2017.06.22. 13:03
A nap receptje: fonott kalács
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Aki szereti, a tészta felébe kakaót is keverhet, így sokkal látványosabb lesz a belseje.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Aki szereti, a tészta felébe kakaót is keverhet, így sokkal látványosabb lesz a belseje.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A lisztet, a tojást (egészet), a sót és az 5 dkg cukrot egy tálba tesszük. A tejből elveszünk 1 evőkanállal, a többit langyosra melegítjük és a tálba öntjük, hozzáadjuk a felolvasztott margarint, a maradék cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd meleg helyen futtatjuk. Amikor felfutott, a liszthez öntjük. Sima tésztává dolgozzuk és letakarva kb. 30 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és további 15 percig kelesztjük, majd formázzuk. A két végéről levágunk 1–1 kis darabot, majd a többi részt 7 részre osztjuk. Készítünk egy négyes fonatot, majd egy hármas fonatot, ezeket egymásra rakjuk, a tetejére pedig megsodorjuk az elején levágott 2 kis darabot. Lehet egyenes a kalács, de koszorúba is tekerhetjük. Kivajazott tepsibe rakjuk. Kb. 20 percig még kelesztjük letakarva a tepsiben, majd lekenjük a tojássárga és a tej keverékével. Előmelegített sütőben nagyon alacsony lángon szép pirosra sütjük. Aki szereti, a fele tésztába kakaót is keverhet.
- Juhászné Hibján Ildikó, Nyíregyháza -