Zene

2024.07.27. 12:00

Nemzetközi Cigány Dal Napja: Nagyecsed is a tizenöt helyszín között

L. Tóth Lajos

Parno Graszt

Fotó: A zenekar honlapja/ Parnogaszt.hu

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az augusztus 8-i koncertsorozathoz idén hat ország tizenöt helyszíne és ötven előadó kapcsolódik. Az esemény arca Lakatos Mónika Kossuth- és Womex-életműdíjas előadó.
Színpadra lép a Kalyi Jag és Bocskor Bíborka, a Parno Graszt, a Romengo és Lakatos Mónika, Balogh Katesz tánccsoportja, Bódi Guszti, a Kále Lulugyi és a Cimbaliband, Szabó Balázs, a Misztrál, az AMaro Duho, a Gypo Circus, az EtnoRom, Szalóki Ági, a Canarro, a Mosaico Flamenco, az East Gipsy Band, a Khamoro, a Vojasa, a Fanfara Complexa, a MazsiMó-GipsyMó és Lukács Miklós, Ferenczi György. Lesznek autentikus flamencózenészek és -táncosok Jerez de la Fronterából, zenészek és táncosok Radzsasztánból, koncertet ad a balkáni Boján Krstic Orcestar és a Kristijan Azirovic Orchestra.
A külföldi helyszíneken helyi zenekarok és más meghívottak mellett játszani fog a Karavan Familia, a Besh o droM, a Romano Drom, Balogh Melinda, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Rostás Mónika és a Gipsy Moods.
Augusztus 8-án Budapesten a Benczúr Ház Rendezvényközpont udvarában lesznek koncertek, a további magyarországi helyszínek közé tartozik Százhalombatta, Szentendre, Veszprém, Ravazd, Hatvan, Balatonboglár, Csobánka, Nagyecsed és Pécs. Külföldön a spanyolországi Jerez de la Fronterában, a szlovákiai Párkányban, a romániai Marosvásárhelyen, a bulgáriai Burgaszban és a német fővárosban, Berlinben lesznek koncertek.
A Nemzetközi Cigány Dal Napja az 1943. augusztus 8-án Szkopjéban született Esma Redzepova születésnapjához kapcsolódik.
Redzepovát a cigányzene királynőjeként tartják számon. A 2016-ban elhunyt énekesnő nemcsak a macedón zenei kultúra világszerte ismert jelképe, személye a cigány muzsika számára szintén meghatározó. Pályafutását akkor kezdte Jugoszláviában, amikor a cigányok szégyenletesnek tartották, hogy a nők nyilvánosan énekeljenek. Ennek ellenére ő volt az egyik első énekes, aki romani nyelven adott elő a rádióban és a televízióban, dalaival hatalmas sikereket aratott Jugoszláviában, majd az egész világon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában