Oktatás

2024.09.08. 11:00

Ahol az újítás nem újdonság

Tiszateleken most annyi csak a különbség, hogy nem a diák táskájában van kikapcsolt állapotban a telefon, hanem egy dobozban.

Szon.hu

Telefonok a dobozban

Fotó: Illusztráció: Tények

Az új tanévben az egyik jelentős változtatás, hogy a diákoknál nem lehet napközben mobiltelefon: az új szabályozás értelmében érkezéskor le kell adniuk, és csak a tanítási órák befejezése után kaphatják vissza a mobilt. A rendelet bevezetésének célja, hogy a tanulók kevesebbet lógjanak a neten, órákon ne nyomkodják a gombokat, s nagyobb közösségi életet éljenek a szünetekben.

A Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskolában dolgozó felnőtteket és fiatalokat nem érte váratlanul a rendelet, hiszen az elmúlt években hasonló szemlélet szerint álltak a mobiltelefonok iskolai használatához: ha nem is kellett a diákoknak leadniuk, de kikapcsolt állapotban kellett a táskájukban tartaniuk a készüléket, az iskolában nem vehették elő, csak a tanítási órák után.

Mindenki ráírta a nevét 

– A törvénynek megfelelően az új tanévben reggel elvesszük a gyermekektől a mobiltelefont, minden osztálynak van egy doboza, amiket zárható helyen, az igazgatói szobában egy szekrényben tartunk egészen addig, amíg a diákok haza nem mennek az iskolából. Mindenki ráírta a nevét jól látható módon a telefonjára, s az első órát tartó tanárok összegyűjtik a kikapcsolt állapotban lévő telefonokat. Nekünk eddig is olyan szabályozásunk volt, hogy a gyermekek nem vehették elő a telefont sem a tanítási órán, sem a szünetben, csak akkor, amikor véget értek az iskolai foglalkozások, s várakoztak az autóbuszra – tájékoztatta szerkesztőségünket Molnár József, az általános iskola igazgatója.

– A diákjaink többsége ugyanis bejáró tanuló. A korábbi évekhez képest most annyi csak a különbség, hogy nem a diák táskájában van kikapcsolt állapotban a telefon, hanem egy dobozban, s akkor kapja vissza, amikor megy haza. A bejáró tanulóknak fontos a telefon, hogy a szüleiket tájékoztathassák akkor, ha kimarad egy-egy autóbuszjárat, vagy ha éppen lerobbant a tömegközlekedési jármű. Tizenegy településről járnak hozzánk tanulók. A legtöbben Nagyhalászból, Ibrányból, Dombrádról és Újdombrádról. A korábbi években kialakult szokásnak tulajdonítom azt, hogy viszonylag kevés telefon gyűlt össze a tanév első napjaiban, osztályonként mindössze 3-4, az is főleg a bejáró diákoké, mert a többiek rájöttek immár, hogy teljesen felesleges nekik telefont hozniuk az iskolába – tette hozzá az oktatási intézmény vezetője. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában