Nábrád

2024.07.19. 20:00

Lebuktak az orvvadászok

Elismerést vehettek át a vadgazdálkodást segítő rendőrök a nábrádi vadásznapon.

Nagy Dezső rendőr törzszászlós

Forrás: M. Magyar László

A vármegyei vadásznapon – amit június végén Nábrádon rendeztek meg – nemcsak vadászok kaptak elismeréseket a kiemelkedő munkáért, a vadgazdálkodás területén elért eredményekért, hanem rendőrök is. Ők azért kaptak jutalmat az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Szervezetétől, mert segítettek orvvadászokat felderíteni, lefülelni, vagyis hozzájárultak a vadállomány védelméhez. 

Bejelentés az éjszakai órákban 

A kitüntetett rendőrök között volt Nagy Dezső rendőr törzszászlós, aki a Kisvárdai Rendőrkapitánysághoz tartozó Dombrádi Rendőrőrs munkatársa. 
Az elismerést ő is azért kapta, mert a társával, Harsányi Zoltán rendőr törzszászlóssal segített orvvadászok felderítésében. Arra kértük, elevenítse fel olvasóinknak, mi is történt azon a bizonyos estén. 

– Ez a történet még a tavalyi évhez kötődik. 2023. március 1-jén szolgálatban voltunk, és 21 óra körül kaptunk egy bejelentést, hogy feltehetően orvvadászat folyik Pátroha külterületén. A megadott helyszínre mentünk, ahol megtaláltuk az agarászok által hátrahagyott kocsit az út mellett a pátrohai takarékpénztár közelében. A kollégámmal otthagytuk a rendőrkocsit az orvvadászok kocsija mellett, és mi elindultunk gyalogosan – mesélte Nagy Dezső. 

Három személyt tetten értek 

– Mentünk a sötétben, de akkor még nem láttunk semmi olyat, ami orvvadászatra utalt volna. Már közel egy órát mentünk a sötétben, már úgy voltunk vele, hogy valószínűleg rossz irányba indultunk el, amikor egyszer csak lámpákat vettünk észre, és hangokat hallottunk, ahogy a kutyákat uszítják a vadra. 
– Ekkor egy fasornál jártunk, ahol sikerült megbújnunk, várakoztunk, és tulajdonképpen onnantól kezdve már ők közelítettek felénk, s figyelemmel tudtuk kísérni az illegális tevékenységüket. Öten voltak négy-öt kutyával. Három személyt tetten értünk, őket elfogtuk a kutyákkal együtt, s még aznap este előállítottuk őket a Kisvárdai Rendőrkapitányságra. 

– Két személy elszaladt, azonban a további eljárás során fény derült annak a két főnek a személyére is, és végül vádemelési javaslattal ment az ügyészségre tovább ez az ügy – mondta Nagy Dezső, aki Tiszakanyáron lakik. 

Az édesapja vadász, régebben nagyon gyakran el is kísérte a vadászatokra, de nem tervezte sohasem, hogy a nyomdokába lép. A barátai is gyakran agitálták, hogy tegye le a vadászvizsgát, s legyen a tiszakanyári vadásztársaság tagja, de mint érdeklődésünkre elmondta, szabadidejében szívesebben kertészkedik inkább. 

Elismerés Budapesten is 

Milyen érzés volt a vármegyei vadászkamara elismerését átvenni? – kérdeztük Nagy Dezsőtől. 
– A tiszateleki és a tiszakanyári vadászokkal az előbb éppen arról beszélgettem, hogy jó érzés, ha az ember munkáját elismerik, hiszen nincs mindennap sikerélményünk. Igaz, most átvehetünk egy másik elismerést is Budapesten, mert a társammal felderítettük a közelmúltban a rétközberencsi gyilkosságot is.

Nagy Dezső rendőr törzszászlós 
Fotó: M. Magyar László

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában