Hálózati fejlesztések

Tegnap, 10:49

Hálózatfejlesztéseket végez az OPUS TITÁSZ Zrt.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. a hálózatán végzett folyamatos fejlesztések révén egyre több helyen oldja fel a napelem telepítési engedélyek kiadásának korlátozását.

Szon.hu

Kiemelt jelentőségű a hálózat biztonságos és fenntartható üzemeltetése

Fotó: MMM

A rekordmértékben fejlődő napenergia kapacitások csúcsidőszakban országszerte túlterhelik az elosztói áramhálózatot, emiatt egyes körzetekben időszakosan szüneteltetni kell az új telepítési engedélyek kiadását. Az elmúlt időszak hálózati fejlesztéseivel az OPUS TITÁSZ 376,4 MW átviteli többletteljesítményt ért el szolgáltatási területén. A csaknem 42 milliárd forint keretösszegből megvalósuló fejlesztéssel az ellátásbiztonság is javul, valamint a klímapolitikai és fenntarthatósági célok eléréséhez is hozzájárul a társaság.

Magyarország stratégiai célja, hogy a megújuló alapú energiaforrások arányát 2030-ra legalább 29%-ra növelje, és ennek támogatásaként a hazai beépített fotovoltaikus kapacitás 2030-ra meghaladja a 12 000 MW-ot, ezért elengedhetetlenné vált a villamosenergia-hálózat fejlesztése. A célok eléréséhez az OPUS TITÁSZ Zrt. is hozzájárul hálózatai folyamatos fejlesztésével, megújításával.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. olyan egyedi fejlesztéseket is végez, amelyek ellátási területén az ellátásbiztonságot és az ügyféligények magasfokú kiszolgálását teszik lehetővé. Ilyen vármegyei helyszín többek között:

  • Vásárosnamény alállomás hálózatvédelmi berendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 454 millió forint értékben)
  • Nyírbátor alállomás transzformátor teljesítmény bővítés (30 MW, 439 millió forint értékben)
  • Nyíregyháza alállomás bővítése új 132 kV-is fogadó mezővel (üzembiztonság fokozása érdekében: 132 millió forint)

A jelenleg folyamatban lévő és a tervezett fejlesztési munkák megvalósításával az OPUS TITÁSZ 2026. április 3-ig várhatóan nem csak eléri, hanem meg is haladja a pályázat keretében kitűzött 378 MW-os átviteliteljesítmény bővítési célját - tájékoztatta portálunkat a társaság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában