Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.04.28. 20:00

Diákok segítik és alakítják a jövőt

Két vármegyei csapat is bekerült a Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 pályázója közé.

Szon.hu

A FindMySchool csapata: Dúró Gábor, Kovács Marcell, Czibere Dávid, Bodnár Dominik

Forrás: Fotók: Zsigó Zsolt

Összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért pályázatra. Immár negyedik alkalommal biztosítanak lehetőséget a technológia iránt érdeklődő fiataloknak arra, hogy fantáziájuk szerint alakíthassák a holnapot, amelyhez szakmai segítséget is kapnak. Idén több mint 400 diák alkotott csapatot, összesen 40 magyar városból, 94 különböző iskolából jelentkeztek a 7–12. osztályos tanulók. 
A top 50 pályázatai évről évre izgalmas és mélyreható lenyomatot adnak arról, milyen gondolatok járhatnak a diákok fejében. A vármegyénkből két csapatnak is bizalmat szavaztak a legjobbak között, felkészítő tanáruk Zsigó Zsolt volt. 

Megkönnyítik a továbbtanulást 

A FindMySchool csapata a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumot képviseli. A tagok készségei kiegészítik egymást: Dúró Gábor a médiatartalmakat menedzseli, Czibere Dávid a kutatásokért, háttérmunkáért felel, Kovács Marcell a technológiai fejlesztő, és Bodnár Dominik feladata a kapcsolattartás, szervezés, ő a generalista, összefogja a csapat munkáját. 
– A FindMySchool egyfajta megoldást szeretne találni, kiutat mutatni a továbbtanulás dzsungelében a modern technológia felhasználásával – fejtette ki Dúró Gábor. – Az alkalmazással több száz iskolát lehet összehasonlítani könnyedén és gyorsan – részletezte Czibere Dávid, és hozzátette: személyre szabott ajánlatokat ad, könnyen lehet keresni, és véleményeket, értékeléseket is olvashatnak a felhasználók. Kovács Marcell azt fejtette ki, hogy a work­shopok sokat segítettek nekik a felmerülő problémák megoldásában. Megtanulták, hogyan érdemes nekiállni a kutatásnak, és a rengeteg adatot hogyan tudják rendszerezni. – A funkciókat több ütemben építjük be. Az első a közhiteles adatok felhasználásával készült ajánlásokat, a térképes keresőt és a szűrési funkciót tartalmazza. A másodikban kiegészül a pályaorientációs kérdőívvel és például az iskolák egyedi ajánlatait bemutató virtuális túrák beépítésével. A harmadik ütem a karrier-tanácsadás kiterjesztése a felhasználók számára – részletezte a terveiket Bodnár Dominik. 

A HomeBots csapata: Zsigó Dalma, Orosz Zsófi, Orosz Gergő

Okosjárókeret 

A HomeBots csapata a járókeretet használó idősebb korosztálynak szeretne segíteni. A három főből álló Kállósemjéni Diákokért és Ifja­kért Egyesület csapata, Orosz Gergő, Orosz Zsófia és Zsigó Dalma, egy jól összeszokott közösséget alkotnak, mindenkinek megvan a feladata. – Szeretnénk ezt a projektünket minél több emberhez eljuttatni, illetve a tapasztalatszerzés is fontos szempont volt számunkra. Nagyon hasznos volt az a tananyag, amit a top 50-be való bejutás után kaptunk meg – mondta örömmel Orosz Gergő, és megjegyezte: a projektjük fő motivációja a személyes érintettség volt. 
A csapat egyik hozzátartozója már nehezen járt, de tavaly még combnyaktörést is szenvedett. Hónapokig tartó felépülése és rehabilitációja közben látták, hogy mennyi eszköz kell neki ahhoz, hogy közlekedni tudjon. – A projektünk egy okosjárókeret különböző módokkal: például önjáró mód, ami nagy segítség lehet az idősebb korosztály számára, vagy a teljesítményfigyelő mód, amivel könnyen lekövethetjük a keret felhasználójának napi aktivitását egy applikáció segítségével – fejtette ki Orosz Zsófia, és megjegyezte, hogy a korszerű keret neve IntelliRoll, ami gyakorlatilag okos gördülést jelent. Zsigó Dalma arról mesélt, hogy a legnagyobb támogatást a személyes találkozó során kapott információk jelentették. A projekthez szükséges videó elkészítéséhez kaptak hasznos tippeket, megfelelő ihletet. 
Tovább szeretnék fejleszteni az IntelliRollt: az úgynevezett PathPilot mód a járókeret házon kívüli használatát tenné lehetővé, ugyanis ezzel a móddal a felhasználók a lakóhelyüktől a közeli boltig tudnának elmenni. Egy nagyon jövőbeli tervük pedig az, hogy az IntelliRollt szupermarketekben értékesítsék, amivel szakember segítsége nélkül lehetne összerakni, illetve használni a járókeretüket. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában