Mozgás

2024.07.26. 17:30

Üsd ki magadból a stresszt!

A pound egy olyan edzésforma, ahol különleges ütőkkel, hangos zenére dobolják formába magukat a résztvevők. A pound edzés teljes egészében hat a testre és a lélekre is egyaránt.

Szon.hu

A pound edzést a dobolás inspirálta

Fotó: Sipeki Péter

Váradi Hajnalka a medical fitness mellett egy másik új, igazán ütős mozgásformát is szeretne megismertetni. A dobolás inspirálta pound edzésnek számtalan jótékony hatása van. 

Váradi Hajnalka medical fitness és pound edzés szakértő, személyi edző.
Váradi Hajnalka medical fitness és pound edzés szakértő, személyi edző. 
Fotó: Sipeki Péter

– Már időszámításunk előtt is, mióta ember él a földön, üt, ver, dobol: esőért, szellemeket idézve, ütemet adva evezéshez, masírozáshoz és még sorolhatnánk. A zene és a ritmus a pound alapja, ami tulajdonképpen egy stresszlevezető, nagyon hatékony és szórakoztató kardió mozgásforma, speciális dobverőkkel végezve. Zöld műanyag, 114 gramm súlyú amerikai licenc alapján gyártott, és onnan rendelt ütőkkel végezzük a légdobolást, vagy ütjük a talajt, fitnesz szőnyeget. Nagyon fontos azonban, hogy a zenészekkel ellentétben itt nem csuklóból dobolunk, hanem karból. Az ütőt rárakjuk a csuklóízületre, ami szépen megtámasztja – részletezte a személyi edző, és kifejtette: megfelelő tartás nélkülözhetetlen az edzéshez. A pound órákon nagyon fontos, hogy a helyes testtartást sajátítsák el először a résztvevők: a medence, a csípő, a váll ízületeinek, a gerincoszlop megfelelő tartását és mozgatását. – Mindig azt szoktam mondani, hogy büszkén: kihúzott, egyenes háttal, derékkal, kifeszített mellkassal, hátrahúzott lapockával végezzük a gyakorlatokat. A jótékony egészségügyi hatását csak akkor fogja elérni ez a mozgásforma is, hogyha azt megfelelően csináljuk. Erre kellenek az edzők, a sportoktatók, a szakértők. 

Edzés tombolva

– Teljesen átmozgatjuk az egész testet a félórás vagy maximum 45 perces edzéseken. Kőkemény izommunkát végzünk, hiszen meg kell állítani a kart, és megtartani egy adott szinten. Illetve ha állunk, akkor ahhoz meg hajolnunk, de nem mindegy hogy hogyan. A megfelelő tartással szabad csak végezni a gyakorlatokat, belerugózni és guggolni is. A pound a kondicionáló jóga és a pilates elemeit is használja erőteljesebben. Egy 30 perces pound órában például két kardio csúcs van, akár ezer dobverést is elvégzünk. Legutóbb megmértük, hogy 850 körüli kalóriát égettek el 35 perc alatt azok, akik a legnehezebb szinten járnak már, folyt mindenkin a víz – mesélte a pound oktató, és megjegyezte: fokozatosan nehezedik az edzés, és minden vendég a saját állapotának megfelelően végzi a feladatokat.

Ahogy a medical fitnes mozgásformánál, itt is jó, ha a pound oktató ismeri a vendégeinek az egészségi állapotát, és ennek megfelelően halad a gyakorlatokkal. 

– Úgy kell instruálnom az edzéseken résztvevőket óra közben, hogy mind a négy nehézségi fokozatot kombinálom közben, és ki-ki a saját edzettségi állapotának megfelelően végzi. Természetesen előtte megbeszéljük, hogy ki milyen szinten tart, milyen betegségei vannak, amelyekre oda kell figyelni, például magas vérnyomás, derék fájdalom, mozgásszervi problémák, ők nem fogják olyan intenzitással csinálni – mondta Váradi Hajnalka, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy 12 éves kortól bárki űzheti ezt a sportot, de szeretne a fiatalabbaknak is gyerek pound órákat tartani.

Stresszoldó technika

Tulajdonképpen a pound úgy robbant be hazánkba is, mint körülbelül 50 évvel ezelőtt az aerobik. Tehát ez egy olyan mozgásos óra, aminek kifejezetten hangos, dübörgő pop-rock zene az alapja. 

– A saját magunk zenei ízlésvilágához alakítjuk, hiszen én is csak ekkor fogom tudni átélni igazán, és magammal húzni a résztvevőket, hogy gyere: csináld, verjük szét együtt a házat, engedjük el a stresszt, üvöltsük ki magunkból a feszültséget. Mindeközben mély izmokat használunk, és bővül az ízületi mozgástartomány is. Kifejezetten egy stresszoldó technika, és természetesen ha már nincs meg az a krónikus stressz, akkor csökkenteni fogja a feszültségen keresztül a fájdalomküszöböt, elindul egy gyógyuló folyamat a szervezetben. A zene, a dobolás jótékony hatása évek óta bizonyított, az egyik budapesti zeneiskolában fogyatékkal élő és autista gyerekek is járnak már dob órákra, és óriási eredményeket mutatnak fel. Nem beszélve arról a zenei kultúráról, ami itt van Kodály országában, de itt a városunkban is. Miért is ne vehetnénk igénybe ennek a pozitív hatását, hiszen az említetteken túl felszabadultak leszünk, és az a bizonyos boldogsághormon majd hozza magával a többi nélkülözhetetlen hormon termelődését is.  Tehát teljes egészében hat a testre és a lélekre is egyaránt.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában