Gyermekvárás

2024.05.10. 07:00

Kitárult a szülőszoba ajtaja is

Péntek délelőtt a dr. Adorján Gusztáv Tamás emlékkonferenciával folytatódik a várandósság hete programsorozat.

Csáki Alexandra

Kitárult a szülőszoba ajtaja is

Fotó: Dodó Ferenc

A Jósa András Tagkórház szülészet-nőgyógyászati osztálya az idén is nyílt napra várta a leendő szülőket.

A kék köpennyel még elbírtak, de a cipővédő már többeken kifogott, így a pocakos kismamák egymásra adták fel a lábzsákot.
– Hónapok óta nem láttam a lábam – jegyezte meg az egyikük nevetve. Csatlakozva a Születés hetéhez, csütörtökön kitárta kapuit a kismamák, kispapák előtt a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház szülészet-nőgyógyászati osztálya. A leendő szülők a különböző standoknál a szülésfelkészítéstől az újszülött ellátásán át a dietetikai, pszichológiai, szoptatási tanácsadásig számos, a várandóssághoz és a családdá váláshoz kapcsolódó témában tájékozódhattak. Emellett ellátogattak a terhes- és sürgősségi ambulanciára, megnézhették a császáros őrzőt és egy szülőszobát is.

Tapasztalatból nincs hiány

– Nagyon sok téves információ kering az internetes platformokon, közösségi oldalakon, ezért fontos, hogy itt első kézből, szakemberektől hallhatnak részleteket a szülészeti osztály és az újszülött részleg működéséről. Akik minket választanak és itt fogják világra hozni a babájukat, a nyílt napunkon megtudhatják, mire számíthatnak, miben kérhetnek segítséget, támogatást – fogalmazott a rendezvény megnyitóján Pap Judit. Az intézmény ápolási igazgatóhelyettese hozzátette: fontos, hogy a nyílt napokon a leendő édesanyák és édesapák maguk mögött tudhassák a kétségeiket és félelmeiket.
– Az ország egyik legnagyobb szülészetén – tavaly 3619 gyermek jött itt a világra – kollégáink óriási tapasztalattal rendelkeznek. Ne feledkezzünk meg azonban azoknak a munkájáról sem, akikkel a végpont, azaz a szülőszoba előtt találkoznak a kismamák a várandósgondozás során – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Albert László főorvos. Azt tanácsolta a nyílt napra érkezőknek, hogy használják ki az alkalmat és tegyék fel kérdéseiket a szakembereknek.

Fél a fájdalomtól

Fodor-Péter Csilla és férje, Gábor július 17-ére várják az első babájukat. Kisfiuk lesz, a Dániel nevet választották a picinek.

– A kórház egy eléggé zárt világ, ahová szerencsére nem túl gyakran járunk, ezért szerettük volna megnézni, bejárni azokat a helyszíneket, amiket más körülmények között csak a gyermekünk születéskor látnánk. Emellett sok olyan információt kaphatunk, melyek hasznosak lesznek, ha megérkezik a baba – árulta el a kismama, hogy miért döntöttek úgy, hogy ellátogatnak a nyílt napra. Kérdésünkre, hogyan készülnek az első gyermekük érkezésére, Csilla elmondta: a neten rengeteg várandóssággal és szüléssel kapcsolatos cikket, fórumot, csoportot, videót találni, ahonnan informálódhat az ember, de a barátaik tapasztalatára, véleményére is nyitottak.
– Mondhatnánk a szüleinket is, de ők mostanra csak a szépre és a jóra emlékeznek – jegyezte meg pocakját simogatva a leendő anyuka, akinek eddig problémamentes a terhessége, és bízik benne, hogy a szülés szintén az lesz.
– Igazából egyvalamitől félek: attól, hogy fájni fog, de ez valószínűleg elkerülhetetlen.

Csilla férje, Gábor már nagyon várja, hogy a kezében tarthassa a kisfiát. Közösen készülnek fel a baba körüli teendők ellátására, a fürdetést és a pelenkázást a kispapa is lelkesen gyakorolja.

Hamarosan hárman lesznek

Szintén az első gyermek érkezésére készül Moravszki-Batta Bernadett és férje, István. A nyíregyházi pár érthető módon rendkívül izgatott. Nem ismeretlenül vágnak bele közös életük legnagyobb kalandjába, a kismama ugyanis szülésznő.
– Így egy kicsit könnyebb, hiszen tudom, mi vár ránk.
– Nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy kisbabánk lesz, igazából ez egy csoda, még szinte szerintem fel sem fogtuk, hogy két hónap múlva már hárman leszünk – árulta el István, s hozzátette: repülnek a hetek, úgyhogy hamar elérkezik a 40. hét. – Reméljük, Áron addig bent fog maradni a pocakban.
– Tapasztalatból tudom, hogy nagyon jól felszereltek az itteni szülőszobák. A kismamák számos, a vajúdást és szülést megkönnyítő lehetőség közül választhatnak, legyen az medence, bordásfal. Az is nagyon jó, hogy a vajúdó kismamák már nincsenek ágyhoz kötve, a mobil vizsgálóeszközöknek köszönhetően sétálgathatnak is, ha úgy könnyebb elviselniük a fájdalmat.

Elég jó anya vagyok?

Kerepesi-Keresztúry Gabriella pszichológus egyike volt azoknak a szakembereknek, akikkel beszélgethettek a látogatók.
– A várandósság idején főként az foglalkoztatja a kismamákat, hogy egészséges lesz-e a kisbaba, megtesznek-e mindent ennek érdekében, vagyis odafigyelnek-e eléggé az étkezésre, a vizsgálatokra... A várandósság vége felé pedig már a szülés felé fordul a fókusz. A legtermészetesebb kérdések ilyenkor, hogy miként fognak életet adni a gyermeküknek, s milyen lesz majd az első találkozás a kisbabával – magyarázta a pszichológus. Hozzátette: azzal, hogy megszületik a kisbaba és az anyaság valóban arcot ölt, az érzések, gondolatok már csak a gyermekkel kapcsolatosak.
– Hogyan tudom életben tartani a kisbabát? Honnan fogom tudni, hogy éhes? Megfelelően táplálom, megkap mindent, amire szüksége van? Ezek a kérdések, kétségek minden anyában felmerülnek, de a két – a várandósságot és a szülést követő – fontos időszakot összeköti egy híd, ami nagyon leegyszerűsítve egyetlen kérdés: elég jó anya vagyok?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában