Helyi közélet

2017.06.22. 13:03

A nap receptje: fonott kalács

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Aki szereti, a tészta felébe kakaót is keverhet, így sokkal látványosabb lesz a belseje.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Aki szereti, a tészta felébe kakaót is keverhet, így sokkal látványosabb lesz a belseje.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só
  • Elkészítés:

    A lisztet, a tojást (egészet), a sót és az 5 dkg cukrot egy tálba tesszük. A tejből elveszünk 1 evőkanállal, a többit langyosra melegítjük és a tálba öntjük, hozzáadjuk a felolvasztott margarint, a maradék cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd meleg helyen futtatjuk. Amikor felfutott, a liszthez öntjük. Sima tésztává dolgozzuk és letakarva kb. 30 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és további 15 percig kelesztjük, majd formázzuk. A két végéről levágunk 1–1 kis darabot, majd a többi részt 7 részre osztjuk. Készítünk egy négyes fonatot, majd egy hármas fonatot, ezeket egymásra rakjuk, a tetejére pedig megsodorjuk az elején levágott 2 kis darabot. Lehet egyenes a kalács, de koszorúba is tekerhetjük. Kivajazott tepsibe rakjuk. Kb. 20 percig még kelesztjük letakarva a tepsiben, majd lekenjük a tojássárga és a tej keverékével. Előmelegített sütőben nagyon alacsony lángon szép pirosra sütjük. Aki szereti, a fele tésztába kakaót is keverhet.

    - Juhászné Hibján Ildikó, Nyíregyháza -

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában