Nyírmada

2024.08.03. 11:30

Alexander Henderson Sándor lett a nyíregyházi nyári egyetemen

Felkereste a dédszülők nyírmadai sírját, barangolt Szabolcs-Szatmár-Beregben, remekül érezte magát a Nyíregyházi Egyetemen.

L. Tóth Lajos

Kiválóan sikerült a nyári egyetemi kurzus

Fotó: dr. Kiss Kálmán archívuma

Odavagyok Madáért – ha ezekkel a szavakkal nem is tudja még kifejezni érzéseit Alexander Henderson, ilyen érzés kavarog benne. Odavagyok magáért – ez a legendás filmzene címe, s bizony, az angol fiatalember magyarországi tartózkodásának két hete magáért, önmagáért beszél. A Tyne folyó partján fekvő 300 ezres Newcastle városában élve jutott arra az elhatározásra, hogy felkeresi ősei hazáját, megismeri azok anyanyelvét, történelmét, kultúráját. Remek lehetőséget kínált a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram, melyben konkrétan a Nyíregyházi Egyetemet jelölte meg célállomásként. Bizonyította a magyar rokoni szálait, pozitívan bírálták el a jelentkezését, attól kezdve pedig izgatottan várta 21 évesen az első szabolcs-szatmár-beregi útját. 

– Egyszer már jártam Budapesten, ami nagyon tetszett, de most nem értem be ennyivel, vonzott az, hogy megismerjem a dédszüleim származási helyét – mondta angolul Alexander Henderson, kinek szavait másodunokatestvére, a nyíregyházi dr. Csiky Nándor angol-német tolmács, nyelvész, gépészmérnök fordította magyarra, illetve belelapozott a családi albumba. Eszerint dédszüleik, Herczeg István és Herczeg Istvánné közösek. Fiuk 1956-ban Nagy-Britanniába emigrált, majd a karcagi születésű feleségétől öt gyermekük, későbbb nyolc unokájuk született. Herczeg Helen gyermeke Alexander, aki úgy nőtt fel, hogy a szülei már egyetlen szót sem tudtak magyarul. A rokonsággal folyamatosan tartották a kapcsolatot évtizedek óta. 

– A sheffieldi egyetemen végeztem történészként. Mivel érdekel a magyar történelem, a magyar kultúra, tavaly döntöttem el, hogy elkezdem tanulni az őseim anyanyelvét. Erre is tökéletesen alkalmas az internet. A magyar történelemben egyébként nagyon foglalkoztat az 1956 utáni időszak, amikor sokan bevándoroltak Angliába is – jegyezte meg Alexander, akit a nyíregyházi nyári egyetem katalizátora, dr. Kiss Kálmán főiskolai tanár következetesen Sándornak szólított. 

– Nagy izgalommal vártam a programot, ami összességében érdekes, változatos, tartalmas volt. Nagyon megható volt Nyírmadán látni a dédszüleim sírját, és a 91 éves Molnár Istvánné elmesélte, hogy milyen sok rokonomat ismert, örömmel hallgattam a visszaemlékezéseit.

A Nyíregyházi Egyetem másodszor rendezte meg a kéthetes programot, ami a külföldi diákoknak kínált kiváló lehetőséget a magyar nyelv és kultúra megismerésére. Egyiptomból, Olaszországból, Észtországból, Belgiumból, Ukrajnából és Angliából érkeztek hallgatók, akiknek a campus területén igényes felszereltségű apartmanokat, napi háromszori étkezést, és magas szakmai színvonalú, akkreditált képzést, valamint tankönyveket is biztosítottak. A napi hat órányi magyarnyelv-tanulás mellett délutánonként színes kulturális programokat szerveztek nekik. 

– Emlékszem, amikor a foci Európa-bajnokság döntőjének másnapján bementünk az egyetemre, egy felirat fogadott: 2-1. Ezzel is érzékeltették, hogy kikaptunk a spanyoloktól. Ment az élcelődés. Egyébként egy nyíregyházi kézműves söröző teraszán néztem meg három angol mérkőzést, tetszett a hely, remekül éreztük magunkat. Nekem Declan Rice a kedvenc játékosom, és nem bánom, hogy az ezüstérem ellenére Southgate lemondott, kell a frissítés a szövetségi kapitányi pozícióban – ezzel is érzékeltette Alexander, hogy mennyire érdekli a labdarúgás. Ráadásul Adam Herczeg, az unokatestvére az angol másodosztályban is vezet már meccseket, egy másik rokona pedig a Middlesbrough menedzsere volt. A darts is kedvence, de csak névrokona a skót játékos, Henderson. 
Amikor azt firtattuk, hogy milyennek tartja a nyelvünket, tört magyarsággal válaszolt: „Élég néhéz”. 

– Ez a két hét jó volt arra, hogy bővüljön a szókincsem, felismerjem a szavakat és mondatokat formáljak. Kiváló oktatókkal találkoztam a Nyíregyházi Egyetemen. Én is szeretnék elhelyezkedni a tanári pályán, szeretném élvezetesen tanítani a történelmet a középiskolában. Nem kizárt, hogy majdan tudományos pályára lépek. Csak pozitív impulzusok értek Magyarországon. Rengeteg gyümölcsöt kóstolhattam, finom söröket ittam, ízlettek az ételek, jókat kirándultunk, kihasználtuk a kevés szabadidőnket. Kifejezetten tetszett a nagyari Luby-kastély. Biztosan tartjuk a kapcsolatot a jövőben is mindazokkal, akikkel részesei voltunk az intenzív, két hetes kurzusnak. Biztosan visszajövök még ide – ígérte meg Alexander Henderson. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában