Digitális biztonság

2024.07.08. 13:41

Okoseszköz csak okosan: ne a kütyüzés jelentse a vakációt

Már javában tombol a nyár, így a több hetes szünet is a szülők nyakába szakadt, a gyerekeknek pedig sokkal több idejük van a neten lógni. A megfelelő beállítások és a korlátozott képernyőidő azonban biztosíthatja az okoseszközök biztonságosabb használatát.

Lengyel Nóra

Kéretlen tartalmakkal is bármikor találkozhatnak a gyerekek az interneten

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A mindennapos iskolába járás és elfoglaltság után rengeteg szabadideje maradt a gyerekeknek, ami a mai világban már összekapcsolódik az okoseszközök használatával. Azonban a korlátlan és felügyelet nélküli telefonozás, tabletezés, számítógépezés akár veszélyeket is tartogathat a kicsik számára. Hogyan lehet ezt szülőként megfelelően kezelni? 

Dr. Baracsi Katalin az okoseszközök használatához adott tanácsokat
Dr. Baracsi Katalin internetjogász az okoseszközök használatához adott tanácsokat
Fotó: KM-archív

Dr. Baracsi Katalin internetjogász nagyon sok hasznos tippet ad, amivel elkerülhető az okos eszközök túlzott használata. Ugyanis ez egy egészen extra és különleges időszak, amikor végre nincs hétfőtől péntekig korán kelés, iskolába, edzésekre, különórákra járás, tehát sok gyerek fejében felmerül: végre elérkezett az én időm, még többet kütyüzhetek. Az okoseszközökkel tulajdonképpen bármit meg tudnak nézni a gyerekek, bárhova el tudják magukat navigálni, természetesen játszani is lehet rajta, és még nagyon sokféle tevékenységre alkalmasak, ami szórakozást nyújt a fiataloknak, de sajnos akár függőséget is okozhat, de olyan tartalmakkal is találkozhatnak, ami nem az ő korosztályuknak való.

Okoseszköz mértékkel

– Attól, hogy nyári szünet van, és sokkal több mindent engedünk meg, nyilván érdemes a képernyőidő szabályokat is újragondolni. Kaphatnak a gyerekek egy kis extra időt, de nagyon fontos, hogy ne kapcsoljuk ki a különböző szülői felügyeleti rendszereket – hívta fel a figyelmet dr. Baracsi Katalin, és kifejtette: nagyon nehéz meghatározni, hogy mennyi az ideális képernyőidő a különböző korosztályú gyerekeknél, hiszen egy 15-16 éves kamasz már tudatosabban használja a telefont, az internetet, mint egy 8 éves.

– Minden korosztállyal érdemes megbeszélni, hogy nem lehet mértéktelenül fogyasztani a különböző tartalmakat. A szülői felügyelettel be lehet állítani, hogy például egy óra Instagram-használat legyen vagy egy óra Youtube, és utána kikapcsol. Bátran vessünk be ilyen apró trükköket és fortélyokat is. Megkérhetjük már az írásban, olvasásban gyakorlott fiatalokat, hogy írjanak digitális naplót, azaz ők maguk naplózzák a tevékenységüket. És amikor így leírva szembesül azzal, hogy mivel ment el az egész napja, akkor már önmaga is tud egy kicsit kritikusabb lenni. Fiatal kortól szépen terelgessük a gyerekek kütyühasználatát, és ahogy haladunk előre az időben, lehet adni egyre nagyobb önállóságot, saját döntést – ajánlotta az internetjogász, és azt is kihangsúlyozta, hogy érdemes ezeken az eszközökön is létrehozni a gyereknek saját felhasználói fiókot, amelyet különböző biztonsági beállításokkal lehet testreszabni.

Biztonság mindenekfelett

– Beállíthatjuk azt is, hogy például a gyermekünk idegennel nem játszhat egy multiplayeres játékban, csak a barátait engedheti be ebbe a csatornába. Lehet életkornak megfelelő korlátot is alkalmazni, hogy csak olyan játékokkal találkozzanak, ami nekik való, és az okostelefonra is lehet képernyőidő korlátot beállítani. Nem állítom, hogy az első körben osztatlan sikert fog aratni a gyerekek és a fiatalok körében. Lehet, hogy lesznek viták, meg nem értések, de muszáj lenne egy egészséges, és ellenőrizhető használatot kialakítani. Ráadásul a játékokban is felbukkanhatnak adathalászok vagy olyan felnőttek, akik, mondjuk, képet vagy más személyes adatot, információt szeretnének tőlük. Erre is fel kell hívni a figyelmüket. A biztonság a varázsszó életkortól függetlenül mindenki számára – nyomatékosította a szakember, és kifejtette: a nyári időszak arra is több időt ad, hogy rátekintsünk a saját és a gyermekünk digitális szokásaira. Elmondta, hogy ha eddig egy család mindennapjainak nem volt része a digitális szerződés, akkor most köthetnek egyet. Mindenki összeállíthatja a saját listáját, hogy számára mi fontos az internetezésben, mire van szüksége, mit szeretne használni, milyen tartalmakat és mennyi ideig fogyasztani.

Családi szerződés

– Ezután meg kell beszélni, hogy mi az, ami megvalósítható, mi az, amin módosítani kell. Ezek lesznek a szerződésnek a pontjai, és ha a felek, azaz a családtagok megállapodtak abban, hogy mi az, ami elfogadható, akkor az aláírásukkal hitelesíthetik ezt a szerződést. Érdemes ezt nem egy pici A4-es papírra, hanem valami jó nagy lapra felvezetni, és a lakás egy jól látható pontján elhelyezni. Ezzel mindannyian emlékezhetünk arra, hogy mire mondtunk igent, milyen szabályokat kell betartani. Így a szülő-gyerek egyenrangú félként alkotja meg ezeket a szabályokat, és nem arról van szó, hogy én felnőttként szeretném megmondani a gyereknek, hogy mi az, ami szerintem jó. Meg is ismerhetjük egymás szokásait, akár kipróbálhatunk új dolgokat is – részletezte dr. Baracsi Katalin, és felhívta arra is a figyelmet, hogy nyáron sok tini már elvan egyedül otthon, több időt tölt kütyüzéssel, így több olyan inger vagy akár bántalmazás is érheti az online térben, ami negatívan hat rájuk. Azt javasolja, hogy a szülők nagyon figyeljenek a gyerekekre, építsék be a mindennapi beszélgetésükbe azt is, hogyha valami furcsát észlelnek a gyereken. Ha a fiatal nagyon megváltozik, akkor bizony ez nemcsak a kamaszkor velejárója lehet, hanem az online térben történhet vele valami. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában