Ellenőrzés

2024.08.23. 09:01

Hamis és illegális szereket kerestek

Vármegyénkben is gond volt a növényvédő szerekkel, a hatóság 100 ezer forintos bírságot szabott ki.

Növényvédő szereket ellenőrzött a Nébih

Fotó: Illusztráció: MW-archív

A kereskedőknél kapható és a termelőknél lévő növényvédő szereket is vizsgálták a növényvédelmi felügyelők a nyári szezonális ellenőrzés során – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az országszerte elvégzett vizsgálatok célja az volt, hogy kiszűrjék az illegális és a hamis készítményeket. A hatóságok 6 esetben indítottak eljárást, és összesen 600 ezer forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. Az idei nyári szezonális ellenőrzés-sorozatból a növényvédő szerek hatósági vizsgálata sem maradhatott ki: a Nébih irányításával a vármegyei kormányhivatalok felügyelői összesen 224 ellenőrzést végeztek.

Két vármegyében bírságoltak

A szakemberek vizsgálták a termelőknél fellelhető és a forgalomban lévő növényvédő szereket is annak érdekében, hogy megtalálják az esetlegesen hamis és illegális készítményeket.  A szakemberek a 224 ellenőrzésből mindössze 6 esetben tapasztaltak hibát, és indítottak eljárást hamis vagy illegális növényvédő szer forgalmazása, valamint felhasználása miatt.  A hatóságok két vármegyében, Csongrád-Csanádban és Szabolcs-Szatmár-Beregben szabtak ki növényvédelmi bírságot. Előbbi vármegyében 500 ezer forint, utóbbinál 100 ezer forint értékben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában