2021.06.08. 16:00
Négylábú csirke Vásárosnaményban
Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
1961. június 8., csütörtök
A gacsályi sajtgyár az egész Tiszántúlt ellátja trappistával
A Tejipari Vállalat gacsályi üzemében a napi két és fél ezer helyett nyolc és fél ezer liter tejből gyártanak trappista sajtot. Ezzel a mennyiséggel nem csak megyénkét, hanepi az egész Tiszántúlt ellátják a kitűnő minőségű sajttal.
A kis gacsályi üzem ezzel a termeléssel szép sajtgyártó üzemmé fejlődött. A tejkezelőkön kívül húsz ipari dolgozót foglalkoztat, akik naponta 12 ezer liter tejet dolgoznak fel. A sajton kívül alapanyagot készítenek belőle, s a mátészalkai üzem is innen szállít tejszínt a vajgyártáshoz.
A gacsályi üzem 1959-ben készült el önköltséges hitelből, s mindössze 3 ezer liter tej feldolgozásához épült. Azóta épületberuházás nélkül a feldolgozás így megemelkedett. Jó lenne azonban, ha lehetőség nyílna az üzem további fejlesztésére, mert különösen az érleléshez kevés a hely.
1971. június 8., csütörtök
Négylábú csirke Vásárosnaményban
Egy vásárosnaményi lakos kotlósa négylábú csirkét keltett. A csirke most egy hónapos és a legjobb egészségnek örvend.
A hátsó két lábát járás közben nem használja, hanem maga alá húzza. Normális ritmusban jár, futás közben kissé nagyobb a testmozgása, mint kétlábú társaié. Az első napokban a mamája és a testvérei, később pedig a nagyobb csirkék csodálkozó csipogással állták körül, de most már egészen megszokták a baromfiudvar lakói. A macska és a kutya különös tiszteletben tartja ezt a nem mindennapi, érdekes aprójószágot.