Program

2024.07.09. 15:30

Különleges éjszakát varázsoltak Tiszalökre

Szon.hu

A nem mindennapi program egyik pillanata

Fotó: Könyvtár

Bár már túl vagyunk az év legrövidebb éjszakáján, most már a nappalok lesznek egyre rövidebbek, azért érdemes még felidézni Szent Iván napjának éjjelét, hiszen sok szép emlék fűződik mindig a varázslatok éjszakájához. Tiszalökön is megrendezték Szent Iván éjjelét, amikor a legenda szerint minden kívánság teljesül. 
 

Jóság és tisztaság 

Az alaphangulatról a Feszt-Rock együttes muzsikája gondoskodott, majd fellobbant a Szent Iván-éji varázslatos tűz, amit boldogan ugrottak át kicsik és nagyok, aztán pedig az Agyagbanda együttessel lehetett szórakozni. Közben a Grillterasz mellett akciók vártak mindenkit a Tiszalök Kávéházban, valamint vattacukrot és popcornt is lehetett vásárolni a település főterén. 
A város lakossága először 2022-ben ugorhatott tüzet, a program igazi családi rendezvénnyé vált. Sajnos, 2023-ban az időjárás közbeszólt, de az idén csodálatos nyári estén idézhették fel a tűzugrás hagyományát. 
Mint ismert, a Szent Iván-éj nagyon fontos nyári ünnep volt egykoron, a kapcsolódó népszokásokban pedig összefonódtak az ősi tűzünnep rítusai és Szent Iván – más néven Keresztelő Szent János – történetének elemeivel. Elődeink számára a fény jelképezte a jóságot, a tisztaságot és az egészséget, így a Szent Iván-éji tűzgyújtással a Napot akarták megsegíteni a sötétséggel vívott harcában. 
A tűz jelképezte mindazt, amit a fény is jelentett számukra – hittek egészségvarázsló, tisztító-, gonoszűző erejében. Úgy vélték, a tűz átugrásával meggyógyulnak, és új erőre kapnak, de máglyákat raktak a termőföldeken is, hogy megvédjék a termést a természeti károktól. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában