Demecser

2024.01.08. 15:18

A demecseri platán túlélte a támadást

A fába 11 helyen 20-22 centiméter mélyen lyukakat fúrtak.

Száraz Anita

Gera Sándor mutatta meg kollégánknak a már betömött lyukakat a demecseri platánfán

Fotó: KM-archív

Jelentős kárt okozó rongálás miatt emelt vádat az ügyészség 2022-ben az ellen a férfi ellen, aki 2021 október végén Demecserben el akart pusztítani egy 70 éves, védett platánfát. Az ügyészség vádirata szerint a férfi az önkormányzat tulajdonában álló fa törzsét 11 helyen egy fúróval 20-22 centiméter mélyen megfúrta, a furatokba pedig gázolajat öntött, s ezzel 7,3 millió forintos kárt okozott.
Az  ügyben a Nyíregyházi Járásbíróságon tavaly februárban tartottak előkészítő ülést. Ha B. T. elismerte volna a bűnösségét és lemondott volna a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyész indítványa szerint 700 ezer forintos pénzbüntetést kellett volna fizetnie – ám a férfi azt mondta, nem bűnös. Tavaly szeptemberben a vádlottat és tanúkat is meghallgatott a bíró, dr. Dávida Ágota, az eljárás pedig hétfőn folytatódott.  

Kicserélték a talajt

Lapunk munkatársa 2021 decemberében Demecserben járt, s akkor Rátkai Sándor polgármester úgy fogalmazott: erre a tettre leginkább a barbárság lehet a megfelelő jelző. – Ez egy előre eltervezett bűncselekmény volt. Ráadásul nem kis bátorság is kellett hozzá, mert a fa a rendőrség épületétől három méterre áll.

Amikor megtudták, mi történt, felvették a kapcsolatot Sigmond Sándor akkori nyíregyházi főkertésszel, s az ő tanácsainak megfelelően próbálták megmenteni a platánt. – Ez a fa kivégzési kísérlete – így összegzett 2021 decemberében lapunknak Sigmond Sándor. Azt mondta, ha mindez a vegetatív időszakban történt volna, a fa keringési rendszerébe bekerülő gázolaj pár nap alatt elpusztította volna a platánt. A rongálás azonban a lombhullatás időszakában történt, amikor a fák életfolyamatai lelassulnak, s így a gázolaj nem szívódott fel. Mivel rövid idő alatt felfedezték a furatokat, viszonylag gyorsan elkezdhették a gyógyítást. A lyukakból kiszivattyúzták a gázolajat, tizenöt centiméteres mélységig kicserélték a talajt.  Olyan anyaggal töltötték fel a lyukakat, amely minden gázolajat magába szívott – ez egy rendkívül finom szemű, csíramentes homok, amilyet az akvaristák használnak. Ezt két-három alkalommal megismételték, és közben sima felületűvé tették a roncsolt furatfelületeket.

Sikerült megmenteni

A korábbi tárgyaláson a tanúk elmondták, hogy  a szakember tanácsai beváltak, sikerült a platánt megmenteni. Ami önmagában jó hír, és azt is jelenti, hogy a kár mértéke – a vádiratban eredetileg 7,3 millió forint szerepelt – már nem aktuális. Éppen ezért kérte azt hétfőn az ügyész, Nagyné dr. Dér Beatrix, hogy a szakértő állapítsa meg a helyreállítás költségét. A vádlott védője, dr. Helmeczy László egy másik szakértőhöz intézett kérdéseket: többek között azt szeretné tudni, hogy a vádlottól lefoglalt eszközök alkalmasak-e a fában talált lyukak fúrására? Az ügyvéd azt mondta, semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a fát B. T. rongálta meg.

Az eljárás március 11-én folytatódik, akkor valószínűleg ítéletet hoz dr. Dávida Ágota. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában