Csúcsidőszak

2023.07.15. 08:37

Tart a pollenszezon átmeneti időszaka

A pollenterhelés a hét végén és a következő hét elején várhatóan ismét felerősödik.

Szon.hu

Fotó: MW-archív/Unger Tamás

A csalánfélék virágzásának csúcsidőszakában vagyunk, virágporuk jellemzően magas koncentrációban van jelen. A pázsitfűfélék pollenszórása túljutott a tetőzésén, pollenkoncentrációjuk országosan a közepes tartományban alakulhat – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

A többi lágyszárú allergén közül az útifű virágporának koncentrációja országosan közepes, a libatopféléké és a kenderféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el, míg a lórom, az ernyősvirágzatúak, a gyékény és a sás pollenszemei országosan alacsony koncentrációban vannak jelen.

A fák közül még jelen van a levegőben a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje, jellemzően alacsony koncentrációban.
A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas-nagyon magas, az Epicoccumé jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában