény fontos feladata az Országos Mentőszolgálat által gesztorált Életmentő alkalmazás és a SzívCity megismertetése, illetve letöltésének kezdeményezése a rendezvény helyszínein.

A csatlakozó klubok vállalják, hogy egyidőben megszervezik saját városukban a programot, meghirdetik a rendezvényt, értesítik a környező településeket a sajtón keresztül és direkt megkereséssel, illetve biztosítják az esemény meghirdetését az MRCSZ és az MST által biztosított kreatív anyagok felhasználásával. Mindezek mellett aktív mozgást szerveznek, (futás, séta, kerékpározás) amelyre a résztvevők a klub által meghatározott nevezési díjat fizetnek. A nevezési díjból befolyt bevétellel a településhez legközelebb található Stroke központot

támogatják a MOST-n keresztül. A délelőtt folyamán prevenciós szűréseket, tanácsadást is tartanak a szakmai partnerek.

Az OMSZ vállalta, hogy az Országos Stroke Prevenciós Délelőttön szakmai segítséget nyújt. Munkatársai aktívan részt vesznek, előadást tartanak a klubok által szervezett rendezvényeken: bemutatják az Életmentő alkalmazást, vérnyomás- és vércukorszínt mérést végeznek és a helyszíneken „HŐS” képzést tartanak, ezzel is jelentősen növelve a hirtelen szívmegállást követő sikeres újraélesztés esélyét.

A METRO Áruházak minden résztvevő helyszínnek biztosítanak a frissítő ponthoz (rendezvényenként 1 helyszínre) ásványvizet, almát és banánt.

Az országos kampányhoz neves sportolók, művészek csatlakoztak, így találkozhatnak a résztvevők többek között Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetőjével, az OB I-es Szegedi Vízilabda csapat tagjaival, László Boldizsárral és a Budapest Honvéd sportolóival is.

Prof. Dr. Szapári László és Prof. Dr. Klivényi Péter, a Magyar Stroke Társaság vezetői elmondták, hogy a betegség felismerése és a beteg minél gyorsabb, szakszerű ellátása nagymértékben javítja a rehabilitáció, a gyógyulás esélyeit.

Az országos kampány célja tehát, hogy a következő három évben minél több ember megismerje a Stroke tüneteit, és segítségükkel a betegek időben megfelelő ellátást kapjanak.

Dr. Pápai György az Országos Mentőszolgálat főorvosa fontosnak tartotta, hogy a kampányban az Életmentő applikáció minél több okostelefonon letöltésre kerüljön, így a segélyhívás közvetlenül, és gyorsan a mentőszolgálathoz érkezzen.

Tari Annamária, a Magyar Rotary District kormányzója hangsúlyozta, hogy a magyar Rotaristák elhivatottak a M.O.S.T program minél szélesebb körben történő megismertetésében.

Ha csak egy ember esetében tudjuk felismerni a stroke, a „néma gyilkos” tüneteit, ha csak egy ember jut megfelelő időben Stroke központba, már büszkén mondhatjuk, hogy a Magyar Rotary segített.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában