Olimpia

2024.07.27. 07:00

A szurkolói szemek Párizsra szegeződnek

Szon.hu

Magyar szurkolók a párizsi olimpián, aki nem kint, az itthon szorít versenyzőinknek

Fotó: MTI

Aki szereti és követi a sporteseményeket, tudja, hogy a pénteken hivatalosan is megnyitott a párizsi olimpiai játékokon Kovács Richárd ökölvívó, Helebrandt Máté gyalogló és Fucsovics Márton teniszező, a paralimpián pedig Tarjányi István kerekesszékes vívó képviseli Nyíregyházát. 
A tűzoltóparancsnok, a szak­ágvezető, a kórházigazgató és a festőművész is figyelemmel követi a sport legnagyobb ünnepének eseményeit, s érthetően kiemelten szurkolnak nemcsak a hazai, hanem a vármegyei sikerekért is. Abban pedig mindannyian egyetértettek: önmagában az olimpiai részvétel is tiszteletet, megbecsülést érdemel. 
– Testnevelés tagozatos középiskolába jártam, a sport mindig nagyon közel állt hozzám, ami a mai napig megmaradt, így természetes, hogy folyamatosan nyomon követem a párizsi olimpia eseményeit – mondta Hegyi Henrik D., aki fiatalon bokszolt, ezért a három magyar ökölvívónak, köztük a nyíregyházi Kovács Richárdnak külön szorít, hogy súlycsoportjukban a lehető legjobb eredményt érjék el. 

Az olimpia pozitív hatása 

A kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház főigazgatója amikor csak ideje engedi, nézi az olimpiai közvetítéseket, ha pedig autóban ül, akkor rádión hallgatja, mi történik az ötkarikás játékokon. 
– Női kézilabdázóink vereséggel kezdtek az olimpiai címvédő és világbajnok franciák ellen, de bízom benne, hogy Brazília ellen már győztesként hagyhatják el a pályát, ahogy azért is szorítok, hogy a magyar sportolók, induljanak akár egyéni, akár csapatsportágban, sikerrel szerepeljenek Párizsban – mondta. Legalább hét aranyérmet vár a magyar küldöttségtől, s összességében 13 éremtől mindenképp többet. Saját szakterületénél maradva az olimpiával kapcsolatban kiemelte egy felmérés eredményét, mely szerint a legnagyobb világverseny pozitív hatással van az egészségtudatosságra. Sokan próbálnak azonosulni a sportolókkal, s látva sikereiket – amihez az egészséges életmód is hozzájárul –, motivációt ad a hétköznapi embereknek is. Hegyi Henrik D. kiemelte az ötkarikás játékok közösségépítő szerepét, hiszen a közösségi összetartó erő is kell a hosszú élethez. 

Kitartás, akaraterő 

– A sport az alapja mindennek, kitartás, akaraterő, elhivatottság éppúgy jellemzi a sportolókat, mint a tűzoltókat – vont párhuzamot az olimpikonok és a tűzoltó hivatást választók között Oszlár Gábor őrnagy, aki saját bevallása szerint sokkal jobban szereti csinálni, mint nézni a sportot. Figyeli a párizsi játékokat, s lokálpatriótaként nagyon szorít a négy nyíregyházi versenyzőért, akik ökölvívásban, teniszben, gyaloglásban és paralimpián vívásban képviselik hazánkat a sport legnagyobb ünnepén. 
– Már az óriási teljesítmény, hogy valaki eljusson az olimpiára – vélekedett a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, aki nagyon várja a kézi- és vízilabda-mérkőzéseket, ez utóbbiban joggal reménykedhetünk éremben, ahogy az úszók, vívók, kajakosok is a világ élmezőnyéhez tartoznak, tőlük biztosan várhatjuk a sikereket. 
– Amatőr triatlonosként személy szerint a triatlon érdekel a legjobban – árulta el, s nem bocsátkozott találgatásba, ezért azt mondta, ha a három évvel ezelőtti éremgyűjteménnyel térnek haza a francia fővárosból sportolóink, arra büszkék lehetünk, ahogy mindazokra, akik a magyar színeket képviselve ott vannak Párizsban. A tűzoltóparancsnok elmesélte, hogy a családban vannak nagy „olimpiafanatikusok”, így nincs abban semmi meglepő, ha éjjel-nappal, még a kerti munka közben a rádióból is a közvetítéseket hallgatták. 

Tizenöt érmet remél 

Madarassy György megyei Prima díjas egykori nagybányai, évtizedek óta nyíregyházi festőművész nagyon várja kedvenc magyar sportólinak párizsi színre lépését. 
– Sportot kedvelő ember vagyok, 60 éve követem a sporteseményeket, televízióban legalább fél évszázada, az olimpiát a ’64-es tokiói ötkarikás játékok óta, szóval mindig érdekelt a magyar olimpiai válogatott szereplése. Erősen szurkoltam nekik odaát, a nagybányai, kolozsvári életemben is, de innen meg főleg drukkolok nekik. A sportágak közül elsősorban azokra figyelek, amelyekben mi, magyarok hagyományosan jók vagyunk, s ahol sportolóink éremesélyesek. Van közöttük néhány olyan, amiben versenyzőink évtizedek óta hozzák a dobogós helyezéseket, gyakran az aranyérmeket. Ilyen „tipikusan magyar sportág” a kajak-kenu, amelyről ugyan mostanában pesszimista tippeket lehetett olvasni, de én – bár nem ismerem pontosan a mai erőviszonyokat – azért számítok két aranyéremre a kajakosoktól. A másik nemzeti sportágunk a vízilabda; a férfi pólósaink esélyesek az aranyéremre. A lányok is odakerülhetnek, bár ők nem a legnagyobb favoritok, de az első háromba odavárom őket is, és értük komolyan szurkolok. Ahogy a negyedik olimpiai szereplésre készülő, kardvívó Szilágyi Áronnak is, aki reményeim szerint az újabb magyar aranyat hozhatja Párizsban, és akkor a kardcsapatról még nem is szóltam. Úszóink háza táján vannak bizonytalanságok – az egyik Milák hezitálása –, ezért úszásban nagy aranyéremesélyt nem látok, talán Kós Hubert lesz a kivétel. A mértéktartó jóslatom: öt arany-, öt ezüst- és öt bronzérem. Én tizenöt érmet szeretnék, persze az sem lesz baj, ha kedvezőbb leosztásban hozzák a mieink – mondta Madarassy György. 

A legjobbat nyújtani 

– Az év egyik csúcspontja az olimpia, nagy sportágfaló vagyok, amikor tudom, élőben nézem a közvetítést, ha úgy alakul, hallgatom a rádiót, de az interneten is követhető minden esemény, s amiről lemaradnék, az visszanézhető – magyarázta Erdősné Balogh Erika. Az egykori magyar válogatott, többszörös magyar bajnok, kupagyőztes röplabdázó szomorú, hogy a mi válogatottunk nem jutott ki az olimpiára, ám ott a kézilabda – fia, Erdős Zoltán kiváló kézis volt –, ami nagyon közel áll hozzá. 
– Szeretem az atlétikát, a vívást, a kajak-kenut, úszást, vízilabdát, de felsorolhatnám az összes sportágat, ahol magyar éremre van esély. Hihetetlen megélni a magyar aranyérmet, még pár nappal később is megborzongat az élmény – beszélt az érzésekről a Nyíregyházi Sportcentrum röplabdaszak­ág-vezetője, utánpótlás­edző, aki sportolóként tudja, nemcsak a végeredmény, hanem az addig vezető út is tiszteletre és elismerésre méltó, még akkor is, ha csak a győztesek nevét jegyzi meg a világ. 
– Legyünk nagyon büszkék Helebrandt Mátéra, aki már a negyedik olimpiáján áll rajthoz. Gyaloglóként az aranyéremre nincs esélye, azonban ha egyéni csúcsot ér el, kihozza magából a maximumot, már teljesíti a célját, ami sok egyéni indulóra ugyanígy igaz. Csapatsportágban ez teljesen másképp mutatkozik meg. Mindenki reálisan látja, hol áll a felkészülésben, hol tart a világ élmezőnyéhez képest, és ebből kell kihozni a lehető legtöbbet, ám ez sokszereplős és soktényezős történet – adott kis elemzést Erdősné Balogh Erika. Hozzátette: címvédőknél más a helyzet és az elvárás. Rájuk már olyan nyomás nehezedik, amit nem egyszerű kezelni, de Szilágyi Áron biztos tudja a titkot, hogyan kell negyedszerre is olimpiai bajnoknak lenni. 
– Három éve Tokióban 20 érmet nyertünk, ezzel a teljesítménnyel most is elégedettek lehetnénk, és helyen végezni is szenzációs eredmény – erősítette meg a szakágvezető. Hozzátette: kiemelt figyelemmel kíséri a nyíregyházi olimpikonok szereplését, bízik benne, a céljaikat elérve térhetnek haza Párizsból, ha pedig pontszerzőként vagy akár éremmel teszik ezt, annál nagyobb lesz az öröm. 
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában