2018.12.19. 16:13
Karácsonyi menü - A Búza téri piacon jártunk, mutatjuk az árakat!
Nyíregyháza - Felkerestük a nyíregyházi Búza téri piacon működő Hajdú-féle Halboltot, ahol kedden délelőtt akkora sor állt, hogy a boltvezetővel nem tudtunk beszélni, mert kollégáival egyetemben folyamatosan szolgálta ki a vásárlókat. A sült hekket értékesítő Zsíros Piroskánál nem volt ekkora a nyüzsgés, így halfronton ő adott lapunknak helyzetjelentést.
Nyíregyháza - Felkerestük a nyíregyházi Búza téri piacon működő Hajdú-féle Halboltot, ahol kedden délelőtt akkora sor állt, hogy a boltvezetővel nem tudtunk beszélni, mert kollégáival egyetemben folyamatosan szolgálta ki a vásárlókat. A sült hekket értékesítő Zsíros Piroskánál nem volt ekkora a nyüzsgés, így halfronton ő adott lapunknak helyzetjelentést.
A harcsa is népszerű
– Ön is látja, mennyire felpezsdült a boltunk forgalma, az idén is a harcsa és a ponty a legnépszerűbb, de az apróhalak közül viszik a kárászt és a keszeget is. Azt tapasztalom, az év más szakában kevés halat eszik a magyar ember, ilyenkor azonban jócskán növekszik a kereslet. Mi csak tavi halakat árulunk itt a piaccsarnokban, zömében Hortobágyról és Kemecséről kapjuk a halakat. Én sült hekket árulok, erre ilyenkor nincsen nagyobb kereslet – tájékoztatta lapunkat Zsíros Piroska.
Karácsony előtt nemcsak a halasok, hanem a hentesboltok forgalma is erősödik, ezt támasztotta alá Márföldi István, a Kabalás-Hús Kft. tulajdonosa.
– Még nem érzem azt a hatalmas rohamot, szerintem a csúcs inkább pénteken és szombaton lesz. Hogy az ünnepekkor mit visznek az emberek? Az átlagtól több pulykát és kacsát, a csirke és a sertés is kelendőbb, de arányaiban annyira nem számottevő a növekedés. Szilveszterkor természetesen a bőrös húsok és a virsli a menő – tette hozzá a Búza téri piaccsarnokban működő hentesbolt üzemeltetője, aki egy kicsit nosztalgiázott is, mikor azt mondta: 2008 óta működik itt az üzlet, visszasírja a 2010-es években tapasztalt forgalmat.
Márföldi István egy érdekes tapasztalatot is megosztott velünk. Szerinte a piaccsarnok felújításakor sok vendég elszokott a piacról, s azóta sem jöttek vissza.
– A felújítás után a csarnok maga valóban szebb lett, de ezzel párhuzamosan a forgalmunk nem nőtt, sőt, inkább visszaesett – mondta a Kabalás-Hús Kft. tulajdonosa.
Az unokáknak készül a húsleves
Mit parancsol? – kérdezték Márföldi István kollégái a Nagyhalászból érkező Juditot, aki rutinos háziasszonyként sohasem hagyja az utolsó pillanatokra a karácsonyi bevásárlást.
– A kacsanyakból kérek 6 darabot – válaszolta, majd lapunk kérdésére elmondta: az unokái imádják a húslevest, ahhoz vett most alapanyagot.
– A kacsacombot, a libamájat már megvásároltam, a sülteknek valót is beszereztem, szinte mindent megvettem már, ami szükséges. Sosem hagyom az utolsó napokra a bevásárlást – mondta Judit.
Frissült a menü
– A karácsonyi készülődés nekünk az ünnep szerves része. A menü hagyományos halászlé, de mellette a vietnami libaleves is évek óta sikeres, így a rántott hal kísérője az idén, frissítési céllal, nem a töltött káposzta, hanem a belga sörös marharagu, a carbonnade lesz. Halat tíz éve már ugyanonnan veszünk, de ugyanez a helyzet a marhával is, a liba pedig azért lett a karácsonyi asztalon, mert egy olyan liba, mely a patakparton, a barátaink tanyáján nevelkedett, méltó módon foglalja el helyét az ünnep középpontjában. A hétköznapokban is, de az év legnagyobb lakomájára készülve különösen fontosak számomra a minőségi alapanyagok. Ezeket nagyrészt a Búza téri piacról szerzem be, sokszor előre megrendelve, hiszen ha december elején kitaláljuk együtt otthon a menüsort, ki tudjuk kerülni az utolsó percben tolongást, kiborulást. Karácsonykor az egész nagycsalád együtt lesz, háziasszonyként egy dolgot nem tervezek: az ideges rohanást – mondta lapunknak a nyíregyházi Pogácsásné Krausz Magdolna.
ÁRAK
Csirke:
egész csirke: 660 forint forint/kilogramm
csirkemell: 1150 forint ft/kg
csirkecomb: 565 forint ft/kg
csirkeszárny: 490 forint ft/kg
csirkefarhát: 165 forint ft/kg
csirkemáj: 650 forint ft/kg
csirkezúza: 700 forint ft/kg
csirkemellfilé: 1390 forint ft/kg
Pulyka:
pulykamell: 2150 forint ft/kg
pulyka felsőcomb: 1250 forint ft/kg
pulykaszárny: 690 forint ft/kg
pulykanyak: 790 forint ft/kg
Hal:
egész ponty: 1800 ft/kg
pontyfilé: 2700 ft/kg
busa szeletek: 1300 ft/kg
pisztráng: 2800 ft/kg
egész harcsa: 4450 ft/kg
Nem kell félni, jut elég hal az asztalra
A szóvivő kiemelte, hogy karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty, amelynek ára az idén kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A 12-13 ezer tonnányi belföldi pontytermelés mintegy 30-32 százaléka a karácsonyi időszakban kerül a piacra. A karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát szintén a ponty adja; a harcsák, a süllő és a pisztráng aránya 25 százalékot tesz ki, 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például busa, amur, kárász, keszegek és a törpeharcsa.
TG