Turisztika

2 órája

Zsindelyes Cottage: pálinka a trezorban

Zsindelyes Cottage: újabb fejlesztések. Zsindelyes Cottage: a Nyírség új arculata.

M. Magyar László

Zsindelyes Cottage: Papp József kuratóriumi elnök mutatja a tervezett fejlesztések színhelyét dr. Simon Miklós országgyűlési képviselőnek és Kovács Lajosnénak, a Magyar Államkincstár vármegyei igazgatójának

Zsindelyes Cottage: turisztikai szálláshely épült a fesztiválok helyszínén. A fiatalabbak nem emlékezhetnek arra, hogy milyen nagy fesztiváloknak adott otthont a 2000-es évek első évtizedében az Érpatakhoz tartozó Zsindelyestanya. A főzőverseny mellett volt fogathajtás, bemutatót tartottak a népi iparművészek, az egyik színpadon a helyi tehetségek, a másikon pedig meghívott szárvendégek léptek fel. A rendezvények iránti nagy érdeklődést jelzi, hogy az egyik alkalommal a fesztiválon tizenhétezer ember fordult meg. A mulatságok immár az emlékeinkben élnek tovább, a hangos és népes szórakoztatás helyett a pihenés, a vidéki kikapcsolódás játssza a főszerepet Zsindelyestanyán, megépült ugyanis a Zsindelyes Cottage, ami egyre fontosabb szerepet játszik a Nyírség és a vármegye turisztika életében. Egymás után nőttek ki az épületek az egykori fesztiválok helyszínén, szinte egy új faluval lett gazdagabb Zsindelyestanya. Épült ugyanis vendégház, kápolna, falusi iskola, kocsma és fogadó is. A mindezt megvalósító Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásért Alapítvány arra törekedett, hogy ez a vidéki szálláshely beilleszkedjen Zsindelyestanya arculatába: fehérre meszelt falak, zsindelyekből megépült tetőzet, muskátlik az ablakban.

Zsindelyes Cottage, turisztikai, pálinka, Papp JózsefPapp Józsefapp József
Zsindelyes Cottage: a sajtótájékoztató résztvevői: Kovács Lajosné, a Magyar Államkincstár vármegyei igazgatója, Papp József kuratóriumi elnök, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke  
Fotó: M. Magyar László

 

A fejlesztés azonban még nem ért véget, hamarosan új attrakciókkal bővül majd a vidék hangulatát megőrző szálláshely. Minderről pénteken tájékoztatták a sajtó képviselőit. Mint Papp József, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, turisztikai fejlesztésre pályázhattak hazai és uniós forrásra, s elnyertek 316 millió forintot, amit újabb látnivalók megvalósítására, technikai berendezések beszerzésére szeretnének fordítani.

– Az állatsimogatót szeretnénk bővíteni karámrendszerrel, kerítéssel, gazdasági épületekkel, dagonyázóval. Az állatsimogatóban őshonos állatok fogadják majd a vendégeket, szeretnénk bemutatni a gyermekeknek és a városban élőknek, hogy egykoron milyen állatokat tartottak az emberek vidéken – kezdte a tervek bemutatását Papp József. – A tájházban mezőgazdasági gépeket mutatunk majd be, a kialakításában dr. Páll István etnográfus segít. Az elképzelések között szerepel egy pálinkatrezor kialakítása is. Földrajzi oltalmat élvez az újfehértói meggypálinka, az alapanyagot jelentő meggy, valamint a szabolcsi almapálinka is. Minden évben szentelünk december 6-án, a pálinka napján meggypálinkát: 2021-ben 21 litert, 2022-ben 22 litert, s így tovább. Ezek a megszentelt pálinkákat a pálinkatrezorban fogjuk elhelyezni. 

Zsindelyes Cottage: Nagy felelősség is 

A kemence már megépült, azon a területen úgynevezett Fürtös-szigetet alakítanak ki őshonos meggyfajták telepítésével. A turisztikai szálláshely hűtését-fűtését hőszivattyúval oldják majd meg, s telepítenek egy napelemes rendszert is. Lesz majd helyi termelői piac is, ahol a helyi termelők kínálgathatják majd a termékeiket.

– A felsorolt beruházások a Zsindelyes Cottage fejlesztésének harmadik ütemét jelentik. Az elmondottakat novembertől kezdjük megvalósítani, s a terveink szerint a munkálatok 2025 júniusában fejeződnek be. Mindez számunkra nagy felelősséget is jelent, hiszen a fejlesztések révén minél több turistát szeretnénk a Nyírségbe vonzani – tette hozzá a Zsindely Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány elnöke.

Részt vett a sajtótájékoztatón Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke is. Örömét fejezte ki, hogy Érpatak, illetve Zsindelyestanya újabb fejlesztésekkel gazdagodik.

– Örülök az itt látható folyamatos fejlődésnek. Amikor 2008-ban itt jártam, még csak a kóstolóház állt, nem gondoltam volna, hogy ezek a fejlesztések megvalósulnak az alapítványnak és az itt dolgozók munkájának köszönhetően. Ahogy a vasúton átjövünk, azonnal meglátjuk a szinte mesebeli hangulatot árasztó turisztikai szálláshelyet, ami a Nyírség új arcát tárja fel. Csendes, nyugodt környezetben pihenhetnek a családok, amik innen indulva ismerhetik meg vármegyénket. A vármegyében egyébként további turisztikai fejlesztések is várhatóak, amik egymásra épülnek, s ezek kedvezően hatnak a turisztikai vállalkozásokra és az önkormányzatokra. Bízom abban, hogy a térséget egyre több turista fogja felkeresni – jelentette ki a vármegyei közgyűlés elnöke.

Zsindelyes Cottage, turisztikai, pálinka, Papp József, Papp József
Zsindelyes Cottage: új falu született a fesztiválok egykori helyszínén 
Fotó: M. Magyar László

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is gratulált a tervezett fejlesztésekhez, majd választókerületének négy nagyobb turisztikai fejlesztéséről számolt be a jelenlévőknek. Mint elmondta, a zsindelyestanyai fejlesztések mellett turisztikai célú támogatást nyert még el Nyírbátor, Nagykálló és Pócspetri. (Ezekről a fejlesztésekről egy későbbi számunkban számolunk be hírportálunk olvasóinak.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!