Demecser, Nyíregyháza

2024.03.11. 17:30

Rejtély, ki fúrt lyukakat a fába

Még mindig nem lehet tudni, hogy ki akarta elpusztítani 2021 őszén a demecseri platánfát.

Száraz Anita

Gera Sándor mutatta be kollégánknak a platánt 2021 decemberében

Forrás: Fotó: KM-archív

Óriási felháborodást váltott ki 2021 novemberében, amikor kiderült, hogy az azt megelőző napokban egy ismeretlen elkövető Demecserben a rendőrörs mellett álló, az önkormányzat tulajdonában lévő platánfa törzsét 11 helyen egy fúróval 20-22 centiméter mélyen megfúrta, a furatokba pedig gázolajat öntött. 2022-ben az ügyészség jelentős kárt okozó rongálás miatt emelt vádat egy helyi férfival szemben: B. T. a tavaly februárban tartott előkészítő ülésen azt mondta, nem bűnös.

Kicserélték a talajt

Lapunk munkatársa 2021 decemberében Demecserben járt, s akkor Rátkai Sándor polgármester úgy fogalmazott: erre a tettre leginkább a barbárság lehet a megfelelő jelző. – Ez egy előre eltervezett bűncselekmény volt, ráadásul nem kis bátorság is kellett hozzá, mert a fa a rendőrség épületétől három méterre áll.

Amikor megtudták, hogy mi történt, felvették a kapcsolatot Sigmond Sándor akkori nyíregyházi főkertésszel, s az ő tanácsainak megfelelően próbálták megmenteni a platánt.

– Ez a fa kivégzési kísérlete – így összegzett 2021 decemberében lapunknak Sigmond Sándor. Azt mondta, ha mindez a vegetatív időszakban történt volna, a fa keringési rendszerébe bekerülő gázolaj pár nap alatt elpusztította volna a platánt. A rongálás azonban a lombhullatás időszakában történt, amikor a fák életfolyamatai lelassulnak, s így a gázolaj nem szívódott fel. Mivel rövid idő alatt felfedezték a furatokat, viszonylag gyorsan elkezdhették a kezelést. A lyukakból kiszivattyúzták a gázolajat, tizenöt centiméteres mélységig kicserélték a talajt.  Olyan anyaggal töltötték fel a lyukakat, amely minden gázolajat magába szívott – ez egy rendkívül finom szemű, csíramentes homok, amilyet az akvaristák használnak. Ezt két-három alkalommal megismételték, és közben sima felületűvé tették a roncsolt furatfelületeket.

Sikerült megmenteni

Egy korábbi tárgyaláson kiderült: a szakember tanácsai beváltak, sikerült a platánt megmenteni. Ami önmagában jó hír, és azt is jelenti, hogy a kár mértéke – a vádiratban eredetileg 7,3 millió forint szerepelt – már nem aktuális. Éppen ezért kérte azt az ügyész, Nagyné dr. Dér Beatrix, hogy vagy a helyreállítást végző szakember vagy az önkormányzat küldje el a bíróságnak a költségeket igazoló számlákat – ám ezek a ma délelőtti tárgyalásig nem érkeztek meg.

Abban az ügyész és a vádlott védője, dr. Helmeczy László is egyetértett, hogy ennek az információnak különösen nagy a jelentősége, hiszen az összegtől függően az eset jogi minősítése is változhat. 

Csavarbehajtónak vette

A hétfői tárgyaláson Dufla Ferenc igazságügyi szakértő kijelentette: a vádlottól lefoglalt fúrószár alkalmas a platán megfúrására, de hozzátette: azt nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ezzel az eszközzel követték el a bűncselekményt.  Mint mondta, egy-egy furat „elkészítése” legalább 10-25 percet vesz igénybe, ezzel az eszközzel ugyanis csak lassan lehet haladni, és a szerszámmelegedés is jelentős. Kiderült: az eszközön talált ugyan növénymaradványokat, de azt nem lehet megállapítani, hogy azok milyen növényből származnak.

A vádlott a tárgyaláson azt mondta, az övé egy nagyon gyenge fúró, ő csavarbehajtónak vette, az akkumulátora pedig nagyon gyorsan lemerül – azt kérdezte, vajon mennyire életszerű, hogy miközben a fát furkálta, bejárkált a házba tölteni az akkumulátort?

A bíró, dr. Dávida Ágota felolvasott egy vallomást, melyben a tanú úgy fogalmazott: a platán kizárólag a vádlottat zavarta, aki másik két fát már kivágatott az önkormányzattal. A tanú azt nyilatkozta, hogy a kérdéses időszakban látta B. T.-t. ahogy a fa körül járkál és nézegeti, de ennek akkor nem tulajdonított jelentőséget.
– Pontosan tudom, hogy kiről van szó: azóta nem szível engem és a családomat, amióta megvettük a telket, ahol élünk – így reagált erre a vádlot, aki szerint a feljelentő évekkel ezelőtt azt mondta neki, hogy „kiveszi alóla a házát”.
Az ügyben április 8-án tartják a következő tárgyalást, azon a tervek szerint ítéletet hirdet dr. Dávida Ágota tanácsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában