Fehérgyarmat, Taskent

2024.05.10. 11:30

Erősödő szál az üzbégekkel

Mind a két fél sokat profitált már eddig is Magyarország és Üzbegisztán barátságából.

L. Tóth Lajos

Illés Boglárka államtitkár, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bakhtiyor Saidov üzbég ülügyminiszter és dr. Tilki Attila, az üzbég-magyar parlamenti baráti tagozat alelnöke

Fotó: Borsos Mátyás

Közép-Ázsia ámulatba ejtő és impozáns országa érdekes hagyományokkal, kultúrával és gasztronómiával büszkélkedhet. Oda, Üzbegisztánba utazott két szatmári kötődésű országgyűlési képviselő (a mátészalkai születésű Illés Boglárka és a fehérgyarmati illetőségű dr. Tilki Attila), hogy részt vegyenek Taskentben, az üzbég-magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottság (KKB) ülésén. 

Az ország a világ második legnagyobb gyapotexportőre és ötödik legnagyobb termelője. A taskenti régió, beleértve a főváros, az ország gazdasági és politikai központja. A taskenti metró három az egyik legszebb a világon, ugyanakkor a legnagyobb rendszer Közép-Ázsiában. Üzbegisztánban nagyon értékes a víz, az öntözést most a felszín alatti vizek és a víztározók szolgálják ki. Az Aral-tó kiszáradása súlyos csapást jelentett az ország mezőgazdaságára. A Tien-san hegység nyugati peremén elhelyezkedő iparváros egyik modern ismertetőjele a tévétorony.

– Mind a két fél sokat profitált már eddig is Magyarország és Üzbegisztán barátságából, és minden adott az együttműködés további fejlesztéséhez, egyebek mellett az energetika területén is - közölte a magyar delegáció vezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető hozzátette, hogy tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a százmillió eurót. Az együttműködés a jövőben új stratégiai területre terjedhet ki, mégpedig az energetikára. Megállapodás született arról, hogy ha Üzbegisztán megköti a szerződést az orosz Roszatommal egy új erőmű építéséről, akkor magyar hűtési technológiát fognak alkalmazni.

– Szijjártó Péterrel, a külgazdasági és külügyminiszterrel, Illés Boglárkával, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkárával népes üzleti delegációval vettem részt az üzbég-magyar parlamenti baráti tagozat alelnökeként – reagált érdeklődésünkre dr. Tilki Attila. – A hosszú napon tárgyaltunk a mezőgazdasági, a felsőoktatási tudományos és innovációs, a beruházási, ipari és kereskedelmi miniszterrel, aki a KKB társelnöke. A KKB plenáris ülésén Illés Boglárka és jómagam is felszólaltunk. Részt vettünk az üzbég-magyar üzleti fórum záróünnepségén. Az elnöki palotában fogadott bennünket Savkat Mirziojev, Üzbegisztán elnöke. Kiemelte, hogy Magyarország  Üzbegisztán stratégiai partnere és az együttműködés újabb sikeres állomása az üzbég-magyar KKB 9. ülése. Az üzbég nép is baráti nemzetként tekint Magyarországra. Szijjártó Péter miniszter kifejtette, a kereskedelmi eredményeink bizonyítják, hogy az elmúlt évek erőfeszítései nem voltak hiábavalóak, hiszen kereskedelmi forgalmunk 2023-ban 11 százalékkal nőtt a 2022-es eredményhez képest. Tágabb horizonton szemlélve, 2010-2023 között a magyar export több mint két és félszeresére, a kereskedelmi forgalom közel duplájára növekedett. Huszonkilenc magyar vállalat képviseltette magát az üzleti fórumon. Bízunk benne, hogy a gazdasági szereplőknek is új lendületet ad a Budapest-Taskent közvetlen légijárat: június 30. és december 29. között hetente egyszer, összesen 27 járatpár közlekedik. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában