Helyi közélet

2011.06.20. 18:36

Kiváltják a PPP-programokat

<p>Megyénk több intézményét – tiszalöki börtön, Nyíregyházi Főiskola, két tanuszoda – is érinti a kiváltás.</p>

– A PPP-szerződés lezárását elfogadó vállalkozók minden esetben megkapják a beruházásra fordított pénzüket és a kiváltással kapcsolatos jogszerű igényüket – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Nemes Sára államtitkár egy, a napokban tartott konferencián azt mondta, hogy a PPP-szerződések ügye még ebben a hónapban a kormány elé kerülhet, és az előnytelen szerződések megszüntetése akár néhány héten belül elkezdődhet. A szaktárca az állam számára előnytelen PPP-megállapodásokat megszünteti, így a költségvetés hosszú távú terhei megközelítőleg 400 milliárd forinttal csökkenhetnek. – Nem az érintett kör kárpótlása a cél, hanem a valós értéken történő elszámolás, a kockázatos projektek független igazságügyi szakértők által megállapított valós beruházási értéken történő kiváltása, más, gazdaságos finanszírozási lehetőségek feltárása - emelte ki az államtitkár.

Magyarország legmodernebb börtöne a tiszalöki

 

Magántőke bevonásával épült meg pár éve Magyarország legmodernebb börtöne is Tiszalök és Szorgalmatos között a határban.

Az új börtönt 2008 márciusában avatták fel. A PPP konstrukció alkalmazásakor az államnak nem kell előre kifizetnie a teljes beruházás ellenértékét, hanem meghatározott időszakon keresztül használati, illetve szolgáltatási díjat fizet a költségvetési szerv.

A tiszalöki börtön esetében 15 éves futamidejű üzemeltetésről van szó. Az éves bérleti díj összege, amely a 2004. évi árszinten maximum 1,91 milliárd forint, a díj mértéke az előző évi inflációt követi. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága minden hónapban értékeli az üzemeltetés minőségi mutatóit, s a kifizetés ezután történik. A tiszalöki börtönben az üzemeltetést a Szent Adorján Kft. látja el. – Az előnytelen szerződések megszüntetéséről szóló hírt hallottuk, de amíg a szaktárcától nem érkezik hivatalos értesítés, s nem kapunk határozatot a „Hogyan tovább?”-ról, nem tudjuk értékelni ezt a helyzetet – mondta lapunknak Szalai Tímea, a BVOP sajtóiroda osztályvezetője.

Idestova bő öt esztendeje, 2006 márciusában vehette birtokba a Nyíregyházi Főiskola a Sóstói úti kollégium rekonstrukciós projektjének első fázisában korszerűsített épületrészt és a Testnevelési és Sporttudományi Intézet új épületeit. A PPP-konstrukció keretében megvalósuló beruházás értéke 6,2 milliárd forint. A kollégiumi projektben a beruházó 20 évig évi 323 millió forint díjazásban részesül a megfelelő színvonalú üzemeltetés és a kezdeti befektetés fejében.

PPP-s konstrukcióban épült fel az ibrányi tanuszoda

 

Ibrányban 2008 januárjában PPP-s konstrukcióban épült fel a városi tanuszoda:

– Az akkori beruházás értéke körülbelül 500 millió forint volt, amit teljes mértékben az építést végző vállalkozó finanszírozott. A szerződést 15 évre kötöttük meg vele, melyben rögzítettük azt az összeget, amit fele-fele arányban az állam, illetve az önkormányzat fizet havonta a befektetőnek. Az önkormányzatra eső rész kevéssel több mint ötmillió forint egy hónapra levetítve – tájékoztatta lapunkat Bakosiné Márton Mária, Ibrány jegyzője, majd így folytatta: ebből a pénzből valósul meg az uszoda üzemeltetése, illetve tartalmazza még a törlesztését annak, hogy a befektető az uszodát felépítette a településnek. A szerződés tartalmazza még azt is, hogy a kontraktus lejárta után az önkormányzat jelképes összegért megvásárolhatja a szóban forgó ingatlant – tette hozzá a jegyző.

Az Újfehértón működő tanuszoda is PPP-s konstrukció keretein belül valósult meg. – Jelenleg is folynak az állam és a befektető között az egyeztetések az esetleges kiváltásról, erről pontos információim nincsenek - közölte Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere. – A beruházás tavaly májusban valósult meg, az akkor tizenöt évre megkötött szerződésben rögzítettük azt az inflációarányos összeget, melyet havonta fizetünk a befektetőnek. Ez jelenleg hat és félmillió forint, amely magába foglalja az üzemeltetéssel és a fejlesztésekkel kapcsolatos költségeket, illetve a beruházás értékének finanszírozását is – tette hozzá a polgármester.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában