Nyíregyháza

2024.09.08. 11:30

Az emberek biztonságának letéteményesei

Farkas Gábor tűzoltó alezredes állami kitüntetése három évtized elhivatott tűzvédelmi munkájának elismerése.

Bednárik Mónika

Farkas Gábor szívesen mesélt hivatásáról, a tűzvédelemről

Fotó: Sipeki Péter

A katasztrófavédelem állományában több mint három évtizede színvonalasan végzett szolgálati tevékenysége elismeréséül a Magyar Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát vette át állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Farkas Gábor címzetes tűzoltó alezredes, aki lapunknak azt mondta, volt abban valami sorsszerű, hogy a tűzvédelem lett a hivatása. 

„Ez az én hivatásom” 

– Az ÉVISZ-be jártam, és érettségi után két dolog között vacilláltam, menjek tovább építőipari vonalon, vagy válasszam a tűzvédelmi szakirányt, mert már akkor is érdekelt a terület – emlékszik vissza a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályának kiemelt főelőadója. Maradt az építőipar, de a sors közbeszólt. Ott, ahol a sorkatonai szolgálatát töltötte, megalakult egy tűzoltóság, és annak lett a rajparancsnoka. – Talán ott dőlt el véglegesen, hogy ez az én hivatásom, s így harminc év elteltével azt mondom, jó döntést hoztam, ma sem tennék másként – erősíti meg. 

Farkas Gábort 1993. március 1-jén nevezték ki a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság állományába főelőadó beosztásba, jelenleg kiemelt főelőadó, szakterületének egyik legelismertebb képviselője, hivatása iránti elkötelezettsége példaértékű. A tűzvédelmi tiszti átképző után, pár évvel később, a Budapesti Műszaki Egyetemen a tűzvédelmi tervezési szakmérnöki szakot is elvégezte, kiemelt figyelmet fordít arra, hogy felkészültsége naprakész legyen. Hatósági, szakhatósági tevékenységét, eljárását a szakszerűség, következetesség és a céltudatosság jellemzi – áll a méltatásában. 

Farkas Gábor szerencsésnek tartja magát, mert elődei kiváló szakemberek voltak, akiktől nagyon sokat tanult. De mi is a tűzvédelem? 

Tudás és elhivatottság 

– A tűzvédelem a tűzesetek megelőzése, a tüzek továbbterjedésének megakadályozása, a tűzoltói beavatkozás körülményeinek biztosítását szolgáló tevékenység, amit elsősorban a létesítési és használatbavételi jogszabály alapján végzünk – próbálja röviden összefoglalni szakmája lényegét, ám kiderül, ez egy nagyon szerteágazó terület. 

– A legfontosabb az életvédelem, hogy az adott épületből az emberek biztonságosan ki tudjanak jutni. A tűzvédelem azonban nemcsak az épületekre vonatkozik, hanem minden technológiára és eljárásra, ami körülvesz bennünket – magyarázza az alezredes, aki azt mondja, munkájuk nagyobb része hatósági, a kisebbik szakhatósági feladatkör, melynek fontos eleme az építési eljárás, de ezen túl – és a teljesség igénye nélkül – részt vesznek a működési ügyekben, a zenés-táncos rendezvények engedélyezésében, közreműködnek a telepengedélyek kiadásánál, a nyomástartó berendezések, éghető folyadéktároló tartályok, létesítmények engedélyezésénél.  

– Nagyon széles körű ez a munka, éppen ezért változatos, nincs két egyforma nap. Legközelebb az építésügy áll hozzám, hiszen az alapvégzettségem magasépítő mérnök – mosolyodik el. Szakmai tevékenységével komoly részt vállalt több jelentős beruházás, nagyobb építési, átalakítási munkák szakhatósági eljárásainak szakszerű végrehajtásában, tudása, elhivatottsága biztosította a megfelelő tűzvédelmi követelmények érvényre juttatását. Gábor dolgozott többek között az Eissmann alkatrészgyártó üzem, az Atlétikai Centrum, a Continental Aréna, a Nyíregyházi Állatpark, a jégcsarnok, a Hübner Kft. fejlesztéseinél. 

– Nagyobb építőipari beruházásoknál tűzvédelmi hatósági részvétellel segítjük az intézmények, gazdasági társaságok tűzvédelmi munkáját, akár például egy új létesítmény használatbavételét. Ekkor szembesülünk azzal, hogy amit a terveken előírtunk, azok megvalósultak és működnek. Majd folyamatosan nyomon követjük, ellenőrizzük, hogy ezeket a rendszereket hogyan tartják fenn. 

– Igen – ismeri el, amikor rákérdezünk –, volt arra példa, hogy nem jó anyagot építettek be, ezért azt vissza kellett bontani.  

Örömmel adja tovább tudását 

– Következetesnek kell lenni, a jogszabályokat maradéktalanul betartani, mert ezekben az épületekben, ingatlanokban emberek tartózkodnak. Elengedhetetlen, hogy az kiüríthető legyen, és az aktív tűzvédelmi rendszerek jól működjenek. A tűzvédelem folyamatosan, az utóbbi időben nagyon dinamikusan fejlődik, új innovációk jelennek meg, amiket követni és tudni kell, és én ezt örömmel teszem. 

– Éghetőség, füstfejlesztő képesség, égve csepegés... – sorol szakszavakat. Ezeket is vizsgálják, amikor arról döntenek, hogy egy-egy anyag vagy rendszer tűzvédelmi szempontból az adott helyre beépíthető-e. – Ami fal- vagy padlóburkolatból jó egy családi házba, az nem biztos, hogy használható egy bölcsőde vagy óvoda építésénél, mert ez utóbbiaknál még szigorúbbak a követelmények – mutat rá a különbségekre. A régi építésű ingatlanoknál, a 30-40 éve épült paneltömböknél a közös képviselőkkel közösen beszélik meg a felújítás menetét, hogyan tehetnek a legtöbbet a tűzvédelemért, a lakók biztonságáért.   

– Büszkeséggel fogadtam a kitüntetést, mert azt jelzi, hogy a több mint három évtizedes munkámat a legjobb tudomásom, szakmai felkészültségem szerint végeztem, amit az elöljáróim is elismernek – jegyzi meg Farkas Gábor, aki a munkaköri feladatain túl szakértelmével tevékenyen hozzájárul az igazgatóság ingatlanfejlesztési, korszerűsítési elgondolásainak megvalósításához is, s örömmel fogadja a fiatal új kollégákat, adja tovább több évtizedes kimagasló tudását, tapasztalatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában