Nyíregyháza

2024.05.28. 21:09

Izrael nemzeti hősére emlékeztek

Szenes Hanna szerette volna megakadályozni a magyar zsidók küszöbön álló deportálását.

Szon.hu

Izrael nemzeti hősére emlékeztek

Fotó: Gazdag Mhihály

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944 áprilisában gettók létrehozásával kezdődött a magyar történelem egyik legsötétebb, legtragikusabb fejezete, ami a koncentrációs táborokban a zsidók elpusztításával fejeződött be. Az utókor emlékezik a fájó múltra, a kerek évforduló apropóján az idei esztendő a Holokauszt 80 emlékév elnevezést kapta.

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség és a Karen Hayesod Hungaria Alapítvány az emlékév jegyében Nyíregyházán is tartott megemlékezést 2024. május 28-án a Váci Mihály Kulturális Központban.

A vendégeket háziasszonyként először dr. Dolinay Eszter, majd dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke és Szedő Miklós, az alapítvány elnöke köszöntötte.

Először Szenes Hanna életével ismerkedhettek meg az érdeklődők, a kiállítást tárlatvezetéssel kötötték össze: Szenes Hanna életét és munkásságát Dénes Gábor filmrendező mesélte el a látogatóknak. Szenes Anikó vagy más néven Szenes Hanna azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszlávia területére ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Szenest a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték és az ítéletet végre is hajtották. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei széles körben ismertek. Mint Dénes Gábor elmondta, 52 nyelven jelentek meg a művei, jobban ismerik a világon, mint Magyarországon. A filmrendező kiemelte, kevés zsidó hőst ismernek, ezért különösen fontos ápolni a fiatalon kivégzett lány emlékét.

A kiállítás megtekintése után a vendégek a Hanna – Szabadesés több szólamban című kamaradarabot láthatták Bíró Eszter és Widder Kristóf előadásában.

 

A programok május 29-én folytatódnak filmvetítésekkel, valamint újabb kiállítással. Az új tárlat Carl Lutz életét mutatja majd be 11 órakor. A munkaszolgálatosokról készült filmet 16 órától láthatják az érdeklődők, utána beszélgetés is lesz a rendezővel, Dénes Gáborral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!