Bűnügyi visszatekintő 2023

2024.01.11. 10:30

Gyilkossággal vádolták, de felmentették a férfit

A brutális eset több mint tíz éve történt, de azóta sem tudni, ki a felelős a férfi haláláért.

Szon.hu

B. R. elsírta magát, amikor kimondták: nem bűnös

Fotó: KM-archív

Máriapócs. Lezárult annak a férfinak a büntetőügye, akit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádoltak: a Nyíregyházi Törvényszék tavaly május 8-án felmentette a vádak alól.

DNS a kilincsen

A szörnyű bűncselekmény 2010. szeptember 22-én történt. A vádirati tényállás szerint B. R. az ismerőseivel kártyázott és italozott, majd egy presszóba ment. Amikor már nem tudott fizetni, elhatározta, hogy pénzt szerez. Bement egy ismerőse ingatlanára, a teraszablak szúnyoghálóját kivágta, a bukóra hagyott ablak belső kilincsét kinyitotta, és bemászott az előszobába. Amikor az áldozat felébredt a zajra, magához vett egy riasztópisztolyt, a vádlott azonban elvette tőle, és azzal a fejét huszonegyszer megütötte – az ütések következtében a férfi elvesztette az eszméletét, és a helyszínen meghalt.
A bizonyítási eljárás lényeges pontja volt a lakás ablakkilincsén talált DNS-nyom, amely egyezett a vádlott DNS-ével, ám a tárgyaláson a szakértő kifejtette, az nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon – akár a vádlott és a sértett közötti kézfogást követően – is odakerülhetett. Mivel a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján nem lehetett kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a bűncselekményt a vádlott követte el, a bíróság felmentette az emberölés vádja alól.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet ellen korábban bejelentett ügyészi fellebbezést visszavonta, így az október 26-án jogerőre emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában