Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.11.12. 11:28

Az átlagnál melegebb hónap volt

A havi középhőmérséklet 12 és 14 Celsius-fok között alakult Szabolcs vármegyében.

Szon.hu

Erősen fagyos helyzet egyelőre nem alakult ki térségünkben

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Az idei október beállt az átlagnál melegebb hónapok sorába, ősz derekán 2-4 fokkal mutattak magasabbat a hőmérők a szokásosnál, míg csapadékból a sokévi átlagnak megfelelő mennyiség hullott – tájékoztatta lapunkat dr. Rácz Csaba. 

Erős ingadozások 

A Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa elmondta: a havi középhőmérséklet 12 és 14 Celsius-fok között alakult Szabolcs vármegyében, s ez jelentősen meghaladta az 1991–2020 közötti esztendők hasonló időszakainak átlagát. A magas középérték erős ingadozásokat rejt magában, hiszen októberben meglehetősen változékony, mozgalmas időjárásban volt részünk. A kontinens északi és nyugati területei felett egyre erősödő ciklonok helyezkedtek el, melyek áramlási rendszerében hozzánk többnyire enyhe levegő érkezett a meg-megélénkülő délies vagy nyugatias széllel. Olykor azonban a ciklonok egy-egy peremhulláma minket is megközelített, átmenetileg véget vetve a magas nyomású uralomnak és az azzal járó kellemesen enyhe, csendes őszi időnek. 

– A hónap során mínusz 4 és 28 fok között szóródtak a hőmérséklet szélső értékei a vármegyében, érdekesség, hogy a két véglet között mindössze három nap telt el – folytatta szakmai elemzését dr. Rácz Csaba. A szakember szerint az első őszi fagyokat kilencedikére és tizedikére virradóra szenvedte el a vegetáció, legalábbis annak fagy­érzékeny része. Hasonlóan hideg volt tizenhetedike és tizenkilencedike között, de ekkor már jóval nagyobb területen süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, s szintén a Nyírség homokvidékeinek laposain alakult ki akár mínusz 3 – mínusz 4 fokos fagy. 

A két hideghullámot leszámítva októberben minimális volt a fagyveszély, összességében pedig kevesebb fagyos napot jegyezhettünk fel, mint nyárit. Ez utóbbi klimatológiai mutató azoknak a napoknak a számát jelöli, melyeken a napi csúcshőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot, és idén erre 6 alkalommal volt példa a vármegye legalább egy pontján, míg nullafokos vagy annál alacsonyabb értéket csupán ötször mérhettünk. Néhány védettebb mikrokörzetben, valamint a nagyobb települések belső részein egész október fagymentes maradt, hiszen erősen fagyos helyzet egyelőre nem alakult ki térségünkben. 

Csapadékos légörvények 

A legerősebb felmelegedési hullám tizennegyedikén tetőzött, sokfelé 25-28 fokos napi maximumokkal. Huszadika táján az újabb, ám valamivel gyengébb felmelegedést követően már jelentős csapadékot hozó légörvények hatása alá került térségünk, noha a nyomáselrendeződés alig változott a kontinens felett. A nyugat-európai ciklonrendszer erősödésével szelesebbre és esősebbre fordult az idő, olykor még nyárias zivatarok is előfordultak. A havi összeg zömét az ekkor lehullott csapadék adta, így mindösszesen 30-60 milliméter körüli mennyiséget jegyzett az idei október. Északon mértük a legnagyobb, délen a kisebb összegeket, de a vármegyében szinte mindenütt elérte a sok­éves átlagot a havi szumma – foglalta össze dr. Rácz Csaba, a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában