2014.04.22. 08:03
Korpás keksz és gabonapehely
Nyírmada, Tiszadada - Új alapanyagok, új ételek – a megye óvodái is egyre jobban odafigyelnek arra, mi kerüljön a kicsik tányérjára.
Nyírmada, Tiszadada - Új alapanyagok, új ételek – a megye óvodái is egyre jobban odafigyelnek arra, mi kerüljön a kicsik tányérjára. Új időszámítás kezdődik Nyírmadán is az óvodai étkeztetésben, hiszen keddtől már a saját, 350 adagos konyhájukban elkészített tízórait, ebédet és uzsonnát tálalhatják a 250 ovisnak.
– Eddig az iskola konyhájáról kapták a kicsik is az ételt, és lássuk be, teljesen más egy 3 éves és egy 14 éves szükséglete – adott magyarázatot arra Tóthné Szűcs Éva, a Napsugár Óvoda vezetője, miért volt fontos a konyha kialakítása.
– Így már valóban az életkori sajátosságoknak és igényeknek megfelelően tudjuk majd élelmezni az óvodásainkat, ami elengedhetetlen a fejlődésük szempontjából. Nagyon fontos – fogalmazott az intézményvezető – a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, hogy többször kerüljön a tányérokba főzelék, a poharakba tej és tejtermék, valamint kevesebb só és cukor felhasználással készült ételeket egyenek a gyerekek. A jó minőségű alapanyagokra a helyi termelőktől beszerzett termékek jelentenek garanciát.
Tóthné Szűcs Éva szerint azzal, hogy önállóan főzhetnek a gyerekeknek, a speciális igények kielégítésére is lesz lehetőség. Az óvoda élelmezésvezetője és egyben főszakácsa úgy döntött, a diabetes tanfolyamot is elvégzi annak érdekében, hogy minden elvárásnak megfeleljenek. – El kell telni egy kis időnek, amíg a gyerekek megszokják az új ízeket és ételeket, de alakulni fog az ízlésük és egészségesebben fognak étkezni – tette hozzá a most még 10 csoporttal működő intézmény vezetője.
Kefír, sóska, tökmag
A tiszadadai önkormányzati konyha az elsők között vezette be a Mintamenza programot, s azóta elkötelezetten ügyelnek a közel 90 óvodás napi étkeztetésére. Több új ételt vezettek be, s napjainkra elérték, hogy 20 nap alatt ugyanaz az étel nem fordulhat elő az étlapon.
– Étlapjaink már részletes tápanyag-kimutatással készülnek, ami jó támpontot nyújt a szülőknek az otthoni étkeztetéshez is. Nem ritka ma már a tojáspástétom, a tökmagvas pogácsa, a teljes kiőrlésű rozskenyér, a gabonapehely, a sóskafőzelék, a korpás keksz, kefír, a hal különböző elkészítésben – tájékoztatta szerkesztőségünket Tarnai László élelmezési menedzser, az önkormányzati konyha vezetője.
KM-BM, MML
További részletek a kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország április 21-ei számában.