Mezőgazdasági balesetek

2024.07.27. 15:30

Ammónia és bálázógép: veszélyes üzem az agrárium

Évente sok munkabaleset történik Magyarországon, a mezőgazdaság pedig az egyik legveszélyesebb ágazatnak számít.

Tarnavölgyi Gergely

Bálázógép is okozhat balesetet, ahogy erre sajnos volt már tragikus példa vármegyénkben

Fotó: MW-archív

Bár a számok javuló tendenciát mutatnak és az agráriumot is elérte már a modernizáció, ennek ellenére még mindig előfordulnak komolyabb balesetek.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánkban 2016-ban még 18 végzetes kimenetelű munkabaleset történt az ágazatban, 2017-re azonban 33 százalékkal, 2018-ra pedig további 17 százalékkal csökkent a számuk. A három munkanapon túl gyógyuló munkabalesetek száma is folyamatosan csökkent: 2016-ban 837, 2017-ben 654, 2018-ban 626 eset fordult elő Magyarországon. 2019-ben azonban újra megugrottak a számok: összesen 679 baleset történt, melyből 8 halálos kimenetelű volt és 4 súlyos csonkulással járt.

Balesetek számokban

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelem Foglalkoztatás-felügyeletének adataiból pedig az derült ki, hogy 2020-ban 614 munkabaleset történt az agráriumban (ebbe beletartozik a mezőgazdaság, a halászat és az erdőgazdálkodás is), ez pedig jelentősen kevesebb a 2019-es évinél.

A vármegyei kormányhivatal tájékoztatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében mezőgazdasági, halászat, erdőgazdasági területen 27 munkabalesetet regisztráltak 2021-ben, ebből egy sem volt halálos kimenetelű, ahogy 2022-ben sem volt halállal végződő munkabaleset, sőt, a balesetek száma is csökkent (21 eset). A hivatal tájékoztatása szerint 2023-ban 28 ilyen jellegű baleset történt, ebben az esztendőben viszont az egyik eset elszenvedője sajnos az életét vesztette. A kormányhivatalnak 2024-ben egyelőre csak az első negyedéves adatok állnak rendelkezésre: mezőgazdasági, halászat, erdőgazdasági területen eddig hét balesetet regisztráltak a szakemberek, szerencsére egyik sem végződött tragédiával.

A vármegyében, főként az agráriumban dolgozók közül, sokan emlékezhetnek még 2017 szeptemberére, amikor egy bálázógép gyűrt maga alá egy negyven éves férfit Beszterecen. Az akkori beszámolók szerint a férfi éppen egy traktorral vontatta a bálázógépet, ami elakadt. A gégényi származású gazdálkodó egy dombon megállt, hogy megszerelje a gépet, amikor a traktor megindult, és rágurult a férfira.

Áramütés és tűzesetek

Az agrarszektor.hu összeállítása szerint a gépekkel foglalatosság a legkockázatosabb, de a gyakori mezőgazdasági balesetek közt említhető az áramütésveszély vagy a fárasztó testhelyzetben, nagy emelésekből adódó sérülések is. De okozhat problémát a növényvédő szerek, olajok, állatgyógyászati készítmények helytelen használata, a por belégzése asztmát okozhat, valamint bőrbetegségek, valamint állatról emberre terjedő fertőző betegségek is előfordulhatnak, ahogy a tűzesetek száma is igen magas.

És, hogy a feldolgozóipar is rejteget veszélyeket, arra egy újabb vármegyei példa: áprilisban a Master Good kisvárdai üzeméből tizennégy személyt kellett kórházba szállítani, miután ammónia jutott a levegőbe az egyik helyiségben. Az érintettek égő, kaparó torokfájdalomra és köhögésre panaszkodtak, de szerencsére rövid időn belül elhagyhatták a kórházat. A súlyos ammóniamérgezés tüdőkárosodást is okozhat, így szerencse, hogy nem történt nagyobb tragédia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában