Egészség

2024.07.17. 14:00

A bőrünk mindent elárul

A jól bevált krémeket, natúr kozmetikumokat használjuk nyáron is – tanácsolja a szakember.

Kanalas Ottilia

Zomborszki-Nagy Zsanett kozmetikus számos jó tanáccsal szolgált

Forrás: MW

Bőrünk állapotát számos külső és belső tényező határozza meg, de nagyon fontos, hogy megfelelő ápolással erőt adjunk testünk védelmi vonalának. Zomborszki-Nagy Zsanett kozmetikus, a Kence Kuckó Női-Férfi Kozmetika vezetője volt nemrégiben podcastadásunk vendége, és hasznos tanácsokat, praktikus ötleteket adott a kozmetikai problémákkal küzdőknek, de ebben a rekkenő hőségben a napvédelemről is beszélt. 

Elmondta, mielőtt bármilyen kozmetikai kezeléshez vagy bőrünk ápolásához hozzákezdünk, ismernünk kell, milyen bőrtípusba tartozunk (normál, zsíros, vegyes/kevert, problémás, érzékeny). Hogy kinek milyen a bőre, a genetikai adottságokon kívül az étkezés is nagyban meghatározza, ahogyan a környezeti hatások, a munkahelyi körülmények szintén. Az életkor is megszabja, milyen kozmetikumokat használjunk. 

– A száraz, vízhiányos, aknés bőr, a rosacea – az orron, valamint az orcákon és az állon kialakuló krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amelynek legszembetűnőbb jelei a bőrpír és az értágulatok – igen gyakori probléma, érdemes szakemberre bízni a kezelést, ahogyan a bőrtípus meghatározását is. Bőrünk mindent megmutat, betegségeket, azt, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk, milyen életmódot folytatunk, mennyit vagyunk a szabad levegőn, hogy sportolunk-e – tudtuk meg a kozmetikustól, aki szerint a bőrproblémákat is képes elhanyagolni az ember, ahogyan a betegségekkel is általában akkor megy orvoshoz, ha baj van. 

Szépen megújul a bőr 

A pattanások banális problémának tűnnek, de rosszul kezelve hegek maradhatnak hátra. Először tizenéves korban találkozik velük az ember, majd felnőttkorban is vissza-visszatérhet a kellemetlenség. 

– Kijelenthetjük, hogy hamarabb érnek a tinédzserek, s ez az arcukon is látszik, 11-12 éves korban megjelennek a mitesszerek, pattanások a bőrükön. Fontos, hogy otthon ne kezdjenek hozzá mindenféle házi kencével eltüntetni a pöttyöket, mert még több jöhet ki rajtuk. Kérjenek tanácsot szakembertől, s jó, ha tudják: táplálkozással is nagyon sokat javíthatnak bőrük egészségén. A tej például gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetünkben, a hormonokra is hatással lehet, nem mindenkinél, de gyakori, hogy a tej mérséklésével csökkennek a pattanások is – hozott egy konkrét példát a kozmetikus arra, hogyan lehet étkezéssel tenni a szép bőrért. Fontos továbbá, hogy számos élelmiszer védheti bőrünket, a vitaminban gazdag ételek, zöldségek, gyümölcsök, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. A podcastben szó esett arról is, hogy hiba a drogériákban kapható különféle termékeket összevásárolni, ragaszkodjunk inkább a kozmetikus által javasolt, a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumokhoz, azokhoz, melyek már egyszer beváltak. A natúr kozmetikumok közel állnak a bőr természetes igényeihez, nagyon jól hasznosulnak a rétegeiben. 

Zomborszki-Nagy Zsanett az aknés bőr kezelése kapcsán elmondta, a kozmetikus nem feltétlenül a tisztítókezeléssel kezd, hanem megpróbálja a pattanásokért felelős gyulladást csökkenteni, ultrahanggal juttatja be a bőrbe a gyulladáscsökkentő hatóanyagokat, majd pakolásokat alkalmaz. Második lépcsőben a komedókat (fej nélküli fehéres vagy bőrszínű dudorok, amelyek fokozatosan nőnek a bőr felszíne alatt, nem gennyesednek be, de kidudorodhatnak), mitesszereket távolítja el a bőr gondos előkészítése, felpuhítása után. Egyénfüggő, de a kezelést általában meg kell ismételni ahhoz, hogy szépen megújuljon a bőr. Van, akinél havonta szükséges, van, akinél elegendő ősszel és tavasszal. A szakembertől megkérdeztük, hogyan legyen ápolt, hidratált bőrünk nyáron úgy, hogy közben a napvédelemről se feledkezzünk meg. Elmondta, reggel elegendő egy tonik, a bőrünknek megfelelő és valamilyen hidratálókrém vagy -szérum. Télen a zsírosabb krémre, nyáron a könnyebb szérumra essen a választásunk. 

Mértékkel a fényvédővel! 

– Nagyon trendi lett, hogy folyamatosan „fényvédőzzük” a bőrt, de ezt se szabad túlzásba vinni, mert ezek a krémek általában olyan anyagokat tartalmaznak, amiknek nem az ápolás a feladatuk, hanem a védelem. Indokolt esetben használjunk fényvédőt: amikor elmegyünk strandra, vagy olyan a munkakörünk, hogy kint vagyunk a szabadban. Mindig azt a krémet kenjük fel először, melynek hatóanyagait szeretnénk bejuttatni a bőr alsó rétegeibe. Az arcápolás során a helyes sorrend a következő: tisztítás vízzel, toner/tonik, szérum vagy hidratáló arcápoló krém, utána jöhet a fényvédő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!