Természetvédelem

2024.08.31. 20:00

Felavatták a természetvédelmi múzeumot

Kovács Zoltán: ,,Egy nagy személy kisugárzása nem árnyékba veszi, hanem a fényébe emeli a helyi kezdeményezéseket.”

Szon.hu

A megnyitó gondolatok után az ünnepség szónokai Hidvégi Bélával együtt átvágták a nemzeti színű szalagot

Fotó: M. Magyar László

Néhány napja még a Kaukázus hegyeiben 2500-3000 méter magasan követte a vad nyomát a legnagyobb magyar vadász, Hidvégi Béla, 2024. augusztus 31-én pedig a Leveleki-víztározó partján megépített természetvédelmi múzeum avatási ünnepségének a díszvendége volt, ugyanis róla nevezték el a gyűjteményt. A díszvendégek gyakran megközelíthetetlen személyek, akikkel csak a kiváltságosak parolázhatnak. Nos, a 89. életévében járó Hidvégi Béla nem ebbe a kategóriába tartozik. A szombati rendezvényen mindenkihez volt kedves szava, barátságosan fogadta az érdeklődéseket, készségesen könyvet dedikált, s amikor megkérték, odaállt a vadásztársak mellé is fotózkodni.

Hidvégi Béla készségesen dedikálta is a könyveit
Fotó: M. Magyar László


A Hidvégi Béla Leveleki Horgász-Vadász Természetvédelmi Múzeum megnyitó ünnepsége stílszerűen vadászkürt hangjával kezdődött, majd a közelről és távolról érkezett vendégeket Mikucza Zsolt, a Leveleki-víztározó tógazdája, a halgazdálkodási joggal rendelkező Nyírségi Hal-Vad Kft. tulajdonosa köszöntötte.
– Azt gondolom, a mai nap nemcsak egy múzeum megnyitásáról szól, hanem egyben augusztusi horgász-vadász majális is, jó barátok, jó emberek napja is egyben. Ez a múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei régiónak egy pici kis természetbarát állomása lesz ezen a helyen. Hidvégi Béla világvadász megtisztelt bennünket azzal, hogy ez a kis bemutatóterem viselheti a nevét. A Leveleki-víztározó horgászati megítélése, horgászturizmusa, wakeboard- és vízisípályája, szabadtéri strandfürdője, az önkormányzat által szervezett széleskörű, akár nemzetközi programok inspiráltak bennünket arra, hogy a tó partján elhelyezkedő, közel 7 kilométeres tanösvény végére hozzunk létre egy kiállítóteret, egy pihenőt – fogalmazott többek között Mikucza Zsolt. 

Részt vett a rendezvényen Kovács Sándor országgyűlési képviselő is, aki beszédében megköszönte azt a munkát, aminek révén létrejöhetett a múzeum. A köszönet után gratulált is a gyűjtemény megvalósításában közreműködőknek. 
Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke azt az örömét fejezte ki köszöntőjében, hogy találkozhatott az élő legendával, Hidvégi Bélával, majd arról beszélt, hogy reményei szerint a horgász-vadász barátságot is tovább erősíti az új létesítmény a horgászparadicsom mellett.

Afrikai trófeák a falon
Fotó: M. Magyar László


A leveleki önkormányzat nevében köszöntötte a vendégeket dr. Turóczyné dr. Székely Anita polgármester is. Mint elmondta, júliusban már megtekinthette a készülő múzeumot táborozó fiatalokkal. A belépéskor egy mondatra lett figyelmes: „A vadászat az első vadvédelmi eszköz. ”
– Ebben a mondatban éreztem azt a tudatosságot, amiben én hiszek, s úgy gondolom, ha minél többen élnénk ilyen tudatossággal az élet különböző területein, de most elsősorban a környezetvédelemre és a természetvédelemre gondolok, sokkal eredményesebb és hatásosabb lehetne az a küzdelem, amit a Földünk, környezetünk megóvásáéért, élőhelyünk megmentéséért teszünk. S ahogy beljebb lépve a Föld különböző helyeinek életközösségeit látjuk, a táblák között felfedezhetjük a névadó egyedi és páratlan munkásságát is. Megismerhetjük Hidvégi Béla szenvedélyes, magas szakmai szintű munkáját a sikerével, az eredményeivel és az elismeréseivel együtt. Ehhez én szívből gratulálok. 
Szentpéteri Sándor az Agrárminisztérium képviseletében mondta el gondolatait. Elsősorban a fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozta, részletesebben szólt a fenntarthatóság, a vadászat, a vadgazdálkodás, a víz, az erdő, a természetvédelem szoros kapcsolatáról. 
A természetvédelmi múzeumot Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Nimród vadászújság főszerkesztője nyitotta meg.
– Amikor a nagy emberek,  ebben  az esetben Hidvégi Béla és a helyi kezdeményezések összetalálkoznak, azok mindig többet jelentenek, nagyobbat szólnak, mint ahogy egyébként gondoljuk. Egy nagy személy kisugárzása nem árnyékba veszi, hanem a fényébe emeli a helyi kezdeményezéseket.
Az ünnepi gondolatok után Papp Krisztián református lelkész mondott áldást, majd a szónokok elvágták a nemzeti színű szalagot.
(A múzeum avatásáról később részletesebb írást is olvashatnak az érdeklődők portálunkon.)

Hidvégi Béla nemzetközi díjairól is olvashatnak az érdeklődők
Fotó: M. Magyar László

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!