horgászverseny

2024.05.31. 07:00

Egy tonna hallal a dobogó tetején

Egy tonna hallal nyerte meg a versenyt a Korda Team. Egy tonna hal: kiemelkedő teljesítmény.

Egy tonna ponty jutalma: az első hely a Korda Team tagjai számára

Fotó: Leveleki Horgászparadicsom

Egy tonna hallal nyerte meg a versenyt a Korda Team csapata a VII. Halcatraz Kupán, amit  a közelmúltban rendeztek meg a Leveleki-víztározónál. Pünkösdhétfőn éppen ezt a csapatot kerestük fel, mintha belül valahol érzetük volna, hogy ők nyerik a versenyt. A Szalma József, Szilágyi Tamás és Molnár Gábor összeállítású csapat a verseny első teljes napján már büszkélkedhetett egy értékelhető fogással, de mint szerkesztőségünknek elmondták, valójában még csak akkor akarták felépíteni a taktikájukat, először a vizet, a halak mozgását akarták megfigyelni. Nos, a taktika végül olyan jól sikerült, hogy a hatnapos horgászverseny eredményhirdetésén a dobogó tetejére állhattak fel a Korda Team tagjai. A nyíregyházi származású Szilágyi Tamás azt is elmondta érdeklődésünkre, hogy mivel nem ez az első versenyük, mentálisan már hozzáedződtek a megpróbáltatásokhoz.

egy tonna, ponty, horgászverseny, taktika
Egy tonna ponty: a zsákmányolt halak között volt Fekete Pákó is
Fotó: Leveleki Horgászparadicsom


 


Egy tonna:  nem mindennapi teljesítmény

Mikucza Zsoltot, a VII. Halcatraz Kupa főszervezőjét kértük arra, értékelje a mostani megmérettetést.

– Nagyon eredményes versenyt hagytunk magunk mögött. Úgy gondolom, a Leveleki-víztározó a híréhez méltóan egy újabb dimenziót mutatott meg magából. A sekély vizes pályák most messze alulmúlták a fogási eredményeket, bár ott is jó csapatok versengtek. A mély vizű pályákon korán megindult a hal, s kitartott a kapáskedv egész héten. A győztes csapat esetében volt olyan, hogy két-három bottal horgásztak, mert nem győzték újra és újra behúzni a tóba a készségeket, de így is ezer kilogramm halat hoztak a partra, és csak pontyot fogott a Korda csapata. Megmutatták a csapat horgászai, hogy a tó amurjait kizárva versenyből három éven keresztül ott lehet lenni a legjobbak között, illetve a versenyt meg is lehet nyerni. Mivel az amuroknál meghúztam a 12 kilogrammos alsó határt, el sem tudjuk képzelni, enélkül milyen eredmények születtek volna, így is 6 tonna körüli összeredmény született. Ráadásul most héttel kevesebb csapat versenyzett, mint tavaly, s mint említettem, a 10 kilogrammos limitet megemeltük 12 kilogrammra, de még így is több hal akadt horogra, mint az elmúlt évben. Nagyon sok olyan amurt is fogtak a versenyzők, amelyek súlya 11-12 kilogramm között volt, ezért felvetődött az a gondolat, hogy jövőre talán 13 kilogrammra kellene emelni az amur alsó súlyhatárát. A versenyzők éjjel-nappal fogták a halakat. Az utolsó napokra előjöttek a 13-15 kilogrammos pontyok is – magyarázta Mikucza Zsolt.

Éppen a győztes Korda Team csapata fogott egy fekete pontyot is. Erről a halról mit lehet tudni? – kérdeztük Mikucza Zsolttól.

– Három év alatt négyszer fogták meg. Először az egyik szigetnél fogta meg egy válogatott jégkorongozó fiú, majd amikor másodjára fogták meg, olyan gyorsan visszaengedték, hogy nem tudtunk chipet tenni rá. Az idén fogta meg harmadjára Bokor Barna, s elnevezte Fekete Pákónak. A ponty chipet is kapott. Versenyen most akadt először horogra Pákó, ugyanakkor több jól ismert hal pedig meg sem jelent a versenyen – mondta Mikucza Zsolt.

– A versenyző csapatok összességében jól érezték magukat, négy külföldi csapat – három szlovák és egy román – már visszahívott, s leadta jövőre is a nevezését. Elhangzott olyan szakmai vélemény: világszínvonalú teljesítmény. hogy a Korda Team 1000 kilogramm halat fogott. Most néhány nap pihenő következik, de aztán várjuk a versenyzőket a Halcatraz feederbajnokságra (június 8-9., június 22-23.), az ifj. Máté Mihály emlékversenyre (június 29.). Július 7-én nálunk lesz a csónakos pergető országos bajnokság elődöntője, július 12-14. között otthont adunk a II. MH Army Horgászversenynek, július 18. és 21. között pedig a Mohosz rendezi meg nálunk a női országos bajnokságát – tette hozzá Mikucza Zsolt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!