2015.11.16. 10:12
Mézes reggeli a Teichmannban Kisvárdán
Kisvárda - Mai ismereteink alapján a méz közel 70–féle gyógy–, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket.
Kisvárda - Mai ismereteink alapján a méz közel 70–féle gyógy–, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket.
– A tavalyi évhez hasonlóan az idén is felajánlotta Kisvárdán a Teichmann Vilmos Általános Iskolának Kovács Csaba az Országos Méhész Egyesület (OMME) Szabolcs–Szatmár–Bereg Megye szaktanácsadója, hogy november 20–án (pénteken) fél tíztől újra megrendezi az elmúlt évhez hasonlóan, hogy a tanulók körében nagy sikert arató „mézes reggelit” újra kapjanak az iskola diákjai.
Mézkóstoltatás, ismeretterjesztő anyagok
Mézes reggeli, mézkóstoltatás, előadások mézről és a méhek életéről, színes ismertető anyagok, rövidfilm a méz fogyasztásáról. Nyolc évvel ezelőtt Szlovéniában „mézes reggeli” néven indult egy kezdeményezés, melynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak. Ezért vált fontos faladattá, hogy az egészséges táplálkozásra való nevelést minél korábban megkezdődjék és ráirányítsuk a figyelmet a mézfogyasztás számos előnyére. A természetes méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, mely továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. A méz főleg gyümölcs– és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra.
„Európai Mézes Reggeli”
November 20–án /pénteken/ kezdődik országszerte a „Mézes reggeli” elnevezésű program, amelynek célja a mézfogyasztás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése az általános iskolások körében. Az átlagos mézfogyasztás az Európai Unióban 1,7 kg/fő/év érték körül alakul, amitől a magyar egy főre eső fogyasztás jelentősen elmarad (0,7 kg/fő/év) annak ellenére, hogy az utóbbi években némileg emelkedést mutat. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar méz és más méhészeti termékek fontosságára, valamint az egészséges életmódra és a helyi készítésű élelmiszerekre.
- Vincze Péter -