Helyi közélet

2015.11.22. 08:50

Áradások és sárlavinák Kárpátalján

A Tisza ukrajnai vízgyűjtő területein településeket, utakat öntött el az ár.

A Tisza ukrajnai vízgyűjtő területein településeket, utakat öntött el az ár.

Az elmúlt napok tartós esőzéseinek következtében kritikus a helyzet a Tisza kárpátaljai felső szakaszán. Szombaton a folyó Rahónál, Gyertyánligetnél és Huszton kilépett a medréből. Földcsuszamlásokról és sárlavinákról is érkezett jelentés.

Szombat reggel a Tisza elárasztotta Rahó és Huszt főutcáját. A Munkácsról Ivano-frankovszkba vezető országúton több helyütt le kellett zárni a forgalmat. Rahón az alacsonyabban felfő városrészekben élő gyerekeket a helyi kórházban helyezték el ideiglenesen. A közeli Tiszabogdány települést teljesen elvágta az árvíz a külvilágtól.


Rahónál a Tisza


Gyertyánligeten (Kobilecka Poljana) háromezer család otthona maradt áram nélkül, miután a medréből kilépő folyó elárasztotta a központi áramelosztó telepet. Huszton a főutcát öntötte el egy a Tisza által visszaduzzasztott patak. Munkácsnál a megáradt Latorca kiterjedt hulladékszigeteket sodor az országhatár felé.

Szombat hajnal óta a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében közel kétszáz lakóházat fenyeget az áradás és közel félezer hektárnyi termőföld került víz alá – áll a megyei katasztrófavédelem jelentésében.

 Sárlavina a Fagyalos (Szvidovec) hegység - Rahó és Kórösmező (Jaszinya) térségében, a Fekete-Tisza forrásvidékén. Fotó: Polyáncsuk Miklós (A képre kattintva nyílik a galéria.)

A Kárpátalján tartózkodó Semjén Zsolt a megye kormányzójával, Gennagyij Moszkallal folytatott szombati megbeszélése során felajánlott a magyar kormány részéről 100 ezer zsákot az árvízi védekezéshez. A szállítmány már teherautókba rakodva indulásra készen áll. A Kárpátalja Megyei Közigazgatás elnöke megköszönte a felajánlást, és azt ígérte, hogy a szállítmány határátkelését gyorsított eljárás keretében bonyolítják le, hogy az minél hamarabb eljusson a veszélyeztetett vidékekre.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában