Nyíregyháza

2024.03.09. 07:50

Tavaszi pollenektől szenvedő allergiások

A hét második felére ígért lehűlés kedvezhet a pollenallergiásoknak.

Kanalas Ottilia

A tavaszi fák pollenjére allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek fokozódására és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól - javasolja a népegészségügyi központ.

A kőris és a nyár pollenje országosan a közepes-magas, a mogyoróé és a szilé az alacsony-közepes tartományban alakulhat, bár a mogyoróé fokozatosan csökken. A juhar és a fűz virágporának koncentrációja jellemzően alacsony, helyenként elérheti a közepes szintet már a múlt hét hévére. A tünetek napos, száraz, tavaszias időben erősebbek lehetnek, a hét második felében néhány fokkal lejjebb csúszik a hőmérséklet, s ez kedvezhet a pollenallergiásoknak, átmenetileg kevesebb pollenrészecske juthat a levegőbe ilyenkor.

Felmérések szerint a lakosság mintegy 20 százaléka érintett pollenallergiában, de egyes becslések szerint  ez a szám magasabb is lehet, 30 százalék.

Jellemző tünetek

A pollenallergia vezető tünetei: a bedugult, viszkető orr, tüsszentési rohamok, melyek akár több percig is eltarthatna, kötőhártya-gyulladás, duzzadt szemhéjak, viszkető szájpadlás, torok, száraz köhögés, napközbeni fáradtság. A tünetek enyhítésére több jól bevált tanács is olvasható a www.nnk.gov.hu oldalon. Fontos a pollenjelentések követése, és a kültéri tevékenységeket lehetőleg olyan időpontra kell időzíteni, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában