2016.10.15. 17:35
Süsü a zsűrit is legyőzte
Nyíregyháza - Jól indult a tanév a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Szakközépiskola cukrász tagozatánál.
Nyíregyháza - Jól indult a tanév a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Szakközépiskola cukrász tagozatánál. Szeptemberben elkészítették a város tortáját, az almás-szilvás csodát, aminek óriási sikere volt, a múlt hétvégén pedig két diákjuk utazott Pándra, hogy részt vegyenek a nemzetközi grillázs, karamell és mézeskalács versenyen. És ha már ott voltak, meg is nyerték a kategóriájukat!
Pillangók, virágok, szalagok
Földesi Csenge, akinek a gyakorlati helye a Leányvári Mokka cukrászda, karamellartisztikában indult. Versenymunkája sokak kedvenc mesehőse, Süsü volt. Csenge munkája több lett, mint tökéletes: annyira élethűre sikerült a cukorból készült egyfejű, hogy a nézelődők amint meglátták, azonnal dúdolni kezdték a mese híres dalait. A főhőst cukorból készült pillangók, virágok, színes szalagok, bokréták, virágindák vették körül, az alkotás pedig egy különleges talapzaton állt – és ért aranyérmet Csengének.
A fiatal hölgy elmondta: hetedikes korában döntötte el, hogy cukrász szeretne lenni, mert úgy gondolta, hogy ebben a szakmában kiélheti a kreativitását, egy kis idő után pedig beleszeretett a karamellbe.
– A pándi versenyre mindenképpen mesefigurát szerettem volna készíteni. Először a Madagaszkár pingvinjeiben gondolkodtam, de nem sikerült túl jól, ezért tovább keresgéltünk. Így jutott eszünkbe Süsü, és végül a vidám egyfejűnél maradtunk. Amíg a versenymű elkészül, az legalább három nap, de akár egy hétig is tarthat a munka.
Süsüt csak egyszer próbáltam el, másodszor már élesben készült. Részenként vittem el Pándra, hogy el ne törjön, de szerencsére nem volt semmi gond – mondta.
Kövér Zsófia, aki még csak a hatodik hetét tölti az iskolában, hagyományőrző grillázs kategóriában indult.
Szellős és légies
A népi motívumokkal készült mandula- és szezámmaggrillázs alkotásnak két nagy erőssége volt. Az egyik maga az anyag: a grillázs világos volt, szépen látszottak rajta a magok. A formája átlátható és szellős volt, légies, könnyed hangulatot árasztott, hagyományápoló motívumai pedig elnyerték a zsűri tetszését. A művét a rendkívül finom kidolgozású, ún. glazúrdíszítéssel koronázta meg, de értékelték a precizitást, a vékony anyaghasználatot, az egyenletességet és a hófehér anyagot, amely szálas csipkeként ölelte körül a tortát. Zsófinak ez volt az első versenye, és ennél jobban nem is sikerülhetett volna! – Az apukám cukrász, én beleszülettem, később pedig belenőttem a cukrászatba – mondta a fiatal lány, aki természetesen az édesapjától is sok tanácsot kapott. A művét, amit aranyéremmel jutalmaztak, egy hét alatt készítette el.
A lányok Kollonay István cukrászmester szakoktatójukkal koccintottak a sikerre a díjak átvétele után. És hogy mivel? Természetesen Süsü pezsgővel.
KM
A zsűri tagjai
Wenczelné Vígh Maja mestercukrász
Szabó Pál, a Fehérasztal Lovagrend Főkancellárja, a gasztronómia nagykövete
Zila László mestercukrász, a Fehérasztal Lovagrend tagja
Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke