Tűz

2024.07.08. 07:12

Lakástűz: a pislákoló lámpa, szikrázó konnektor figyelmeztető jel

Tűzoltósági felügyelő: az elektromos meghibásodás komoly veszélyforrás. Az összes a lakástűz több mint felének ez áll a hátterében.

Szon.hu

Pár hete Nyírbogdányban 24 óra alatt két lakóházban is elektromos meghibásodás okozott tüzet

Forrás: Szabolcs vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság

Fotó: katasztrófavédelem

Az elektromos áram olyan szorosan hozzátartozik az életünkhöz, mint a levegő. Szinte minden ezzel működik az otthonunkban, a munkahelyünkön is, és hajlamosak vagyunk elsiklani a tény felett: az elektromosság veszélyes is lehet. Néhány napja egy családi házban keletkezett tűz elektromos meghibásodás miatt, pár hete Nyírbogdányban alig 24 óra alatt két ház égett teljes terjedelmében, vélelmezhetően elektromos zárlat miatt.

Nyírbogdány, lakástűz, elektromos, villamos hálózat
Lakástűz: hatalmas lángok pusztítottak a nyírbogdányi családi házban
Fotó: katasztrófavédelem / Forrás: Szabolcs vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság

Lakástűz túlterhelt hálózat miatt

Toldi András tűzoltó alezredest arra kértük, hogy foglalja össze az elektromos tüzek kialakulásának okait, a megelőzés lehetőségeit. Ez most fokozottan aktuális, hiszen a nyári hőségben a klímák, ventilátorok működtetése pluszterhelést jelent a hálózatnak.

A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője elmondta, a lakástüzek több mint felét elektromos hiba okozza. Az egyik csoportba sorolhatjuk, amikor az elektromos árammal működtett berendezés hibásodik meg, és ennek következtében a gép belsejében hőképződés indul, mely tüzet okoz. A másik csoportba tartoznak a villamos hálózat hibája miatt kialakuló tüzek. 

– Társasházaknál, lakásoknál, családi házaknál gyakori hibaforrás a nem megfelelően, szakszerűen kiépített vezetékcsatlakozás. A régebbi lakásokban jellemzően alumíniumvezetékeket használtak, azonban egy épületrész felújításánál már nagy valószínűséggel rézvezetéket építenek be. Az alumínium- és a rézvezeték összekötése, ha nem külön az erre a célra gyártott kötőelemmel történik, tűz kialakulásához vezethet – magyarázta a felügyelő, aki hozzátette: amikor a villamos hálózat hibája miatt alakul ki tűz, annak hátterében az áll, hogy a régi építésű házaknál nem a mai kor terheléséhez tervezték az elektromos hálózatot. 

Gondoljunk bele – hozott példát az alezredes –, régen egy porszívó teljesítménye 600–1000 Watt között volt, napjainkban 1500–2000 Watt, egy hajszárító a korábbi 300 Watt helyett már ennek a négyszeresét is fogyaszthatja, s még nem beszéltünk a többi elektromos árammal működtetett készülékről, ahogy arról sem, mekkora terhelés az a rendszernek, ha – a mosógéptől a tűzhelyen át a klímáig – minden egyszerre működik, ami túlterheli a hálózatot. 

– Így első jótanács: ha lehet, a nagy teljesítményű eszközöket ne használjuk egyidejűleg – említette Toldi András, s mint kiderült, tavaly több olyan tűzesetnél is voltak a nyíregyházi tűzoltók, ahol a hűtőszekrényben keletkezett zárlat, nagy átmeneti ellenállás miatt az elfáradt anyag meggyulladt, és a lángok átterjedtek a teljes konyhára.

Csak szakemberrel

– Ha többször pislákol a lámpa, szikráznak a konnektorok, sercegés hallatszik a falból, az az elektromos hálózat hibájára, korszerűtlenségére utalhat – mondta a figyelmeztető jelekről a tűzoltó alezredes. Ha valamelyik elektromos kisgép, fűtőberendezés meghibásodik, a javítást mindenképp bízzuk szakemberre, és a villamos hálózat, a biztosítékok, biztosítéktáblák ellenőrzése se maradjon ki. 

Fontos tudni, hogy a gépek kapcsolója sem örök életű, elromolhat, ami túlmelegedést okozhat, ezért biztosabb, ha a csatlakozókat kihúzzuk a konnektorból. A rossz műszaki állapotú, nemegyszer engedély nélkül forgalmazott elektromos készülékek zárlatosak lehetnek, tüzet okozhatnak, ezért fontos, hogy legális forrásból, engedélyezett terméket válasszunk. Ne hagyjunk bedugva a konnektorba olyan eszközöket – például mobiltelefon-töltőt, hajvasalót, -szárítót, kávéfőzőt –, melyeket nem használunk, mert ezek kikapcsolt állapotban is terhelik a hálózatot.
S ez igaz az elosztókra is, s mindenképp figyeljünk arra, hogy több hosszabbítót ne csatlakoztassunk egymásba, és a kábelt soha ne tekerjük össze, mert túlmelegszik és tüzet okozhat.

Toldi András
Toldi András tűzoltó alezredes
Fotó: Sipeki Péter / Forrás:  Kelet-Magyarország

A füstérzékelő életet menthet

Elektromos tüzet tilos vízzel oltani! Az oltáshoz használjunk porral oltó készüléket, vagy ha nincs, akkor használhatunk homokot vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert így megfékezhetjük a kezdődő tüzeket, hiszen a tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet. 

– Mindig reálisan mérjük fel a helyzetet, ha nincs lehetőség, arra, hogy magunk oltsuk el a tüzet, azonnal – de ez minden tűzesetre vonatkozik – az első dolgunk legyen a tűzoltók értesítése, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, a kármentésbe – mondta Toldi András. A tűzoltósági felügyelő utolsó jótanácsként azt mondta: életünk, otthonunk, értékeink védelme érdekében érdemes füstérzékelőt beszereltetni otthonunkba, hiszen a készülék időben és azonnal jelzi, ha baj van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában