Vízitúra

2024.08.11. 11:30

Ötvenhatodszorra is lapátot ragadtak a túrázók

A Nemzetközi Tisza Túra résztvevői között voltak dunántúli túrázók is.

Szon.hu

Nagy vonzereje van mind a mai napid a vadregényes Tiszának

Fotó: Haraszti Béla

A nyári hónapokban vízitúrázók sokasága szállja meg vármegyénkben a Tiszát. Iskolák, cégek, baráti közösségek szerveznek egy- vagy többnapos programokat, hogy kikapcsolódásként felfedezzék a vadregényes folyó szépségét, hogy megismerkedjenek a közelben meghúzódó települések épített örökségeivel és vendégszerető lakóival.

A megnyitón a Kölcsei Határrendészeti Kirendeltség munkatársai tartottak eligazítást a határvízi közlekedés és a vízi közlekedés szabályairól.
Fotó: Haraszti Panna

Július végén immár ötvenhatodik alkalommal ragadtak lapátot a Nemzetközi Tisza Túra résztvevői a Tisza-völgye Alapítvány szervezésében, hogy leevezzenek a folyón Tiszabecstől Rakamazig.

– Tiszabecsről ötven fővel indultunk, a rakamazi kikötőhöz pedig már csak tízen érkeztünk. Ennek az a magyarázata, hogy sokan azt a nézetet vallják, hogy köztünk vannak, de nem velünk. Fontosnak tartják, hogy együtt induljanak a rangos Nemzetközi Tisza Túra résztvevőivel, de nem maradnak velünk az egész túrán, hanem csak egy részletét teszik meg velünk – mondta el érdeklődésünkre Haraszti Béla túravezető. – Ennek talán a magyarázata az lehet, hogy kevesebb időt szánnak a vízitúrázásra, egy nap alatt nagyobb távokat akarnak megtenni, míg mi betartjuk a korábbi évek hagyományait. Minden nap egy-egy teljesíthető szakaszt teszünk meg, se többet, se kevesebbet, hiszen vár ránk a megbeszélt helyen az előre lefoglalt éjszakai szállás. Mindezek mellett szakítottunk időt fürdésre és napozásra is. Az első napon Szatmárcsekéig eveztünk, a második napon Jándig, majd következett éjszakai szálláshelyként Tiszamogyorós, Tuzsér, Dombrád, Tiszabercel, hogy aztán Rakamazon végleg kikössünk.

Az ország minden részéből érkeztek az idén is érdeklődők
Fotó: Haraszti Panna

 

– A legtávolabbi résztvevőnk Barcsról, a Dráva mellől érkezett, de jöttek Kápolnásnyékről, Budapestről, Miskolcról, Debrecenből és természetesen Nyíregyházáról is túrázók. Érkeztek visszatérő túratársak is, akikkel már korábban eveztünk együtt. Az időjárás szenzációsan jó volt. Az egyik este elkapott bennünket egy szélvihar, de akkor már kikötöttünk, nem zavarta meg az evezést. A folyó vize folyamatosan apadt, emiatt letisztult. A táborhelyek tiszták és nagyon jók voltak. A legfiatalabb résztvevőnk 3 éves volt, természetesen nem evezett velünk végig, a mamája egyébként a Nemzetközi Tisza Túra visszatérő résztvevője volt – tette hozzá befejezésül Haraszti Béla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!