Nyíregyháza

2023.11.15. 14:00

Közös ügy, amiben mindenkinek van feladata

Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a bolygó, amin élünk.

Száraz Anita

Közös ügy, amiben mindenkinek van feladata

Fotó: Dodó Ferenc

– Személetformálásról nem lehet, s nem érdemes fiatalok nélkül beszélni, ezért nagy öröm, hogy a terem tele van középiskolásokkal – ezzel kezdte köszöntőjét Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára azon a keddi konferencián, amit a hulladékgazdálkodás jelenéről és jövőjéről rendezett az egyesület a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán.

– Azt tapasztalom, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság olyan témák, amelyek megmozgatják ezt a generációt – fogalmazott és a diákokhoz szólt. – Amiről ma az előadók beszélnek, nem elvont, csak a szakma számára fontos terület: nap mint nap találkoztok vele akkor, amikor otthon kidobjátok a szemetet, és amikor elgondolkodtok azon, mi a célja annak, hogy szelektíven kell gyűjteni a hulladékot. Azt is tudom, hogy nem mindenki gondolkodik egyformán a környezetvédelemről, a fenntarthatóságról. Vannak, akik rettegnek és attól tartanak, hogy már holnap reggel eljön az Armageddon, másokat viszont hidegen hagy, hogy mi lesz a Földdel húsz vagy harminc év múlva. A cél az, hogy a bolygót olyan állapotban őrizzük meg, amit érdemes továbbadni. Akik ma itt ülnek és előadásokat tartanak, a szívügyüknek tekintik természet megóvását, és azért dolgoznak, hogy a szemetesautók rendszeresen megálljanak a házatok előtt és elvigyék a hulladékot, vagy hogy tiszta legyen a Tisza, a Szamos. Nagy kérdés, hogy elhiszitek-e, hogy valóban mindent megtesznek azért, hogy a jövőtök jobb legyen? Ha igen, ti is segíthettek abban, hogy elérjük a kitűzött célokat, mert mindannyiunkon múlik, hogy milyen lesz a bolygó, amin élünk – tette hozzá Kiss András.   

 Jó gyakorlatok, s példaképek

– A környezet védelme közös ügy, amiért mindenki tehet valamit, függetlenül attól, hogy idős vagy fiatal – ezt mondta dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, aki szerint az egyik legfontosabb feladat: elérni az embereket és tudatosítani bennük, hogy a Föld jövője a tét. – Abban, hogy a szemlélet megváltozzon, az oktatásnak nagyon fontos szerepe van: jó gyakorlatokat kell bemutatni, s olyan példaképeket, akik hatására egyre többen gondolják át, hogy a mindennapjaikban mi mindent tehetnek a fenntartható jövő érdekében – emelte ki.
– Az egyre élhetőbb városért dolgozunk, figyelünk a környezet védelmére és számos olyan programot szervezünk, amelyen játékos formában hívjuk fel az itt élők figyelmét többek között a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére – mondta Szenti Tibor, a nyíregyházi képviselő-testület tagja. Hozzátette: úgy kell átadni a Földet az utánunk következő generációnak, hogy közben megtanítjuk nekik, miként vigyázhatnak rá.

Dr. Seszták István, a hajdúdorogi főegyházmegye főhelynöke, a Hierotheosz Egyesület elnökhelyettese úgy fogalmazott: Isten jónak képzeli a világot, s arra kér bennünket, hogy legyünk társai a teremtésben. – Ez azt is jelenti, hogy a teremtett világ védelmében mindannyunknak van feladata, s ez nagy felelősség.

Változtatásokra van szükség

– Az Európai Unióban a fenntartható fejlődés az egyik prioritás, a cél pedig a klímasemlegesség elérése, s ebben hazánknak is sok a feladata – erről beszélt dr. Nagy Márta körforgásos gazdaságért felelős helyettes államtitkár. Kijelentette: a gazdaság szereplőinek és a társadalom tagjainak is tudniuk kell, mik a célok és hogy azokat hogyan lehet megvalósítani. 
– A települési hulladék kezelésében, illetve a visszaváltás terén óriási változtatásokra van szükség, és ezeket hamarosan mindenki érzékelni fogja – mondta, majd arról a koncessziós modellről beszélt, ami 35 évre szól és aminek a célja, hogy megfeleljünk az uniós előírásoknak, illetve hogy a hulladék gyűjtése és kezelése a természet védelmét, illetve a fenntarthatóságot szolgálja.

A konferencián szó esett a megyei hulladékgazdálkodási programról, a lakossági szemléletformálásról, és arról is, hogy mindennek milyen perspektívái vannak a határon túl. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában