Helyi közélet

2024.06.21. 11:30

Ránk robbant a hőség

Szombat éjfélig tart a hőségriadó, ami azt jelenti, hogy napközben 32-38 fokos tikkasztó kánikulára kell számítani. A hőség kitartó, sajnos az éjszakák is csak átmeneti enyhülést hoznak.

Szon.hu

A hőség estére sem enyhül, a gyerekek szívesen keresnek enyhülést a szökőkutak vizében

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Sipeki Péter

– Hőségriadó alatt általában 10-15 százalékkal nő a mentésirányításhoz érkező hívások száma, most is arra számítunk, hogy pénteken, szombaton többször – leggyakrabban ájulásos esethez, közterületen rosszul lett emberhez – riasztják majd a mentőket – osztotta meg a tapasztalatokat szerkesztőségünkkel Ilyés György.

Hőség kánikula hőguta folyadékbevitel mentők
A hőség megviseli a szervezetet, hőségriadó alatt 10-15 százalékkal több hívás érkezik a mentésirányításhoz 
Fotó: Illusztráció: OMSZ / Forrás: Országos Mentőszolgálat

– Bárkinél előfordulhat, hogy a tartós meleg panaszokat okoz, hiszen a hőség az egészséges szervezetet is megterheli, s ez hatványozottan jelentkezhet a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, a diabéteszeseknél, az idősebb korosztálynál és a gyermekeknél is – hangsúlyozta a vármegyei vezető mentőtiszt. Kiemelte: nagyon fontos, hogy a krónikus betegek pontosan szedjék a gyógyszereiket, gyakran mérjék a vérnyomásukat. Ha 25 fok fölé emelkedik a szobahőmérséklet, a gyógyszereket hűtőben kell tárolni.

Hőkimerüléstől a hőgutáig – a hőség kihívás az emberi szervezetnek

– Az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegek érzékenyebbek lehetnek az extrém hőségre, ami kihathat a vércukorszintjükre is. Ezért fokozottan figyeljenek a kalóriabevitelre, gyakrabban mérjék a vércukorszintjüket, tartsanak maguknál szőlőcukrot, fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot, s ne csak akkor, ha szomjasnak érzik magukat – javasolta a szakember. Amennyiben megoldható, javasolt több órát légkondicionált, hűvös, napfénytől védett helyiségben tartózkodni. Igyunk sok folyadékot, lehetőség szerint vizet, ásványvizet, natúr gyümölcsleveket és -teákat. A zsíros ételek helyett inkább friss zöldséget, gyümölcsöt együnk – tanácsolta Ilyés György. 

– A rekkenő kánikula miatt felléphet hőkimerülés, amire elsőként az izomfájdalmak utalhatnak. Ennek fokozódása vezet el a nagyon veszélyes hőgutához, ami akkor alakul ki, ha a test maghőmérséklete átlépi a 40,6 Celsius-fokot. Első stádiumában a szervezet próbálja felvenni a harcot az emelkedő testhőmérséklettel, a bőr kipirul, száraz és forró tapintású lesz. A fejfájás, bódultság, zavart viselkedés, a koncentrációs képesség romlása is utalhat hőgutára. A második stádiumban már zavarok lépnek fel a keringésben, a bőrben futó erekbe egyre kevesebb vér jut, ami miatt szederjes színűvé, sápadttá, a szemek fénytelenné válnak, a pulzusszám megnő. Szakszerű segítség hiányában ilyenkor a testhőmérséklet tovább emelkedik, ami a keringés összeomlásához, ájuláshoz, eszméletvesztéshez vezet, végső esetben halált okozhat – vezette végig a folyamatot Ilyés György.

Figyeljünk magunkra, egymásra

– A hőség miatt erőteljesebb az izzadás, ezért nemcsak folyadékot, hanem fontos ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk, amit pótolnunk kell. Az elektrolit-egyensúly felborulása szívritmuszavart okozhat. Kerüljük a magas cukor-, alkohol-, illetve koffeintartalmú italokat. Ha bágyadtságot, kedvetlenséget érzünk, a száraz bőr, a lepedékes nyelv is arra figyelmeztet, hogy a szervezetnek több folyadékra van szüksége, ami átlag 2-3 liter, most ettől is több. A tűző naptól védjük a fejünket sapkával, kalappal, a bőrünket napfényvédő krémmel, naptejjel, világos, szellős ruházattal, a szemünket UV-védelemmel is ellátott napszemüveggel, a szemüvegesek napellenzős sapkával, csíptethető napszemüveggel – sorolta a vezető mentőtiszt.

Ugyancsak tapasztalat, hogy az idősek hajlamosak keveset inni, emiatt felborulhat a folyadékháztartásuk. 

– A megelőzés érdekében kérdezzük meg hozzátartozónkat, ismerősünket, hogy mennyi vizet ivott, s ha nem elegendőt, azonnal pótolni kell. Hívjuk többször idős rokonainkat, vásároljunk be helyettük, figyeljünk rájuk – kérte a mentőtiszt. – Ha a lakásban nincs légkondicionáló, többször zuhanyozzunk, árnyékoljuk a szobát. Ha elkerülhetetlen, hogy a szabadban dolgozzunk, óránként legalább 10 perces pihenőt iktassunk be, vonuljunk árnyékos helyre, és fogyasszunk hűtött vizet – tette hozzá.

A gyerek is igyon több vizet!

– Hirtelen jött a hőség. A nagy meleg kapcsán három dolog biztosan eszükbe jut a szülőknek: a folyadékfogyasztás, a tűző nap káros hatásai és a nyári betegségek, baleset elkerülése – mondta Sajtos Ágnes védőnő, aki azt foglalta össze: hogyan vigyázzanak a szülők, a nyári táborokat vezető pedagógusok a gyerekekre a rekkenő hőségben.

– A szervezet folyadékigényére különösen oda kell figyelni, a fokozódó verejtékezés és a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás rosszulléthez, kiszáradáshoz is vezethet. Ez különösen igaz a kisbabáknál, akiknek a kánikulában koruknak megfelelően testsúlykilogrammonként 150-180 ml folyadékra van szükségük. A folyadékigény egyénenként eltérő lehet, a legjobb, ha a megszokott bevitel mennyiségét növeljük meg minimum 3-4 pohárral. 

Az ovisoknak ki kell önteni poharakba a vizet, teát, és kínálgatni őket, a nagyobbakat sem árt figyelmeztetni, hogy igyanak, de nem cukros üdítőket, mert a víz a legjobb szomj­oltó. Ilyenkor szeretik a gyerekek a jégkását, a limonádét, ám a hideg ital torokgyulladást, torokfájást, légcsőhurutot okozhat – hívta fel a figyelmet a védőnő. Kitért arra is, a nagy melegben csökken a reakció­idő, ezért a közlekedésben a figyelem is alábbhagyhat. A picik nyűgösebbek a megszokottnál, kevesebbet alszanak, melegük van, ha túl sok rajtuk a ruha vagy a takaró. Egy szál body, egy könnyű sapka a fejre és egy vékony takaró a babakocsiba éppen elegendő ilyenkor.

Árnyékban, szűrt fényben

– A 30 fok feletti hőmérsékletben a tűző napra csecsemőket, kisbabákat kivinni tilos, főként 10.30 és 16 óra között. Babakocsis levegőztetéskor vagy játszótéren is csak árnyékban, szűrt fényben tartózkodhatnak a kisgyerekek, és a néhány hónapos babával sem lenne szabad strandra menni – a védőnők is ezt javasolják –, hiszen nagy a fertőzés veszélye. A szem kötőhártya-gyulladása, fülgyulladás jellemző ilyenkor, és a vízben lévő kórokozók miatt a bőrön kiütések jelenhetnek meg. A bőr ápolása, langyos vizes átmosása napközben is fontos, éppen a bőrkiütések elkerülése miatt – sorolta a szakember. A lakásokba szerelt klímákról elmondta: le lehet velük hűteni a gyerekszobát, de közvetlenül soha ne érje hideg levegő a kicsit.

Sajtos Ágnes a nyári balesetekről annyit mondott, a felnőttek felügyeletére és felelősségére van bízva a gyerek, se szeri, se száma azoknak a veszélyeknek, amikkel nyáron találkoznak a gyerekek, ez külön beszélgetést is megér. A tragédiák elkerülése érdekében már a nyár elején felhívják a szülők figyelmét arra, kisgyereket autóban soha ne hagyjon senki magára pár percre sem, mert a kicsik testhőmérséklete háromszor-ötször gyorsabban felmelegszik a felnőttekénél, ami végzetes is lehet.BM, KO

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában