2015.11.16. 13:00
Grépfrút - mindig érdemes tartani belőle otthon
Nyíregyháza - Egy picit savanykás, de hatásai feledtetik ezt az apró hibát.
Nyíregyháza - Egy picit savanykás, de hatásai feledtetik ezt az apró hibát.
Hazánkban is egyre népszerűbb a grépfrút, amelynek 100 grammja 44 mg-nyit tartalmaz a szervezet védekezőrendszerének „üzemanyagából”, a C-vitaminból. Ehhez jön a vérnyomást és a szívverést szabályozó kálium, a csonterősítő kalcium, valamint az izomgörcsöket megelőző magnézium. Likopin is van benne, ami védi az ereket a meszesedéstől, és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
A fogyni vágyók kedvence
Kutatók szerint gyümölcshúsa nagy mennyiségben tartalmaz koleszterincsökkentő hatóanyagokat. A grépfrút az emésztést is serkenti, aki pedig rendszeresen megiszik egy kevés mézzel ízesített grépfrútlevet, sokkal ritkábban betegszik meg. A fogyni vágyók is gyakran esznek grépfrútot, ami nem véletlen. Magas a rosttartalma, és kimagasló a rostok magas folyadékfelvevő képessége: a rostok a gyomorban megduzzadnak, és telítettség érzését keltik. A gyümölcs felgyorsítja az anyagcserét, hatásosabbá teszi a fogyókúrát. Aki tisztítókúraként használja, annak vízzel kell hígítania, de nem szabad cukrot hozzátenni. A grépfrút 10–15 fokos hőmérsékleten tárolva két hónapig is eltartható, miközben folyamatosan érik, így mindig érdemes tartani belőle otthon.
KM