Nyíregyháza

2024.04.22. 07:00

Ha megtalálta, feltétlen adja le!

Minden talált tárgyat nyolc napon belül a polgármesteri hivatalban kell leadni.

Bednárik Mónika

Törvénysértés, ha magunknak akarjuk megtartani a padon felejtett pénztárcát

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A lehető legjobb szándék is rosszul sülhet el, ha nem ismerjük a szabályokat. Így járt az a nyíregyházi fiatal is, aki talált egy pénztárcát, s úgy gondolta, a közösségi média segítségével találja meg annak jogos tulajdonosát. Jót akart, ám a közelben működő kamera csak azt látta, hogy elteszi a bukszát... Ez pedig abban a pillanatban lopásnak minősült. Vajon mikor cselekszünk jól, hogy ne bűnösnek, hanem becsületes megtalálónak lássanak minket? 

A jegyzőnek kell leadni 

– A szabály szerint minden talált tárgyat nyolc napon belül a polgármesteri hivatalban kell leadni, amiről jegyzőkönyv készül – mondta érdeklődésünkre dr. Kovács Attila rendőr alezredes, aki hangsúlyozta: a törvény értelmében annak, aki elvesztett dolgot talál, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy azt a tulajdonosa visszakaphassa. Ha látjuk, hogy valaki a padon hagyta a táskáját, szóljunk utána, ha a talált pénztárcában iratok is vannak, amelyek alapján pontosan beazonosítható a tulajdonos, akkor juttassuk vissza neki, de senkinek sem kell nyomozásba kezdenie. 

– Aki nagyobb értékű dolgot, táskát, pénztárcát sok pénzzel, drága műszaki eszközt talál, leadhatja a rendőrségen is, azonban elsősorban a hivatalban kell leadni. 
– Ha buszon, vonaton, múzeumban, színházban, moziban vagy valamilyen a közösség számára nyitva álló épületben találunk valamit, akkor az üzemeltető alkalmazottjának kell leadni késedelem nélkül. Itt nincs nyolcnapos határidő, azonnal meg kell tenni. Onnantól az elszámolási teher már az üzemeltetőt terheli, akinek a feladata átadni a tulajdonosnak, vagy értesíteni a tulajdonost. Nyomoznia azonban az üzemeltetőnek sem kell. Ha a tulajdonos személye nem állapítható meg, akkor a talált dolgot 3 hónapig őrzik. Ha az üzemeltetőnek nincs lehetősége a talált tárgyakat őrizni, akkor a jegyzőhöz kell azokat eljuttatnia – említett másik eshetőséget a vármegyei rend­őr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. – A megtaláló akkor szerezheti meg a talált dolog tulajdonjogát, ha megtett mindent annak érdekében, hogy a dolgot a tulajdonos visszakaphassa, és a tulajdonos egy éven belül nem jelentkezik a tárgyért – válaszolta a rendőr alezredes arra a kérdésre, a talált tárgy tulajdonosává válhatunk-e. – Ez azonban nem azt jelenti, hogy a megtaláló 1 évig magánál tarthatja azt, amit talált. A dolog tulajdonára csak akkor tarthat igényt, ha a tulajdonos nincs meg, de előtte a megtalálónak a jegyző előtt az átadáskor kell nyilatkoznia, hogy igényt tart-e a tulajdonjogra. Ha igen, és a tulajdonos nem kerül elő időben, akkor a jegyző a találónak adja ki a talált tárgyat. A tulajdonossá váláshoz le kell telnie az 1 évnek anélkül, hogy a dolog elvesztője jelentkezne érte. Addig a találó a neki kiadott dolgot használhatja ugyan, de azt nem idegenítheti el, nem terhelheti meg, és használatát másnak nem adhatja át – magyarázta a jogszabályt dr. Kovács Attila. 

A csalók résen vannak 

– Aki a talált dolgot elteszi, nem akarja visszaadni, az vétséget követ el, jogtalan elsajátításért akár szabadságvesztés büntetés is kiszabható – utalt a következményekre az alezredes. A szakember kiemelte, hogy a közösségi felületeken sok tárgynak keresik a jogos tulajdonosát, ám nem mindenki becsületes, és olyan ember is jelentkezhet a tárgyért, aki rápróbálkozik, hátha sikerül megszereznie. 

– A blöff bármikor bejöhet, de így végképp elvész az esély, hogy a valós tulajdonos kapja azt vissza – reagált a felvetésre dr. Kovács Attila. – A csalók ellen az a jó megoldás, ha a megtaláló a talált tárgyat beviszi a hivatalba, ha pedig szeretne ráerősíteni, hogy minél hamarabb visszakerüljön a gazdájához, tegye fel a netre, hogy itt és itt, ilyen és ilyen dolgot talált, a hivatalban átvehető, ha minden kétséget kirázóan tudja bizonyítani, hogy az övé – tanácsolta az osztályvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában