Szilvatermés

2024.08.23. 14:00

Jó beltartalom, átlagos mennyiség

Szilva: a legnagyobb termőterülettel vármegyénk rendelkezik, itt található a terület közel 30 százaléka.

Tarnavölgyi Gergely

A hazai termőterület sajnos évről évre csökken

Fotó: MW-archív

A Tisza, a Szamos és a Túr hármas ölelésében fekvő Panyolán a minőséget tekintve elégedettek az idei terméssel. – Az idei termés minősége kiváló, a beltartalmi értékek nagyszerűek, ugyanakkor a termésátlag elmarad a korábbi évektől – fogalmazott Mórucz-Kiss Klára, aki férjével, Istvánnal közösen vezeti a Panyolium manufaktúrát. Saját feldolgozóüzemüket még 2015-ben építették meg, több mint 1000 saját gyümölcsfával rendelkeznek. 

Remek lekváralapanyag

– Az idén nálunk kevesebb a termés, de elégedetlenek így sem vagyunk. A nemtudom szilvából a hagyománynak megfelelően szatmári szilvalekvárt készítünk, míg a besztercei és Stanley szilvát aszaljuk. Az aszalványaink továbbra is natúr aszalványok, vagyis nem használunk ként, hozzáadott cukrot vagy egyéb tartósítószert. Újdonság a hagyományos gyümölcsfeldolgozás mellett, hogy manufaktúránkban már liofilizált szilvát is készítünk. Ez a legmodernebb tartósítási eljárás, melynek köszönhetően a gyümölcs beltartalmi értékeit, vitamin- és ásványianyag-tartalmát közel százszázalékosan meg tudjuk őrizni – tudtuk meg Mórucz-Kiss Klárától. 

Vármegyénkben a legtöbb

Egy normál, kiegyensúlyozott termés várható az idén, az elmúlt négy év átlagához viszonyítva kedvezőbb hazai termésmennyiséggel számolhatunk – fogalmazott az idei szilvaszezonnal kapcsolatban Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke elmondta, Magyarországon az idén 5776 hektáron termesztik a hazai gazdák a szilvát, ez a szám a tavalyi adatokhoz képest enyhe csökkenést mutat. – A legnagyobb termőterülettel vármegyénk rendelkezik, itt található a terület közel 30 százaléka – mutatott rá. Az országosan, így régiónkban is jelentkező változékony időjárás okozta fagykár és hideghatás következtében a megszokottnál nagyobb mértékű gyümölcshullás volt az idén megfigyelhető, azonban még így is kiegyensúlyozott termés várható. – Az elmúlt 4 évben átlagosan 45 ezer tonna körüli szilvát takarítottak be a hazai ültetvényeken, míg 2020-ban egy kifejezetten alacsony szilvaterméssel (24 ezer tonna) ért véget a szezon, ezzel szemben a 2022-es évben a 60 ezer tonnát is meghaladta az össztermés mennyisége, az idei termés pedig várhatóan 50–60 ezer tonna között lesz, tehát az idén megközelíthetjük a jobb évjáratok termését. 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke hozzátette, a betakarítási szezon, akárcsak a legtöbb gyümölcsfajunk esetén, nagyságrendileg két, két és fél héttel korábban kezdődött, a legnagyobb problémát vármegyénkben is a szárazság és a légköri aszály okozza, ami visszafogja szilvaszemek növekedését. – Amennyiben a száraz és meleg időjárás továbbra is megmarad, az akár jelentősebb mértékben is csökkentheti a várt termésmennyiséget. Az idei évben jelentős növényvédelmi problémáról nem számoltak be a termelők – fogalmazott Rácz Imre. 

Csökkenő termőterület

Kiemelte, Magyarországon jelenleg mintegy 5776 hektáron termelnek szilvát, sajnos a hazai termőterület folyamatosan csökken: tíz évvel ezelőtt még közel 8 ezer hektárral rendelkeztünk. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében jelenleg 1654 hektáron termesztenek szilvát a gazdálkodók, a legnagyobb területen termesztett fajták közé tartozik a Katinka, a cacanska lepotica, a cacanska rana, a bluefree, a Stanley, a president és a top-sorozat fajtái. A termés bő fele a feldolgozóiparba kerül (hazai vagy esetlegesen külföldi, utóbbi döntően német), szűk fele pedig hazai és kisebb hányadban külföldi frisspiacon értékesül. A szilva korábban jelentős exportcikkünk volt: a 2020-as esztendőt megelőző években jellemzően 8–12 ezer tonnát exportáltunk, azonban az utóbbi három évben (a jelentős terméskiesések miatt) 2–4 ezer tonna közé korlátozódik a kivitt mennyiség. A szilvaimportunk nem jelentős, az utóbbi öt évben 1–2 ezer tonna között mozgott. 

A szilva jótékony hatásai

  • A szilva igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin-forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. 
  • Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is. 
  • A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. 
  • Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a köz­érzetet is. 
  • A 85 százalékos víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó, valamint rost- és szorbittartalmának köszönhetően pedig közismert hashajtó. 
  • Egyes szilvafajták különösen erős hashajtó hatásúak, erre legyünk figyelemmel. Napi egy-két marék friss vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket és elősegíti a salakanyagok kiürülését. 
  • Ha nyersen fogyasztjuk, válasszuk az érettebb, édesebb darabokat. Lekvárnak, szilvapálinkához a puha és túlérett, magasabb cukortartalmú gyümölcsöket használjuk. 
  • Savanyúságnak, húsok mellé jobb a kevésbé érett szilva. A szilva hűtőben viszonylag sokáig eláll, kitűnően fagyasztható gyümölcs. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában