Nábrád

2024.06.29. 20:00

Vadásznap: ragaszkodás a hagyományokhoz

Vadásznap: továbbadni az értékeket.

M. Magyar László

Vadásznap: trófeakiállítás is várta a vendégeket Nábrádon

Fotó: M. Magyar László

Vadásznap volt szombaton Nábrádon. Bármilyen hivatást is válasszon az ember, olykor jó megállni, megpihenni, a szakmabeliekkel találkozni, felidézni a szép élményeket, no meg értékelni a mögöttünk hagyott időt. Éppen ezért szokta megrendezni az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Szervezete a vármegyei vadásznapot, aminek szombaton Nábrád adott otthont. A helyi önkormányzat és a helyi Petőfi Vadásztársaság 2016 után ismét vállalta, hogy vendégül látja a hivatásos vadászokat és a sportvadászokat, valamint a civil érdeklődőket.

vadásznap, vadásztársaság, vadgazdálkodás, töret
Vadásznap: Ignácz Matyi és Gergő Uszkáról érkezett
Fotó: M.Magyar László

Vadásznap: elkészült a teríték

Az időjárásra nem lehetett panasz, hiszen verőfényes napsütésben kezdődött a programsorozat. A vendégek először azt láthatták, hogyan is készül el egy teríték, mi mindenre is kell odafigyelniük a vadászoknak. Az idegenvezető Fazekas Gergely, a vármegyei kamara titkára volt, aki kiemelte, hogy az elejtett vad mindig a jobb oldalán fekszik, így a szíve kerül felülre, és a lélek el tud távozni belőle. Szólt arról is, hogy töret kerül a lövés helyére, valamint az elejtett vad szájába. A kísérő ad egy, a vad vérébe mártott töretet a vadásznak is a sikeres vadászat jeleként. A vadászkamara fúvósegyüttese előadásában felcsendült A terítéken az őz című szignál is. Ezt követte a Hubertusz áldás, a szertartást celebrálta Német János római katolikus atya, aki maga is vadászengedéllyel rendelkezik. A vendégeket Káplár Ferenc, a nábrádi Petőfi Vadásztársaság elnöke köszöntötte. Először is köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a vadásznap megrendezésének sikeréhez. Röviden bemutatta a vadásztársaságot is, ami festői környezetben gazdálkodhat, hiszen a Tisza, a Szamos és a Túr folyó öleli körbe a területet.

– A vadászat egykoron nélkülözhetetlen volt a túléléshez. A vadászat azonban ennél többet is jelent, kapcsolatot teremt a természettel, megtanítja az embereket a türelemre, a kitartásra és a tiszteletre. A vadásztársaságok összetartozó közösségek, a tagok segítik egymást. Büszkék lehetünk a vadászhagyományokra, és azon kell lennünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk azt a jövő nemzedékének – mondta többek között Káplár Ferenc.

Házigazdaként a település polgármestere, Soltész Ferenc is köszöntötte a vadásznap résztvevőit. Örömét fejezte ki, hogy ismét Nábrád adhat otthont a vadásznapnak.

Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő is, aki beszédében visszautalt Németh János atya gondolataira. János atya arról beszélt, hogy a mai világ olyan, hogy talán túlságosan is magukra hagyjuk a fiatalokat. A mai világ olyan, ami eltávolodik a valóságtól. Ehhez kapcsolódva az országgyűlési képviselő a napokban Strasbourgban szerzett élményeit osztotta meg a résztvevőkkel. Két polgármestert is meghívott az útra, akik döbbenten látták, hogy derék magasságig ér a fű. Bezzeg ahol az olimpiai láng elhaladt, hogy mindent lekaszáltak.

– A nyugati világ teljesen kifordult önmagából. Azért örülök ennek a mai rendezvénynek, mert itt a nem vadászok is tanulhatnak. A nem vadászók is megtanulhatják azt, hogy a vadász megadja a tiszteletet a vadnak. A vadászok igyekeznek az utánuk jövő nemzedékkel is foglalkozni. Ezt segíti az is, hogy immár 16 évtől szerezhetnek vadászengedélyt olyan fiatalok, akik tisztelik a vadat, tisztelik a természetet, akik még képesek és akarnak normális világban élni. Ennek a rendezvénynek azért örülök, mert valós értékeket látunk. Látok fiatalokat a szüleikkel. Látok kutyákat, vagyis a fiatalok megtanulhatják, hogyan viszonyuljanak az állatokhoz. A környezet, a díszlet azt érzékeli, hogy a normális ember értékeli a szépet, egy normális ember igenis ragaszkodik a hagyományokhoz. Az egyik legfontosabb feladatunk – legyünk akár vadászok vagy nem vadászok –, olyan értékeket közvetítsünk a gyermekeink és az unokáink számára, hogy amiket majd ők is tovább adnak a leszármazottaiknak annak reményében, hogy egy valós, normális, hagyományokhoz ragaszkodó világ részesei legyenek – fogalmazott a honatya.

vadásznap, töret, vadgazdálkodás, vadásztársaság
Vadásznap: Szentpéteri Levente solymász is tartott bemutatót
Fotó: M. Magyar László

Román István főispán nemcsak a vármegyei közigazgatás vezetőjeként, hanem vadásztársként is köszönthette a megjelenteket.

– Először is hadd köszönjem meg a vármegye vadászainak munkáját két területen, hiszen a hatóságnak és a vármegye 95 vadászatra jogosult szervezetének összeérnek a feladatai. Ebben a térségben az egyik kiemelt közös feladat volt a veszettség terjedésének megállítása, amit az Ukrajnából hazánkba tévedt állatok hoztak magukkal. Köszönöm, hogy maximálisan együttműködtek velünk. A másik ilyen terület az évek óta velünk élő afrikai sertéspestis. Az ellene való védekezésben szintén sok közös feladatunk van. Köszönöm mindazt a munkát, amit ezen a területen is végeztek a vadásztársaságok – kezdte beszédét a főispán. – Sok számot nem szeretnék mondani, csak azért mondok néhányat, hogy lássuk a tendenciákat. Azt bátran kijelenthetjük, hogy vadban gazdag vármegyében élhetünk. Az elmúlt évben haladta meg először a kétezer elejtési egyedszámot mind a gímszarvas és mind a dámszarvas, vagyis növekszik az állomány. Örömteli hír, hogy huszonöt százalékkal több nyulat sikerült elejteni 2023-ban, mint egy évvel korábban. Természetesen ez függ az időjárási adottságoktól is, de biztos vagyok benne, ebben fontos szerepet játszott a vadgazdálkodás is. Az elejtett őzek száma nagyjából hasonló az egy évvel korábbihoz. Ráadásul a nagyvadak trófeáinak a minősége is javult. A számok mögött rengeteg munka van. A hivatásos vadászok és a sportvadászok a fáradhatatlan munkája nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy ilyen vadászati lehetőségek vannak a vármegyében. A számok mögött ott van a rengeteg erdőzúgás is, hiszen nem mindig zsákmánnyal tér haza a vadász. S ott van még a sok élmény is, amiben nem mindenkinek lehet része. Ma lehetőség van arra, hogy ezeket az élményeket megosszunk egymással – tette hozzá Román István.

A vadásznapot Plavecz János kamarai elnök nevében Fazekas Gergely titkár nyitotta meg, majd az ünnepi gondolatok után kitüntetéseket is átadtak a kiemelkedő munkát végzett hivatásos vadászoknak és a közösségért sokat tevékenykedő sportvadászoknak. (A kitüntetettek neve cikkünk végén keretben található.) Nemcsak vadászok, hanem olyan rendőrök is vehettek át elismerést, akik segítettek orvvadászok elfogásában, s ezt az áldozatkész munkát köszönte meg nekik a vármegyei Vadászkamara.

Vadásznap: kulturális és zenés programok

A megnyitó után több programot is láthattak a vendégek: volt vadászkutya munkabemutató, ízelítőt tartottak tudásukból a vadászíjászok, valamint főszerepet kaptak az erdők-mezők állathangjai is Erdélyi Tamásnak köszönhetően. Délután kulturális műsorok színesítették a programot.

Felléptek a Nábrádi Napközi Otthonos Óvoda gyermekei, a Bornemisza Géza Általános Iskola diákjai, műsort adtak továbbá az Éfoész és a nábrádi nyugdíjas klub tagjai. Nem hiányzott a főzőverseny sem, amire 25 csapat nevezett be. .

Az esti órákban a zenéket szeretőknek kedveztek, hiszen fellépett Karda Beáta, az Inflagranti együttes és dj Vamuzze.

Egész nap volt népi gyermekjáték, gyermekfoglalkoztató, várta a látogatókat trófea- és preparátumkiállítás, vadászékszerbemutató, s meg lehetett ismerkedni a legújabb távcsövekkel és éjjellátókkal is.

vadásznap, töret, vadásztársaság, vadgazdálkodás
Vadásznap: kutyás bemutató is színesítette a programot
Fotó: M. Magyar László


Kitüntetések, elismerések

Nimród érem: Vígh Sándor ( Nimród 96 Ibrány), Kecskés István (Völgyfű Vadásztársaság, Ófehértó), Kovács Ferenc (Beregi Tisza Vadásztársaság).

Hubertusz Kereszt arany fokozata: Toldiné dr. Hepp Éva ( Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Igazgatás-Rendészeti Osztályának vezetője), Mizsei János (Báthori Vadásztársaság, Nyírbátor), Kocsis Miklós (Völgyfű Vadásztársaság, Ófehértó), Kerepesi József (Nyírségi Trófea vadásztársaság), Háda Sándor ( Petőfi Vadásztársaság, Tiszakanyár), Lemák Zoltán ( Nyírmadai Egyetértés Vadásztársaság), Káplár Ferenc Levente (Petőfi Vadásztársaság, Nábrád).

Hubertusz Kereszt ezüst fokozata: Gaál Sándor (Szikra Vadásztársaság, Tiszavasvári), Balla Bertalan (Petőfi Vadásztársaság, Nábrád).

Hubertusz Kereszt bronz fokozata: Karczub Tibor (Fedics Mihály Vadásztársaság, Nyírbátor), Margitics Miklós (Fedics Mihály Vadásztársaság, Nyírbátor), Berta Attila (Fényi Vadásztársaság).

Elismerést kapott rendőrök: Vincze Zoltán, Izsvák Zoltán, dr. Juhász Péter és Mártha Marcell (Nyírbátori Rendőrkapitánnyság), Harsányi Zoltán, Nagy Dezső ( Kisvárdai rendőrkapitányság).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában