Kelet-retró

2022.08.25. 16:00

4 és fél méteres napraforgó, 23 levelű dohány, vödör nagyságú cukorrépa Pátrohán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1962. augusztus 25., szombat

4 és fél méteres napraforgó, 23 levelű dohány, vödör nagyságú cukorrépa Pátrohán

A napokban körzeti mezőgazdasági kiállítást rendeztek Pátrohán. A község művelődési házában a nyírtassi Dózsa, a berkeszi Bajcsy-Zsilinszky, a pátrohai Zöld Mező és a Rákóczi Tsz-ek mutatták be idei termelvényeik javát. A kiállítás első helyezettje a pátrohai Rákóczi Tsz lett, négy brigádja elismerő oklevelet kapott.

A látogatók száma elérte az ezret. Nagy érdeklődéssel szemlélték a kiállítás látogatói a Rákóczi Tsz négy és fél méter magas napraforgóját, melynek tányérja meghaladta a negyven centimétert. Kiss József brigádja huszonhárom levelű dohánnyal, 4 méter 20 centis kenderrel szerepelt. Tömött kalászú búzájuk kilenc mázsát adott holdanként. 

A Zöld Mező Tsz vödör nagyságú cukorrépákat állított ki, 220 mázsás átlagtermést várnak cukorrépából. A nyírtassi Dózsa Tsz is kitett magáért, mákból, árpából, borsóból jó termést értek el negyvenhét milliméteres csapadék mellett. Ebben az évben a kiállított fürtös uborkafajtákból tíz holdat szerződtek, s eddig 250 mázsát szállítottak el a kecskeméti konzervgyárba. A berkeszi tsz száraz konyhakertészetében termelt kilenckilós dinnyét is a kíváncsiak gyűrűje vette körül. Bemutatták az itt termelt különböző paprikafajtákat, egy tövön 13 fehér húsú paprika termett. 

A pátrohai Rákóczi mögött a második helyet a nyírtassi Dózsa, a harmadikat a pátrohai Zöld Mező, a negyediket a berkeszi Bajcsy-Zsilinszky Tsz szerezte meg a körzeti kiállításon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában