REpont

2024.08.28. 17:30

Helyben REpontoznánk

A vásárlók jelentős része nem akar veszni hagyni 50 forintot sem.

Szon.hu

Országszerte naponta hatmillió palackot, üveget és dobozt váltanak vissza a vásárlók

Forrás: Fotó: Sipeki Péter

A MOHU legfrissebb közleménye szerint már naponta hatmillió palackot, üveget és dobozt váltanak vissza a vásárlók. Csaknem 90 százalékában a boltban levásárolható utalvány formájában kérik vissza a pénzt a vevők, ez eddig több mint hatmilliárd forintot jelent. A visszaváltók mintegy 13 százaléka bankszámlára utaltatja a pénzt, jótékonyságra pedig körülbelül 0,4 százalékuk ajánlja fel. Jelenleg mintegy 3200 ponton lehet automatákban visszaváltani, és ezer kézi REpont van, s a számuk folyamatosan nő – közölte a MOHU. Az elmúlt hetekben a hangzatos számok személyes tapasztalatokkal egészültek ki. Úgy tűnik, a nagyobb városok lakóinak könnyebb dolguk van, az összegyűjtött palackokat a bevásárlóközpontokban, áruházakban vissza tudják váltani. A kisebb településeken azonban egyelőre nem megy ilyen gördülékenyen a dolog, sok helyen ugyanis nincs sem automatás, sem kézi visszaváltási lehetőség. 

Egy ötvenes is számít...

– Környezettudatos ember vagyok, alapvetően nem tartom rossznak az üveg, fém és műanyag italcsomagolások gépi visszaváltását. Emlékszem, gyerekkoromban minden kisbolt visszavette az üvegeket, a visszajárót pedig rögtön el is költöttük Túró Rudira. Az italok árában most is kifizetjük a betétdíjat, s ez talán sokakat ösztönöz arra, hogy ne dobják ki a műanyagot. A szelektív gyűjtés a környezetbarát megoldás, ez a szemléletformálásban nagyon fontos, ám ha a gyakorlati oldalát nézzük a mostani rendszernek, sajnos azt kell mondanom, hogy időrabló – mondta el lapunknak Andrea, s kifejtette: visszaváltásnál az üvegeket és műanyagokat nem egyszerre helyezzük be a gépbe, hanem egyenként rakjuk rá a szalagra, egy nagy zsáknyi hulladéknál ez nem megy egyik percről a másikra, s bizony hosszú sorokat is ki kell várni egy-egy visszaváltóhelyen.

– A múlt hét szombaton a nyíregyházi Kossuth utcai Coop-ban átmenetileg nem működött a REpont, átsétáltam az Északi körútra, ott az egyik bolt melletti átvételi ponton szintén átmeneti meghibásodást mutatott a rendszer. Mint kiderült, csak a tároló telt meg, amit az üzlet egyik munkatársa kiürített. Majdnem félórát vett igénybe az egész folyamat, de kivártam. Kíváncsi voltam az addigra a REpontnál sorban álló, türelmetlen emberek reakcióira, amit most inkább nem is részleteznék... – jegyezte meg a nyíregyházi édesanya, aki viccesen azt mondta: ezt a „gyötrődést” legközelebb ráhagyja a férjére.

Zsolttal egy nyíregyházi REponton váltottunk néhány mondatot. Kiderült, hogy ő és családja kifejezetten elégedett a rendszerrel. Mivel több visszaváltóhely is van a közelükben, hetente-kéthetente leadják a műanyag palackokat. Mint mondta, az sem lenne baj, ha autózniuk kellene egy kicsit a pénzükért.

Nem mindenhol zökkenőmentes

A kisboltoknak is alkalmazkodniuk kellett az új rendszerhez.

– Nem okozott fennakadást a visszaváltós italcsomagolások bevezetése. Egy kicsit jobban oda kell figyelnünk, amíg még forgalomban vannak a nem fizetős palackok, dobozok és üvegek, de hamarosan ezek kifutnak. Eleinte néhány vevő morgott, hogy egy ötvenessel drágábbak ezek a termékek, de mostanra megszokták. Ha szóvá is teszik olykor, ugyanúgy megvásárolják az ásványvizet, energiaitalt, sört – magyarázta Lippai Orsi, egy örökösföldi kisbolt munkatársa, aki azt is elárulta: ő maga nem bajlódik a visszaváltással, a gyermekei intézik, összegyűjtik és leadják, így egy kicsivel több a zsebpénzük is.

Újfehértói nyugdíjas olvasónk panaszolta el, hogy két helyen van a városban visszaváltó automata, ami tőlük három kilométerre van. Az ásványvizes palackokat vissza tudta váltani, de a Nyíregyházán vásárolt sörös dobozokat és röviditalos üveget nem sikerült helyben visszaváltani, így haza kellett vinnie. Az alumínium dobozokat megpróbálta a MÉH telepen is leadni, de 3 kilogramm alatti mennyiséget nem vettek be, mondván, több a papírmunka vele, mint amennyit fizetnének érte, így azt javasolták, hogy dobja ki.

– Egy nyugdíjasnak az a néhány száz forint is sokat jelent – summázta keserűen olvasónk.

Részmegoldásként szódaüzem

Cégénydányádon nem tudják helyben visszaváltani a palackokat. Sokan hiába szedik össze, esetleg ülnek fel nagy szatyrokkal a buszra, és viszik el Fehérgyarmatra, de ott sokszor telítődik hétvégére az automata, így többen kénytelenek voltak visszazötyögni a nagy pakkal.

– Saját magam is tapasztalom, hogy a helyieknek nehéz ezt megoldaniuk, busszal, autóval pedig pluszköltséget is jelent elmenni a legközelebbi visszaváltó automatához. Ráadásul az idősebbeknek ez nagy teher. Sok palack így a szemétben végzi. Megoldást jelenthetne, ha az önkormányzat is telepíthetne visszaváltó automatát helyben – vetette fel Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere. A településen nagyon jó minőségű a víz, amit ki is használnának.

– Civil szervezetként az Adj’ Isten Szatmárban égisze alatt indítunk be a közeljövőben egy szódaüzemet. A „szúrós” vizes szifont csak egyszer kell megvenni, és ha kifogy, lehet cserélni. Nincs palackdíj, sokat lehet vele spórolni, és a helyieknek is egy kényelmes megoldás. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában