Kánikula

2024.07.12. 20:00

Egy jó menü levehet a hőterhekből

A kánikula jelentősen megterheli a szervezetünket, ám a megfelelő étkezéssel könnyebben elviselhető a hőség.

Miklós István

A mozdulat, amit nem lehet elégszer ismételni a kánikulában

Fotó: Illusztráció: MTI/Rosta Tibor

Nem tágít a hőség, az előrejelzések szerint a hétvégén akár 40 Celsius-fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, a nagy meleg pedig jelentősen megterheli a szervezetünket. A kánikulában számos óvintézkedésre van szükség, hogy a hőség ne ártson az egészségünknek, és ezek közül bizony nem maradhat ki az étkezés sem. Korántsem mindegy ugyanis, hogy mit és mennyit fogyasztunk. A hőségriadó alatti étel- és italfogyasztásról dr. Sorosinszki Katalin dietetikussal beszélgettünk. A szakember elmondta, a kánikula átvészeléséhez az egyik legfontosabb a megfelelő hidratáció.

Nem elég a vizet pótolni

– Fokozottan kell ügyelnünk ilyenkor a folyamatos és kiegyensúlyozott folyadékbevitelre. A szervezetünk izzadással hűti magát: a verejtékmirigyeken folyadékot választ ki, ami aztán elpárolog a bőrfelületünkön keresztül. Az izzadással azonban nem csupán vizet, hanem olyan értékes ásványi anyagokat is veszítünk, mint a nátrium, magnézium, vagy éppen a kálium. Az ásványianyag-hiány komoly fennakadásokat okozhat a szervezetben, ezért nagyon fontos, hogy ne csupán a vizet, hanem az ásványi anyagokat is pótoljuk – hívta fel a figyelmet dr. Sorosinszki Katalin. A dietetikus arra is rávilágított, napi három liter folyadék elegendő lehet a szervezetünknek, ám a nagy melegben ennél sokkal többre is szükség lehet.

– Akik szabad téren dolgoznak, sportolnak, jóval több folyadékot veszítenek, ezért többet is kell pótolniuk. Azonban ilyenkor sokan esnek abba a hibába, hogy nagyon hideg italt fogyasztanak, ami egyrészről csak átmeneti lehűlést okoz, másrészről ártalmas is lehet. A túlzottan hideg étel is ital ugyanis lehűti a szervezetünket, amire az agyunk a hőmérséklet emelésével válaszol. A hőségben a gyermekek – különösen a csecsemők – és az idősek a leginkább veszélyeztetettebbek. A babák testtömegéhez képest nagy a testfelületük, továbbá a légzésük is szaporább, míg az időseknek a koruk miatt alacsonyabb a szervezetük víztartalma. Ehhez társul, hogy a kor előrehaladtával csökken a szomjúságérzet, ezért azt javaslom, hogy a melegben akkor is igyanak, amikor nem feltétlenül szomjasak – hangsúlyozta dr. Sorosinszki Katalin, majd kiemelte, a fiatalabb korosztálynál is előfordulhat, hogy nem szomjasak, a szervezetüknek mégis szükségük van a folyadékra.

Kerüljük a sok cukrot!

– A kiszáradást ebben az esetben egy igen egyszerű, ám mégis nagyon hatékony praktikával kerülhetjük el. Tegyünk az asztalra, a közelünkbe egy üveg vizet, így láthatjuk, mennyi folyadékot fogyasztottunk aznap, és ha kell, behozhatjuk a „lemaradást”. Az sem mindegy, hogy mit töltünk az üvegbe, hiszen a hőségben érdemes kerülni a cukros üdítők fogyasztását, ahogy az alkohol, a kávé és egyéb koffeintartalmú italok is megterhelik a szervezetet. A magas cukortartalmú üdítők vizet vonnak el a szervezetből, a koffeinnek pedig vízhajtó hatása van. Persze nem kell tőlük teljesen megválni nyáron sem, ám törekedjünk a folyadékbevitel változatosságára és egyensúlyára – emelte ki a dietetikus. A megfelelő folyadékbevitel mellett az étkezéssel is sokat segíthetünk a szervezetünknek, hogy könnyebben viselje el a forróságot.

Búcsú a zsíros ételektől

– Biztos többen megfigyelték, hogy a kánikula idején csökken az étvágyuk, esetleg nem kívánnak bizonyos fogásokat. Ilyenkor a könnyedebb, könnyebben emészthető ételeket részesítsük előnyben. A csökkent étvágyat részben az okozza, hogy az agy azon része szabályozza az étvágyat, amelyik a hőháztartásért is felel, a hőségben pedig inkább a testhőmérsékletre koncentrál. Az emésztés során, a kémiai folyamat részeként hő keletkezik, s a különféle ételeknél eltérő a keletkező hő mennyisége. Fogyasszunk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, méghozzá kevés zsiradékkal elkészítve. Nyáron széles palettából válogathatunk, ráadásul a lédús zöldségek és gyümölcsök a folyadékbevitelünket is támogatják. A nehéz, zsíros ételek mellett a nagy adagokat is kerülni kell ilyenkor, s ha így teszünk, kevésbé érezhetjük magunkat elnehezültnek és fáradtnak a nagy melegben – tanácsolta a dietetikus, hozzátéve: a élelmiszer-higiénére is fokozottan kell ügyelni nyáron, mivel a magas hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak meg egyes alapanyagok és készételek.

– Az otthonunkban sem árt figyelni, bár ott rendelkezésre áll a hűtőszekrény. A felengedett húst és egyéb termékeket már ne tegyük vissza a mélyhűtőbe. A bevásárlások vagy utazások alkalmával viszont különösen ügyeljünk az élelmiszer hűtésére, ha tehetjük, hűtőtáska nélkül ne induljunk útnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában